tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Globálny agrokomoditný trh bol počas minulého týždňa dominantne pod nadvládou dát reportu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách.

 Ten podľa očakávaní potvrdil vysokú očakávanú produkciu jarín v USA, pričom súčasne došlo aj k nárastu odhadu tohtoročnej produkcie pšenice vo svete. Na report agrokomodity zareagovali poklesom ceny na nové minimá. V medzitýždennom porovnaní na burze MATIF klesli ceny pšenice o 10 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 162 EUR/t. Ceny kukurice oslabili o 9 EUR/t na dnešnú cenu 139 EUR/t a ceny repky oslabili o 1 EUR/t na 324 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 10 EUR/t na 142 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 2 EUR/t na 104 EUR/t a ceny sóje stratili 6 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 281 EUR/t. V úvode minulého týždňa investori vybrali časť svojich ziskov, vďaka čomu sme videli mierne oživenie cien. Podporou cien boli taktiež očakávania miernych mrazov na severe USA, ktoré napokon sa aj uskutočnili, no nemali výrazný vplyv na očakávaný výnos plodín. Potvrdzujú to aj dnešné dáta o kondícii porastov, pri ktorých nedošlo v medzitýždňovom porovnaní ku zmene ani pri sóji, ani pri kukurici. Špekulatívny kapitál sa naďalej sťahuje z agrokomodít, čo potvrdzujú aj dáta o investíciách do tzv. ETF fondov, kde objem investovaných peňazí klesol na úrovne roku 2014. Aj na burze v Chicagu investori pokračovali v navyšovaní krátkych pozícií, t.j. stávok na pokles cien. Fundamentálne sa situácia na globálnom trhu príliš nemení a momentálne pre obrat trhu je jedinou nádejou skutočnosť, že jariny v USA stále vykazujú spomalený vývoj a teda teoreticky by farmári v USA nemuseli stihnúť zozbierať úrodu celú. Je to však stále len teória a bude závisieť od počasia, či sa naplní alebo nie. Čo sa týka americkej produkcie, očakávajú sa rekordné výnosy plodín. Platí to aj pre EÚ, kde USDA navýšilo odhad tohtoročnej letnej úrody mäkkej pšenice na 150,8 mil. ton, teda o viac ako 3 mil. ton naviac ako ministerstvo predpokladalo pred mesiacom. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo ceny pšenice na burze MATIF výrazne oslabili. Z pohľadu technickej analýzy ceny pšenice na burze MATIF smerujú k podpore na úrovni 154 EUR/t. Čo je dôležité, ceny kukurice neudržala podpora na 142 EUR/t, keď jej ceny na MATIF klesli na 139 EUR/t. Otvoril sa tak priestor k pokračovaniu poklesu ceny k 137,5 EUR/t a následne zrejme dôjde aj k ataku na silnú úroveň podpory na 126 EUR/t. Repka vďaka zhoršujúcej situácii sa porastov v Kanade si drží svoju cenu nad 320 EUR/t a nateraz príliš nedbá na oslabovanie cien sóje v Chicagu. Ak však ceny sóje budú pokračovať v poklese (a zdá sa, že budú), tak zrejme sa ďalšiemu poklesu nevyhne ani najpestovanejšia európska olejnina. Pre tento týždeň očakávame atak minulotýždňových miním. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 38. týždňa 2014: pšenica 159 – 162 EUR/t, kukurica 136 – 140 EUR/t, repka 315 – 320 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku neudržali tento týždeň doterajšiu stabilnú cenotvorbu a v aktuálnom týždni oslabujú o 5 eurocent/kg jat. hm. na 160 EUR/kg jat. hm. Na burze EUREX pritom ceny v ostatnom týždni oslabili až o 0,10 EUR/kg jat. hm. na 1,57 EUR/kg jat. hm.. V Dánsku sa nákupné ceny nemenia a už 6 - ty týždeň v poradí zostávajú na 1,55 EUR/kg jat. hm. V SR očakávame tento týždeň korekciu cien jatočných ošípaných o 0,04 EUR/kg jat. hm., keď ceny sa dostanú do pásma 1,63 – 1,70 EUR/kg jat. hm.

Pri jatočnom HD bola v Nemecku v minulom týždni viditeľná stagnácia cien jatočných kráv a pokračovanie mierneho rastu cien jatočných býkov.

Spotové ceny mlieka v Nemecku a Holansku v minulom týždni zaznamenali mierny rast o 1 EUR/100 kg mlieka, keď sa dostali na 33 EUR/100 kg. Výrazné fundamenty pre zmenu smerom k rastu cien mlieka nateraz na trhu nenachádzame a i preto držíme naši prognózu ceny mlieka nezmenenú. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september 32,98 EUR/100 kg, október 32,65 EUR/100 kg, november 32,28 EUR/100 kg Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): september 32,10 EUR/100 kg, október 31,95 EUR/100 kg, november 31,68 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Slabšie dáta z čínskej ekonomiky, zaseknutie rastu ponuky nových pracovných miest v USA a samozrejme silnejší americký dolár viedli k pokračovaniu poklesu cien ropy Brent. Tá medzitýždenne poklesla o ďalšie 2 USD/barel na 98 USD/barel. Keďže sme minulý týždeň ale už nevideli oslabenie eura voči doláru, otvára sa tento týždeň priestor k poklesu cien PHM na slovenských čerpacích staniciach. Predpokladáme, že ceny naturalu 95 by mohli poklesnúť o 2 eurocent/l na 1,45 EUR/l a ceny nafty o 1,5 eurocent/l na 1,33 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov