tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín počas minulého týždňa zaznamenali zvýšenú volatilitu, v týždennom horizonte však skončili takmer bezo zmeny.

Väčšie cenové pohyby sme videli na burze v Chicagu, kde minulý piatok končila platnosť opcií júlových kontraktov plodín, čo viedlo k spomínaným výkyvom. V pondelok sa však všetko vrátilo do starých koľají a viaceré plodiny znovu zaznamenali pokles cien. Na burze MATIF ostali ceny pšenice medzitýždenne nezmenené na 188 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne poklesli o 1 EUR/t na dnešnú cenu 176 EUR/t. Ceny repky medzitýždenne ostali nezmenené na 350 EUR/t. Na burze v Chicagu ceny pšenice ostali medzitýždenne nezmenené na 157 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 129 EUR/t. Ceny júlového kontraktu sóje (stará úroda) medzitýždenne stagnovali na 385 EUR/t, pričom ceny novembrového kontraktu (nová úroda) medzitýždenne vzrástli o 3 EUR/t, keď sa kontrakt dnes obchoduje za 333 EUR/t. Za ostatný mesiac klesali ceny plodín naprieč celým spektrom, a to hlavne z dôvodu vidiny vysokej očakávanej tohtoročnej produkcie. Pri jarinách bola potvrdená silná produkcia v J. Amerike a tiež prebehla úspešná sejba v USA, čo taktiež zatlačilo na ceny. Na fundamentálny vývoj reaguje aj špekulatívny kapitál, kde investori pri všetkých plodinách pokračujú v navyšovaní krátkych pozícií (stávky na pokles cien). V tejto súvislosti sa ale veľmi zaujímavo vyvíja trend pri kukurici, kde investori síce navyšujú svoje stávky na pokles cien, no súčasne neznižujú dlhé pozície (stávky na rast cien). Znamená to, že nevylučujú otočenie trendu a prípadný rast cien kukurice počas leta. Pozične sa investori pripravujú na veľmi dôležitý report o stave zásob plodín v USA k 1.6.2014 a report o osiatych výmerách plodín v USA pre ročník 2014/2015, ktorých zverejnenie má USDA pripravené na pondelok 30.6.2014 o 18.00 hod SEČ. Tieto reporty nepochybne silne pohnú trhom a je otázne, či sa potvrdí súčasný poklesný trend, alebo uvidíme zmenu trendu smerom k rastu. Pri kukurici by prekvapujúco nízke zásoby plodiny (kvôli silnému dopytu po US kukurici) v kombinácii s medziročným poklesom pestovateľských výmer (predpokladá sa, že US farmári zasejú viac sóje na úkor kukurice) mohlo naozaj znovu naštartovať aspoň dočasne rast cien. AGROMAGAZÍN predpokladá, že čoskoro by sa v USA mohli aj zastabilizovať ceny pšenice, keďže prvé výsledky úrod zo žatvy v USA jasne potvrdzujú, že produkcia v krajine bude tento rok podpriemerná. Z pohľadu globálnej cenotvorby je to však stále otázne, pretože zatiaľ sa nám potvrdzuje silná úroda pšenice v EÚ a Rusku, pričom tento fundament má silu vplývať aj na americké ceny, nakoľko USA sú exportérmi pšenice a teda musia byť konkurencieschopní na globálnom trhu. V poklesnom trende je aj sója, stále ale platí, že každé zvýšenie exportnej aktivity z USA (monitoring na týždennej báze) bude provokovať k okamžitému rastu cien sóje, takže pri olejninách budeme naďalej vidieť volatilitu cien.
Predpokladáme, že tento týždeň budú ceny plodín oscilovať v bočnom pásme v očakávaní pondelkových reportov USDA. Po ich zverejnení očakávame vyššiu volatilitu s pravdepodobnosťou, že ceny plodín by mohli prekvapiť a začať aspoň chvíľkovo rásť.
Očakávané ceny plodín na konci 26. týždňa 2014: pšenica 185 – 190 EUR/t, kukurica 174 – 180 EUR/t, repka 343 – 353 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v EÚ v aktuálnom týždni majú rastúci trend. Hlavní exportéri, Nemecko a Dánsko pre tento týždeň zvyšujú medzitýždenne ceny jatočných ošípaných zhodne o 3 eurocenty/kg jat. hm., keď v Nemecku stúpa cena na 1,74 EUR/kg jat. hm. a v Dánsku na 1,63 EUR/kg jat. hm. Rastúce ceny ošípaných tak už zrejme chytili svoj sezónny trend. Európskym cenám veľmi pomáha situácia v USA, kde je aktuálne nižšia ponuka ošípaných na trhu a tým aj vysoká cena komodity. Pomáha nám aj to, že tento rok sa EÚ otvoril nový exportný trh a to do J. Kórei, keď za prvé 4 mesiace roka sme do tejto krajiny vyviezli 63,1 tis. ton bravčoviny. Celkovo sú však medziročne exporty z EÚ nižšie (kvôli importnému zákazu Ruska), čo nateraz stále potvrdzuje scenár, že letné ceny jatočných ošípaných nedosiahnu na minuloročné úrovne. V SR očakávame tento týždeň mierny rast cien ošípaných, pričom ceny by sa mali dostať do pásma 1,68 – 1,74 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočného dobytka by mali ostať tento týždeň nezmenené.
Globálne ceny mlieka dominantne ovplyvňované vývojom cien na aukciách mliekarne Fonterra zaznamenali počas minulého týždňa po dvojmesačnom prepade obrat, keď vzrástli o 0,9 %. Rástli hlavne ceny sušeného plnotučného mlieka, čo by mohlo byť signálom, že sa znovu zvyšuje dopyt po komodite. Hlavný importér Čína znovu vykazuje mierne zlepšenie svojej ekonomickej aktivity, čo by mohlo pomôcť v snahe o pokračovanie rastu dopytu po mlieku. Ceny mlieka vo svete sú však stále zaujímavé, čo znamená, že aj na strane ponuky nie je príliš badať poklesná tendencia, a to je naopak signál, ktorý nepredpokladá citeľnejší rast cien mlieka v blízkej budúcnosti. AGROMAGAZÍN mierne navyšuje odhadovanú cenu mlieka na august 2014. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 33,80 EUR/100 kg, júl 33,65 EUR/100 kg, august 33,65 EUR/100 kg . Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 33,02 EUR/100 kg, júl 32,95 EUR/100 kg, august 32,83 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Nepokoje v Iráku sú hlavným dôvodom, prečo v ostatných dvoch týždňoch cena ropy vo svete citeľnejšie rástla. Za uplynulý týždeň ceny ropy Brent posilnili o ďalší 1 USD/barel na 114 USD/barel a ceny tak stále ostávajú mimo svoje dlhodobé pásmo. Na trend reflektujú aj spotové ceny mlieka, pričom v minulom týždni sme videli pomerne silný rast cien benzínov a naopak len mierny rast cien nafty. Podľa predpokladov zdražovali aj čerpacie stanice v SR, no a zdá sa, že mierny rast cien uvidíme aj tento týždeň. Ceny benzínov môžu k 1,52 EUR/l, ceny nafty k 1,385 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov