tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Na report USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách z 9.5.2014,

ktorý po prvýkrát prezentoval odhad produkcie a spotreby agrokomodít vo svete pre ročník 2014/2015 napokon trhy predsa len zareagovali. Do nemilosti sa dostali obilniny, pri ktorých USDA počas mája znovu navýšilo už takmer definitívny odhad minuloročnej produkcie (ročník 2013/2014) pšenice a kukurice. Obidve komodity napriek silnému dopytu po americkej kukurici a súčasne zhoršujúcemu sa stavu amerických porastov pšenice vstúpili do silnej korekcie na burze v Chicagu. To ovplyvnilo aj cenotvorbu na burze MATIF. Ceny pšenice na burze MATIF medzitýždenne oslabili o 10 EUR/t na dnešnú cenu 197 EUR/t, ceny kukurice stratili 8 EUR/t, keď sa dnes komodita obchoduje za 176 EUR/t a ceny repky oslabili o 1 EUR/t na 358 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 9 EUR/t na 181 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 8 EUR/t na 137 EUR/t a ceny sóje posilnili o 1 EUR/t na 398 EUR/t. Cena novembrového kontraktu sóje pre rok 2014 sa hýbe na 327 EUR/t, je teda kvôli očakávaniu vysokej ponuky nasledujúceho ročníka oveľa nižšie ako cena starej úrody.
Ceny kukurice stlačili nadol aj správy o výraznom minulotýždňovom zrýchlení sejby kukurice a sóje v USA, ktorej tempo už dobehlo päťročný priemer. Kukurica stiahla nadol aj ceny pšenice a obidve komodity zažili silnú fázu poklesu až na svoje 8 týždňové minimá. Tu sa nachádza aj silný suport pre obidve komodity a teda sa bude vidieť, či sa im podarí odraziť späť na rastovú vlnu, alebo dôjde k prerazeniu nadol a tým k ďalšej korekcii cien. Náchylná na prerazenie ceny nadol je hlavne kukurica, kde trh bojuje s realitou v podobe rekordnej tohtoročnej úrody vo svete a faktom, že americké zásoby sa neustále stenšujú kvôli silným exportom. Misku váh k poklesu cien na americkom trhu momentálne prikláňa správa o priaznivom progrese sejby v USA. Včerajšie dáta o zdravotnom stave pšenice v USA potvrdili ďalšie zhoršenie zdravotného stavu a to napriek tomu, že v regióne začalo pršať, čo naznačuje, že dažde prišli neskoro. Aj preto dnes vidíme na trhoch rastové tendencie a zrejme rastúce ceny pšenice podporia aj trh s kukuricou. Rast cien je badateľný aj pri olejninách na burze v Chicagu, ktoré prečkali minulý report USDA v stagnačnom móde, no počas včerajšej obchodnej seansi ceny znovu začali rásť a atakujú svoje dvojtýždenné maximá. To všetko má vplyv aj na ceny repky na burze MATIF, treba však povedať, že aktuálny najbližší kontrakt repky na MATIF už signalizuje novú úrodu komodity, kým pri sóji v Chicagu je najaktívnejším kontraktom stále kontrakt signalizujúci starú úrodu a teda je možné, že najbližšie obdobie tieto dva kontrakty nebudú až tak silne navzájom korelovať. V aktuálnom týždni nás zrejme čaká zvýšená volatilita cien agrokomodít. Vychádzajúc z faktu, že poškodenie časti pšenice v USA suchom bude trvalé, ceny pšeníc by mohli tento týždeň znovu začať rásť. To by mohlo čiastočne podporiť aj ceny kukurice, aj keď kukurica bude stále pod silným tlakom vysokej tohtoročnej svetovej úrody a dobrého priebehu sejby budúcoročnej potenciálnej úrody v USA. Technicky by tento týždeň mohla nahor aj sója, pričom by sa v Chicagu mohla pokúsiť o atak doterajšieho maxima na úrovni 410 EUR/t. Cestu nahor jej ale môže zahatať štvrtková správa o vývoji exportu a nových objednávkach na export sóje z USA. Správu o exportoch budú pozorne sledovať aj účastníci trhu aktívni na trhu s kukuricou. Práve kukurica v Chicagu balansuje momentálne na hrane ceny 135,50 EUR/t, čo je silná rezistencia, no keď ju trh podlezie, môže cena korigovať až k 129 EUR/t. Aj preto v rámci prognózy ceny kukurice na burze MATIF rozširujeme cenové rozpätie pre aktuálny týždeň.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 21. týždňa 2014: pšenica: 198 – 205 EUR/t, kukurica 170 – 186 EUR/t, repka 356 – 367 EUR/t.
Zookomodity: Živočíšne komodity vykazujú v ostatnom období stabilnú cenotvorbu a príliš sa to nemá zmeniť ani tento týždeň. Nemecko ako aj Dánsko ponechalo aj tento týždeň ceny jatočných ošípaných na nezmenenej úrovni, Nemecko na 1,60 EUR/kg jat. hm. a Dánsko na 1,55 EUR/kg jat. hm.. V Nemecku sú ceny jatočných ošípaných nezmenené už 4 týždne, v Dánsku dokonca 6 týždňov. To naznačuje aj na stabilný vývoj exportov a zdá sa, že ceny ostanú takto nezmenené až do štartu najbližšieho sezónneho rastu cien. Pre SR očakávame v aktuálnom týždni pohyb ceny jatočných ošípaných v intervale 1,58 – 1,63 EUR/kg jat. hm.
Zastabilizované by mali ostať aj ceny jatočného dobytka, aj keď pri jatočných kravách badať v EÚ miernu korekciu cien.
AGROMAGAZÍN nemení ani výhľad pre ceny mlieka, pričom viac o ďalšej cenotvorbe napovie dnešná večerná aukcia mliekarne Fonterra. Globálny tlak na pokles cien nevydržali ani ceny v USA, ktoré sa doteraz držali blízko svojich rekordov. No od začiatku mája korigovali o 10 % na súčasnú cenu 32,49 EUR/100 kg (cana futures mlieko Class III, burza CBoT) a to aj vďaka odhadu USDA, ktoré predpokladá v nasledujúcom ročníku medziročný rast produkcie mlieka v USA o 5 %! Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): máj 34,60 EUR/100 kg, jún 33,80 EUR/100 kg, júl 33,65 EUR/100 kg . Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): máj 33,98 EUR/100 kg, jún 33,02 EUR/100 kg, júl 32,95 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy pokračovali minulý týždeň v miernom raste, keď cena ropy Brent medzitýždenne posilnila o 1 USD/barel na 109 USD/barel a rovnako tak o 1 USD/barel išla nahor aj cena americkej ropy WTI, ktorá vzrástla na 102 USD/barel. Spotové ceny nafty v Rotterdame sa nemenili, ceny benzínov mierne vzrástli a tak všetko nasvedčuje tomu, že nami avizované minulotýždňové zlacňovanie cien PHM o 1 cent/l v nasledujúcich 10 dňoch sa konať nebude. Aktuálne to vyzerá na nezmenenú cenotvorbu na úrovni 1,485 EUR/l pri natural 95 a 1,36 EUR/l pri nafte.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov