tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ani počas predchádzajúceho týždňa sa cenám agrokomodít nepodarilo nájsť svoje cenové dno a väčšina z nich klesla na nové minimá.

Ceny pšenice na burze MATIF medzitýždenne poklesli o 8 EUR/t na 170 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 7 EUR/t na 153 EUR/t a ceny repky posilnili o 5 EUR/t na 325 EUR/t. Na burze v Chicagu ceny pšenice medzitýždenne poklesli o 1 EUR/t na 145 EUR/t. Ceny kukurice poklesli o 2 EUR/t na 105 EUR/t a ceny sóje poklesli o 6 EUR/t na 297 EUR/t. Z pohľadu technickej analýzy na burze MATIF prerazili ceny pšenice silnú podporu na úrovni 176 EUR/t a tým sa im otvára priestor pre pokles k ďalšej silnej podpore na úrovni 154 EUR/t. Podobne tak ceny kukurice poklesli pod silnú podporu 165 EUR/t a mieria tak k ďalšej podpore na úrovni 142 EUR/t. Ceny pšenice na burze MATIF klesajú kvôli silnej konkurencii  Ruska, kde sa črtá úroda na úrovni 57 mil. ton, teda o viac ako 10 % nad pôvodné odhady. Pri kukurici a sóji máme nateraz rovnaký scenár – priaznivé počasie v USA a výhľad rekordnej úrody obidvoch plodín tlačí ceny nadol. Ceny repky našli istú podporu po zverejnení správy, že úroda v Kanade bude nižšia ako sa predpokladalo. Na burze v Chicagu zatiaľš nemajú ceny komodít podporu ani zo strany špekulatívneho kapitálu,  s výnimkou sóje, kde počas minulého týždňa investori zvýšili stávky na rast cien (čisté dlhé pozície) o 6,4 tis. kontraktov. Pri pšenici však znížili čisté dlhé pozície o 18,8 tis. kontraktov (t.j. stávky na rast cien klesli) a pri kukurici o 13,9 tis. pozícií. Napriek priaznivému výhľadu pre sóju si komodita vyššie ceny neudržala, nakoľko počasie v USA je priaznivé a súčasne americké exporty, aj keď v ostatných týždňoch mierne zrýchlili, už do konca ročníka (t.j. do 31.8.2014) zrejme neprinesú veľké prekvapenia. Istú podporu ale získala cena americkej pšenice, kde sa v minulom týždni citeľne zvýšili objednávky na export z USA, čo signalizuje, že súčasná cena začína byť pre importérov zaujímavá. Je však otázne, či sa pokles cien pšenice zastaví, nakoľko produkcia EÚ a Ruska má byť veľmi vysoká a tohtoročný deficit ozimnej pšenice v USA by mohol byť vykompenzovaný bohatou úrodou jarnej pšenice. Pre plodiny bude zaujímavý blížiaci sa augustový report USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, ktorý zrejme potvrdí vysokú globálnu úrodu pšenice ako aj vysokú úrodu kukurice a sóje v USA. V prvej polovici augusta tak zrejme budeme vidieť pokračovanie poklesu cien plodín, no v druhej polovici by mohlo dôjsť k pokrývaniu krátkych pozícii zo strany špekulatívnych investorov, čo by mohlo aspoň načas zdvihnúť ceny. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 33. týždňa:   pšenica 162 – 175 EUR/t, kukurica 147 – 155 EUR/t, repka 315 – 330 EUR/t.
Zookomodity: V 32. týždni hlási Nemecko medzitýždenne nezmenenú cenu na úrovni 1,63 EUR/kg jat. hm., čo je signál, že ceny sú stabilné. Predpokladáme, že v 33. týždni by mohli ceny jatočných ošípaných v SR mierne nahor do intervalu 1,69 – 1,75 EUR/kg jat. hm. Počas aktuálneho týždňa by sa ceny meniť nemali.
So stagnáciou počítame aj v prípade cien mlieka. Preto nemeníme našu prognózu. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): júl 33,65 EUR/100 kg, august 33,55 EUR/100 kg, september 32,98 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek: júl 33,05 EUR/100 kg, august 32,68 EUR/100 kg, september 32,35 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy počas minulého týždňa prešli miernou korekciou, keď ropa Brent medzitýždenne oslabila o 2 USD/barel na 105 USD/barel. To viedlo k pokračovaniu poklesu spotových cien PHM v Európe, čo by sa malo prejaviť aj v SR. Predpokladáme, že v najbližších 2. týždňoch by mohli klesnúť ceny naturalu 95 o 3 ct./l  na 1,46 EUR/l a cena nafty o 2 ct./l na 1,33 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov