tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín sa na obidvoch brehoch Atlantiku počas minulého týždňa oscilovali v obidvoch smeroch s tendenciami mierneho poklesu.

 Pozitívny vývoj zaznamenali ceny pšenice na burze MATIF, ktorý je priamou reakciou na silné exporty pšenice z EÚ. Ostatné plodiny sa museli uspokojiť s miernym odpisom z ceny, no v porovnaní s obdobím spred troch týždňov sú stále na vyšších cenových hladinách. Na burze MATIF medzitýždenne vzrástla cena pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 160 EUR/t. Cena kukurice poklesla o 1 EUR/t na 141 EUR/t a cena repky klesla o 5 EUR/t na 318 EUR/t. Na burze v americkom Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 1 EUR/t na 147 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 4 EUR/t na 107 EUR/t a sója odovzdala zo svojej minulotýždňovej ceny 9 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 271 EUR/t. Plodiny si napriek „hrozbe“ v podobe rekordnej globálnej úrody udržali svoje zisky, ktoré dosiahli v ostatných dvoch týždňoch, pričom pozitívnym znakom je aj fakt, že ceny prestali robiť nové minimá a opatrne sa ťahajú na vyššie úrovne. Za týmto pohybom tkvie zrejme dominantne vyberanie predchádzajúcich ziskov zo strany investorov, no istú podporu cenám poskytli aj niektorí komerční obchodníci (t.j. spracovatelia), ktorí si na burze v Chicagu zaisťovali predchádzajúce nízke ceny plodín. Veľkou podporou cien plodín vo svete je stále spomalená žatva jarín v USA a zraky sa upierajú aj na spomalenú sejbu sóje v Brazílii kvôli suchu. Počas minulého týždňa špekulatívni investori znižovali svoje stávky na pokles cien plodín pri pšenici, kukurici i sóji, čo pomohlo cenám plodín posilniť, resp. sa udržať na vyšších cenových hladinách. Rastúca cena plodín pritom bude motivovať pokračovať v uzatváraní ziskových krátkych pozícií, takže súčasný trend na trhu môže ešte nejakú chvíľu vydržať. Musíme ale myslieť na bohatú globálnu ponuku plodín, čo zrejme bude potláčať súčasný rastový trend. AGROMAGAZÍN predpokladá, že vyššie ceny plodín budú chcieť následne využiť pre zaistenie poľnohospodári, čím ale znovu spustia poklesný trend na trhu. Preto znovu avizujeme slovenským poľnohospodárom, aby zvážili možnosť predaja časti produkcie kukurice v aktuálnom období, keďže predpokladáme, že v súčasnej prvej rastovej fáze bude cena kukurice na burze MATIF kulminovať v cenovom pásme 145 až 148 EUR/t. Môže sa tak udiať už tento týždeň, keď je ešte trh pod vplyvom správ o spomalenej žatve v USA a pri sóji súčasne aj pri rastúcej exportnej aktivite USA, čo signalizuje robustný dopyt po komodite. Niektorí analytici hovoria o tom, že tohtoročné cenové dno plodín na burzách už máme za sebou, no AGROMAGAZÍN stále vidí ako hrozbu skutočnosť, že ešte stále nepoznáme finálnu výšku produkcie jarín v USA. Americké sklady majú byť totálne plné a niektorí farmári už skladujú kukuricu na voľných priestranstvách zabalených do fóliových vakov. Preto aj súčasný mierny cenový rast plodín na burzách nebude zrejme trvalého charakteru, aj keď tento týždeň by mohol ešte ukázať svoju silu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 43. týždňa 2014: pšenica 158 – 164 EUR/t, kukurica 139 – 147 EUR/t, repka 323 – 335 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa v Európe definitívne zastabilizovali. Nemecko pre aktuálny týždeň hlási cenu na úrovni 1,40 EUR/kg jat. hm., čo je porovnateľná cena s minulým týždňom. Podobne tak stagnujú ceny v Dánsku, kde cena ostáva na hladine 1,39 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že stabilná cenotvorba sa udrží aj v SR, čo znamená, že cena by mohla oscilovať v pásme 1,47 až 1,53 EUR/kg jat. hm. Zaujímavý trend vo svete prebieha pri jatočnom dobytku. Kým ceny jatočných býkov v Nemecku ostávajú stabilné, ceny jatočných kráv zaznamenali medzitýždenný pokles ceny o 0,08 EUR/kg jat. hm. na 2,52 EUR/kg jat. hm. (R3). Ako na hojdačke sa správajú ceny živého HD v USA, kde na burze v Chicagu ceny minulý týždeň počas troch dní uzatvárali vždy o limitnú hodnotu, čo znamená, že podľa pravidiel burzy muselo byť obchodovanie predčasne ukončené. Dva dni za sebou ceny HD vzrástli o limit nahor a ďalší deň padli o limit nadol. Stavy HD v USA sú tento rok citeľne nižšie, aj to je dôvodom vysokých cien jatočného dobytka v krajine, ktoré ostávajú blízko rekordných hodnôt.

Potešujúce je, že stabilná cenotvorba pretrváva aj pri cenách mlieka vo svete. Na minulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande vzrástli ceny mliečnych komodít o 1,4 %. Spotové ceny mlieka v Nemecku a Holandsku ostávajú medzimesačne taktiež nezmenené. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, október 32,05 EUR/100 kg, november 31,35 EUR/100 kg, december 30,55 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): október 31,55 EUR/100 kg, november 30,78 EUR/100 kg, december 29,95 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: „Poklesné tornádo“ na trhu s ropou pokračovalo aj počas minulého týždňa. Ropa Brent stratila v medzitýždennom hodnotení ďalšie 2 USD/barel, keď sa dnes obchoduje za 86 USD/barel. Za poklesom cien ropy stojí obava z možnej recesie a deflácie v Eurozóne, ako aj spomalenie ekonomiky Číny a čoraz menej optimistické dáta z americkej ekonomiky, ktorej sa však stále darí veľmi dobre. Euro si minulý týždeň ustrážilo svoju pozíciu voči doláru, keď kurz ostal stabilný, čo otvára priestor pre pokračovanie poklesného trendu cien PHM v EÚ ako aj SR. Slovenské čerpacie stanice počas minulého týždňa už pristúpili k zlacňovaniu a rovnako tak by mali urobiť aj tento týždeň. Podľa našich prepočtov by ceny nafty mohli poklesnúť až k 1,285 EUR/l, ceny naturalu 95 na 1,425 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov