tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín na globálnych trhoch sa počas minulého týždňa hýbali obidvomi smermi s tendenciami pre pokračovanie poklesu cien.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 170 EUR/t. Ceny kukurice stratili medzitýždenne 3 EUR/t, keď poklesli na 148 EUR/t a repka oslabila o 2 EUR/t na 325 EUR/t. Na burze v Chicagu oslabili ceny pšenice medzitýždenne o 3 EUR/t na 152 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 3 EUR/t na 106 EUR/t a ceny sóje poklesli o 2 EUR/t na 287 EUR/t. Kým ceny pšenice počas minulého týždňa nedokázali prekonať svoje minimá zo začiatku júla, neplatilo to pre ceny jarín. Cena kukurice na burze MATIF vytvorila nové minimum, vďaka čomu sa komodite otvoril priestor na ďalší pokles, ktorým bude pravdepodobne méta 142 EUR/t. Vzhľadom na výhľad tohtoročnej úrody v USA to pritom ešte stále nemusí byť tohtoročné cenové dno komodity. Podobne tak nové minimum vytvorili aj ceny sóje na burze v Chicagu a neúprosne atakujú métu 10 USD za bušel. Pre európskych farmárov môže byť útechou, že na klesajúce ceny sóje nereagujú ceny repky, ktoré aktuálne našli cenovú podporu a to aj vďaka zníženým vyhliadkam produkcie repky v Kanade a tým o niečo nižšej ponuky komodity vo svete ako sa povôdne očakávalo. Napriek tomu celková globálna ponuka repky (t.j. tohtoročná produkcia plus zásoby) má dosiahnuť 76,3 mil. ton, čo je o 1,6 mil. ton viac v porovnaní s vlaňajškom. Pre jariny svitla iskierka nádeje pre obrat trendu, keď meteorologické predpovedné modely pre USA avizujú skorší tohtoročný nástup prvých mrazíkov, čo v kombinácii so spomaleným vývojom porastov môže znamenať aspoň dočasný obrat cenového trendu. Mrazy by mali zasiahnuť sever amerického stredozápadu koncom tohto týždňa, ale nepredpokladá sa, že by to malo negatívne zredukovať výnos porastov. Napriek tomu sme počas piatka videli aspoň chvíľkový posun cien komodít nahor. Keďže ale včera USDA potvrdilo naďalej vynikajúcu kondíciu porastov kukurice aj sóje, trhy dnes otvorili znovu na nižších cenových hladinách. Okrem toho vo štvrtok sa očakáva pravidelný mesačný report USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, ktorá zrejme potvrdí rekordné úrody kukurice i sóje v USA, čo môže znovu naštartovať vytváranie nových cenových miním. Vytváranie nových a nových miním ale už bude čoraz ťažšie, keďže kukurica sa v Chicagu obchoduje na niekoľkoročných minimách a súčasne v spodnom intervale svojho dlhodobého cenového rozpätia. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 37. týždňa 2014: pšenica 167 – 170 EUR/t, kukurica 142 – 148 EUR/t, repka 315 – 325 EUR/t.
Zookomodity: Pri cenách jatočných ošípaných prevláda v Európe naďalej vyrovnaná cenotvorba. Pre aktuálny týždeň hlásia medzitýždenne nezmenené ceny v Nemecku (cena 1,65 EUR/kg jat. hm.) a i v Dánsku (1,55 EUR/ kg jat. hm.). Exporty bravčoviny z EÚ stále zaostávajú za minulým rokom v priemere o 9 %, čo je zrejme hlavným dôvodom, prečo nevidíme tvorbu tohtoročnej cenovej špičky jatočných ošípaných. Predpokladáme, že tento týždeň ostane stabilná aj cenotvorba v SR, keď ceny budú oscilovať v pásme 1,70 až 1,74 EUR/kg jat. hm. Súčasne dochádza na európskom trhu k miernemu posilňovaniu cien jatočných býkov, ceny jatočných kráv stagnujú.
Pri cenách mlieka ostáva fundamentálny obraz nezmenený, Počas minulého týždňa mierne rástli spotové ceny mlieka v Nemecku, čo by mohol byť signál pre stabilizáciu cien, taktiež v USA sú ceny mlieka v rastovom trende. Pozitívne náznaky na trhu však stále nevykompenzovali predchádzajúci letný pokles globálnych cien mlieka a teda nateraz stále nemeníme náš cenový výhľad. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september 32,98 EUR/100 kg, október 32,65 EUR/100 kg, november 32,28 EUR/100 kg Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): september 32,10 EUR/100 kg, október 31,95 EUR/100 kg, november 31,68 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy na globálnom trhu pokračujú v oslabovaní po tom, čo Čína spomalila svoje importy, čo vyvoláva obavy ohľadom zníženia dopytu v krajine. Súčasne je veľkou hybnou silou poklesu cien všetkých komodít posilňujúci americký dolár, ktorý voči košu ostatných svetových mien posilnil za ostatný mesiac o takmer 5 %. Ceny ropy Brent medzitýždenne poklesli o 2 USD/barel na 100 USD/barel. Lacnejšie ceny PHM denominované v USD sa však nepretavia do zlacňovania, keďže výrazne oslabilo aj euro voči USD. Predpokladáme, že ceny naturalu 95 ostanú nezmenené na 1,47 EUR/l, rovnako tak aj ceny nafty ostanú bezo zmeny na 1,34 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov