tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Pokles cien plodín na americkej burze v Chicagu pokračoval aj počas minulého týždňa, aj keď v miernejšom tempe ako predtým.

Sója opätovne ťahala nadol čiastočne aj ceny repky na burze MATIF. Na burze MATIF klesla medzitýždenne cena pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje na 184 EUR/t, cena kukurice vzrástla o 1 EUR/t na 171 EUR/t a cena repky oslabila o 5 EUR/t na 338 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 1 EUR/t na 153 EUR/t, ceny kukurice klesli o 1 EUR/t na 121 EUR/t. Ceny augustového kontraktu sóje (stará úroda) poklesli o 6 EUR/t na 351 EUR/t a cena sóje novembrového kontraktu (nová úroda) poklesla o 5 EUR/t na 306 EUR/t a tak cena sóje sa tak dostala definitívne pod ceny repky. Trhy sú momentálne stále pod nadvládou technických obchodníkov, ktorí neustále tlačia ceny plodín nadol. Potvrdzuje to aj vstup do nového týždňa, keď sme videli znovu klesajúce ceny, pri kukurici v Chicagu cena klesla dokonca pod silnú rezistenciu, čo komodite otvára priestor pre ďalší pokles. Dôvody poklesu cien jarín sú známe. Cena sóje klesá kvôli rekordným osevným plochám v USA a súčasne priaznivému vývoju zdravotného stavu porastov. Špekulanti momentálne absolútne ignorujú fakt rekordne nízkych zásob sóje v USA, teda faktoru, ktorý ťahal nahor ceny olejnín počas celej jari. Pri kukurici a pšenici zavažujú fakty rekordnej úrody vo svete v ročníku 2013/2014 v kombinácii s výhliadkami bohatej úrody aj počas tohto leta. Nič na tom nemení ani fakt, že americká produkcia pšenice v tomto roku bude citeľne nižšia ako vlani. Pri takýchto fundamentálnych vplyvoch sa plodinám ťažko hľadá dno, a to napriek tomu, že ceny na amerických trhoch sa začínajú dostávať pod výrobné náklady amerických farmárov. Exporty kukurice z USA ostávajú silné, čo by mohlo byť dôvodom pre stabilizáciu cien komodity, avšak z pohľadu technickej analýzy sa momentálne ceny podliezli 4 – ročné minimá, čo otvára priestor pre pokles cien o ďalších 12 USD/t. Neostáva nič iné ako čakať na správy, ktoré prinútia trh zmeniť trend. Zatiaľ však na obzore žiadne také nie sú. V piatok je na programe júlový report o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, ktorý by mohol znovu priniesť miernu volatilitu na trhy. Zdá sa však, že trhy už započítali do cien očakávania odhadov USDA a i preto zrejme report neprinesie veľké cenové pohyby.

Predpokladáme, že tento týždeň sa ceny plodín budú hýbať v bočnom cenovom pásme. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 28. týždňa: pšenica: 178 – 186 EUR/t, kukurica 167 – 174 EUR/t, repka 335 – 345 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných počas aktuálneho týždňa zažívajú miernu korekciu, keď klesajú ako v Nemecku, tak i Dánsku zhodne o 3 eurocenty/kg jat. hm. Ceny v Nemecku klesajú o 1,75 EUR/kg jat. hm. a ceny v Dánsku na 1,60 EUR/kg jat. hm. Ide zrejme o prestávku v rámci sezónneho rastu, aj keď stále je tu reálny faktor medziročne nižších exportov ošípaných z EÚ. Ceny v SR by mali tento týždeň oscilovať v pásme 1,69 – 1,74 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočného dobytka by si mali udržať stabilnú cenovú hladinu. Na európske ceny nateraz nevplýva medziročný 5 % - ný pokles stavov jatočného dobytka v USA, kde ceny lámu nové rekordy. Predpokladáme, že počas leta by sme ale mohli vidieť aspoň časť tohto rastového trendu aj v EÚ.

Ceny mlieka na minulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra znovu klesali, tentoraz o 4,9 %. Potvrdzuje sa tak stále silný tlak vysokej globálnej ponuky mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, júl 33,65 EUR/100 kg, august 33,65 EUR/100 kg, september 33,63 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek: júl 32,95 EUR/100 kg, august 32,83 EUR/100 kg, september 32,90 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent medzitýždenne poklesli o 2 USD/barel na 110 USD/barel, po tom, ako sa mierne upokojila situácia v Iraku. Stále však ide o krehkú stabilitu a teda nemožno vylúčiť opätovný rast cien. Na korekciu z minulého týždňa reagovali miernym poklesom aj ceny pohonných hmôt v Európe. Pokles cien sa zrejme pretaví aj do cenotvorby PHM v SR, kde by sme tento týždeň mohli vidieť pokles cien pri nafte o 1 cent/l na 1,36 EUR/l a benzíne natural rovnako tak o 1 cent/l na 1,515 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov