tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít na svetových trhoch počas minulého týždňa spomalili svoj predchádzajúci pokles.

Na burze MATIF medzitýždenne ostala cena pšenice nezmenená na 191 EUR/t, cena kukurice posilnila o 4 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 178 EUR/t a ceny repky klesli o 5 EUR/t na 345 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t na 166 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 4 EUR/t na 131 EUR/t a ceny sóje poklesli o 8 EUR/t na 394 EUR/t. Ceny kontraktov sóje novej úrody poklesli o 1 EUR/t na 321 EUR/t. Cena pšenice na burze v Chicagu zastavila svoj prepad až koncom minulého týždňa, pričom v ostatných 20 obchodných dňoch sa jej darilo uzatvoriť (medzidenne) na vyššej cene len počas dvoch z nich. Do tandemu tomuto trendu suplovali v ostatnom mesiaci aj ceny kukurice. Potvrdenie bohatej minuloročnej úrody kukurice a pšenice a k tomu optimálny vývoj tohtoročných porastov pšenice v hlavných pestovateľských oblastiach tlačili ceny nadol. Pri kukurici zase pomohol cenám nadol optimálny priebeh jej sejby v USA. Tá oficiálne minulý týždeň skončila. Neochotne sa nadol derú ceny sóje na burze v Chicagu, tento trend však nie je dostatočnou podporou pre európske ceny repky. Optimálne pestovateľské podmienky pre plodinu v EÚ, rýchly výsev jarnej repky v Kanade a súčasne nízke ceny palmového oleja, ktorý je priamym konkurentom repkového oleja, tlačia ceny plodiny nadol. V aktuálnom týždni bude kľúčovým bodom ďalšej cenotvorby stredajší report USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, v ktorom by podľa nášho odhadu malo USDA potvrdiť predpoklad vysokej globálnej produkcie kukurice a sóje v ročníku 2014/2015, čo by malo zatlačiť ceny plodín nižšie. Otázny je odhad pre pšenicu, kde sa v náznakoch začína spomínať zrážkový deficit v Rusku a tiež USA, kde porasty pšenice ostávajú v menej priaznivej kondícii aj tesne pred začiatkom žatvy. Otázky vzbudzuje aj odhad pre aktuálny ročník 2013/2014, keďže USDA by mohlo naďalej znížiť odhad koncoročníkových zásob sóje v USA, čo by malo byť naopak podporou vyšších cien komodity. Predpokladáme, že pri kukurici (ročník 2013/2014) nebude ministerstvo robiť významné medzimesačné zmeny. Report by tak z pohľadu cenotvorby mohol v konečnom dôsledku pôsobiť neutrálne, no predsa len je treba počítať s vyššou aktivitou špekulatívneho kapitálu a tým aj volatilitou cien. Zavážiť tento týždeň ale môže aj fakt, že sejba kukurice v USA skončila a sejba sóje stále napreduje rýchlejšie ako predstavuje päťročný priemer. Táto správa pritom bude mať skôr tendenciu tlačiť ceny jarín na nižšie úrovne.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 24. týždňa: pšenica 186 – 195 EUR/t, kukurica 170 – 178 EUR/t, repka 338 – 350 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku mieria mierne nahor aj v aktuálnom týždni po tom, ako sa rozbieha grilovacia sezóna. Tento týždeň je v Nemecku dohodnutá nákupná cena jatočných ošípaných na 1,71 EUR/kg jat. hm. čo je o tri eurocenty viac v porovnaní s minulým týždňom. V Dánsku ostávajú v aktuálnom týždni ceny na 1,61 EUR/kg jat. hm., čo je rovnaká úroveň v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. V SR očakávame mierny rast ceny komodity, ktorá by sa mala dostať do intervalu 1,64 – 1,70 EUR/kg jat. hm.
Ceny jatočného dobytka sa v Nemecku vyvíjajú obomi smermi. Kým cena jatočných býkov medzitýždenne prepadla o ďalších 5 centov/kg jat. hm. na 3,45 EUR/kg jat. hm. (R3), ceny jatočných kráv posilnili o 8 centov/kg jat. hm. na 3,00 EUR/kg jat. hm.
Fundamentálny obraz sa prílišne nemení pri cenotvorbe mlieka. Počas minulotýždňovej aukcie mliekarne Fonterra klesli ceny mliečnych komodít o 4,2 % na 3756 USD/t, čím sa potvrdilo pokračovanie poklesného trendu. Ceny mlieka však neklesajú rovnako na všetkých kontinentoch. V USA vidíme po cenovej korekcii zo začiatku mája stagnáciu cien mlieka už dva týždne.
Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 33,80 EUR/100 kg, júl 33,65 EUR/100 kg, august 33,35 EUR/100 kg . Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 33,02 EUR/100 kg, júl 32,95 EUR/100 kg, august 32,63 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy počas minulého týždňa mierne vzrástli v reakcii na špekulácie o tom, že OPEC tento týždeň na svojom stretnutí rozhodne o ďalšom navyšovaní svojej produkcie kvôli výpadkom produkcie v Lýbii. Zdá sa však, že OPEC napokon ponechá status quo, keďže je spokojný so súčasnou cenou ropy ako aj vyváženosťou medzi ponukou a dopytom po komodite. Cena ropy Brent medzitýždenne posilnila o 1 USD/barel na 109 USD/barel. Spotové ceny PHM sa v EÚ prílišne nemenili. Predpokladáme, že tento týždeň nedôjde k žiadnej zmene cien PHM. Ceny naturalu 95 by mali oscilovať naďalej blízko 1,48 EUR/l a ceny nafty na 1,36 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov