tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrokomodity majú za sebou týždeň, v ktorom po dlhom čase znovu zaznamenali mierne zisky a to aj napriek správam, ktoré stále potvrdzujú tlak na pokračovanie poklesu cien.

Na burze MATIF medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 160 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 5 EUR/t, keď cena vzrástla na 144 EUR/t a ceny repky zaknihovali prírastok vo výške 13 EUR/t, keď cena komodity dnes dosiahla 331 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 4 EUR/t na 143 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 2 EUR/t na 103 EUR/t a ceny sóje vzrástli o 7 EUR/t na 274 EUR/t. Počas minulého týždňa cenotvorbu ovplyvňovala hlavne správa o aktuálnych zásobách agrokomodít v USA k 1.9.2014, kde sa potvrdili rekordne nízke zásoby sóje, no súčasne vyššie ako očakávané zásoby kukurice. Tento faktor spočiatku viedol k poklesu cien kukurice na nové minimá, no následne vyššie ceny sóje potiahli nahor aj ceny kukurice. Pri pšenici zase EÚ pomohol fakt, že aktuálne je čiernomorská pšenica nekonkurencieschopná na exportných trhoch a to aj vďaka nedávnemu oslabeniu eura voči košu ďalších svetových mien. Slabšie euro na burze MATIF bolo samozrejme podporou cien aj pri ostatných plodinách. Plodiny pokračujú vo svojom raste aj v úvode tohto týždňa, keď sa potvrdzuje, že zber jarín v USA čoraz viac zaostáva za dlhodobým priemerom. No už v piatok sa očakáva dôležitý report USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, ktorý zrejme znovu zvýši volatilitu cien na globálnych trhoch. Všeobecný konsenzus trhu je taký, že USDA znovu zvýši svoj odhad výnosu jarín v USA, no čoraz viac sa špekuluje o možnom znížení zožatej výmery predovšetkým pri kukurici. Trhy sa tak tento týždeň budú správať zrejme neurčito a budú čakať na piatkový report. Tento týždeň tak zrejme budeme vidieť pohyb cien v bočnom cenovom pásme, aj keď v nasledujúcich dvoch dňoch zrejme nemôžeme vylúčiť čiastočné vyberanie ziskov s predchádzajúceho mierneho rastu cien plodín, čo, samozrejme bude viesť k tendenciám k poklesu cien. Podstatný bude ale piatkový report, ktorý napovie viac. Bolo by potrebné, aby USDA znížila očakávanú zberovú plochu pri kukurici a sóji, čo by mohlo aspoň dočasne viesť k pokračovaniu rastu cien plodín. Je ale vysoko pravdepodobné, že USDA znovu mierne navýši odhad hektárového výnosu jarín v USA, keďže zdravotný stav plodín sa zlepšuje. Možným prekvapením tak už ostáva len riziko pomalej žatvy, ktoré by skutočne mohlo viesť k zníženiu zožatej výmeru jarín v krajine pod úroveň súčasných očakávaní. AGROMAGAZÍN predpokladá, že report USDA vyznie neutrálne, teda, USDA na jednej strane zvýši výnos kukurice i sóje, no mierne zníži očakávanú zožatú výmeru, čo by mohlo viesť k približne rovnakému výsledku ako pred mesiacom. Je ale otázne, či aj rovnaký výsledok dokáže udržať ceny na súčasných úrovniach a teda či sa ešte nevytvoria nové cenové minimá jednak pri kukurici ako aj sóji.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 41. týždňa 2014: pšenica 155 – 160 EUR/t, kukurica 139 – 143 EUR/t, repka 320 – 325 EUR/t.
Zookomodity: Nepriaznivý vývoj z pohľadu farmárov prebieha aj na trhu so živočíšnymi komoditami. Jatočné ošípané v reakcii na spomalený export z EÚ v dôsledku ruského embarga ako aj klesajúcich cien kŕmnych zmesí výrazne oslabujú a nie je tomu inak ani tento týždeň. Ceny v Nemecku pre aktuálny týždeň sú na medzitýždennej báze o 6 eurocent/kg jat. hm. nižšie, keď sa hýbu na 1,40 EUR/kg jat. hm. Ceny v Dánsku sú ešte o 1 eurocent/kg jat. hm. nižšie, keď v aktuálnom týždni cena poklesla o ďalších 5 eurocent/kg jat. hm. Znamená to, že ceny ošípaných v SR sa postupne porúčajú pod métu 1,50 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že tento týždeň budú ceny ošípaných oscilovať v pásme 1,46 – 1,53 EUR/kg jat. hm.
Neochota Ruska nakupovať z EÚ sa prejavuje aj na klesajúcich cenách mlieka takmer vo všetkých kútoch sveta. Ceny mlieka v Nemecku merané metodikou Kielskeho indexu v septembri poklesli na 27,4 EUR/100 kg, čo je o 5 EUR/100 kg menej ako v auguste. Na miínulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra poklesli o 7,3 %. AGROMAGAZÍN tak znovu znižuje výhľad očakávaných cien mlieka pre. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, október 32,05 EUR/100 kg, november 31,35 EUR/100 kg, december 30,55 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): október 31,55 EUR/100 kg, november 30,78 EUR/100 kg, december 29,95 EUR/100 kg. Bohatá ponuka mlieka na globálnom trhu pritom bude odbúravaná zrejme pomaly, keďže viaceré členské štáty EÚ už produkujú výrazne nad svoje národné kvóty, ktorá sa majú zrušiť od apríla 2015. Ceny mlieka tak zostanú v depresii zrejme až do 3. kvartálu 2015.
Jedinou stabilizačnou komoditou sú jatočné býky, ktorých cena v EÚ momentálne stagnuje a v USA dosahuje historických maxím. Ceny jatočných kráv v EÚ však stále pokračujú vo svojom miernom poklese.
Ropa a PHM: Ceny ropy Brent ani v predchádzajúcom týždni nezastavili svoj pokles, keď oslabili o 5 USD/barel na 92 USD/barel. Ropa je tak najlacnejšia za ostatné dva roky. Za zlacnením treba vidieť vyššiu ponuku komodity vzhľadom na mierne spomalený apetít EÚ a Číny a taktiež posilňujúci americký dolár. Práve ten bráni v tomu, aby ceny PHM v EÚ ako aj na Slovensku klesali, a to aj napriek tomu, že spotové ceny PHM v Európe vyjadrené v USD sú za ostatných 5 týždňov o 8 až 10 % lacnejšie. Podľa našich prepočtov by sme ale v blízkej budúcnosti predsa len mali vidieť mierne zlacnenie cien PHM. Ceny naturalu 95 by mohli klesnúť o 2 eurocent/l na 1,455 EUR/l a ceny nafty o 2 eurocent/l na 1,315 EUR/l. Na strane druhej OPEC zrejme bude chcieť vidieť ceny ropy nad 100 USD/barel, čo v kombinácii s lacnejším eurom (vplyvom súčasnej politiky ECB a ekonomickej situácie v Eurozóne) môže v nasledujúcom období naopak citeľne zvýšiť ceny PHM denominované v eurách.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov