tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít na globálnych trhoch vykazovali v minulom týždni zmiešanú výkonnosť.

Najviac sa darilo pšenici, ceny kukurice stagnovali a ceny olejnín klesali. Na burze MATIF medzitýždenne posilnila cena pšenice o 2 EUR/t na dnešnú cenu 217 EUR/t, cena kukurice pridala 1 EUR/t, keď vzrástla na 186 EUR/t. Repka citeľne strácala a to aj vďaka prerolovávaniu z májového kontraktu na augustový. Skončilo sa obchodovanie májového kontraktu, ktorého ceny sa hýbali v pásme 400 – 420 EUR/t a hlavnú úlohu prebral augustový kontrakt 2014, ktorého cena výrazne zaostáva za májovým kontraktom, keďže kontrakt už signalizuje ceny novej úrody repky. Cena tohto kontraktu medzitýždenne poklesla o 5 EUR/t na 357 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 6 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 191 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne oslabili o 1 EUR/t na 143 EUR/t a ceny sóje stratili 10 EUR/t, keď cena komodity poklesla na 390 EUR/t. Tento týždeň bude pre agrokomodity nepochybne veľmi zaujímavým, nakoľko sa v piatok pripravuje zverejnenie reportu USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, ktorý nám prvýkrát predstaví oficiálny odhad pre ročník 2014/2015. Mnoho nasvedčuje tomu, že správa by mohla započať korekciu cien agrokomodít, no začínajú sa nám meniť fundamenty na trhu, čo by mohlo napokon viesť k tomu, že účastníci na trhu túto nemusia pripustiť. Bez ohľadu na to, že tu máme rekordnú svetovú tohtoročníkovú úrodu pšenice, kukurice i sóje, dopyt po agrokomoditách po vlaňajšom útlme zažíva veľký boom a to bráni cenám v ich poklese. Pri pšenici a kukurici je navyše podporou cien neustále sa prehlbujúci konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, veľkými hráčmi na exportnom trhu s týmito komoditami. Existujú obavy, že konflikt môže jednak spomaliť progres sejby jarín v regióne a taktiež komplikovať exporty. Veľmi silným podporným stimulom globálnych cien pšenice je pokračujúci nepriaznivý vývoj porastov pšenice v USA, ktorý aj v predchádzajúcom týždni utrpel ďalšie zníženie. Sucho „drtí“ porasty v Kansase, ktorý je jedným z nosných pestovateľských štátov pšenice. K 4.5.2014 bolo v USA hodnotených v dobrej až excelentnej kondícii už len 31 % porastov, týždeň predtým to bolo 33 %. Ceny kukurice okrem neistého vývoja sejby na Ukrajine zase drží veľmi silný dopyt po exporte z USA, kde každým týždňom stále narastajú nové objednávky na export v sumách cez 1 mil. ton. Už teraz majú USA zajednané objednávky na export kukurice vo výške viac ako 44 mil. ton a teda USDA v piatok vo svojom reporte zrejme znovu pristúpi k navýšeniu tohto čísla, čím bude zrejme musieť znovu znížiť očakávané koncoročníkové zásoby kukurice v USA (zásoby k 31.8.2014). Silný export kukurice z USA je podmienený stále nižšou cenou komodity ako je v Brazílii a tak brazílska kukurica napriek veľmi slušnej úrode prúdi na trh zatiaľ v menšom objeme.
Samostatnou kategóriou sú olejniny a to hlavne sója. Jej ceny v ostatných troch dňoch výrazne poklesli, no dopyt po komodite je stále veľmi silný. Obavy z rušenia importov z Číny sa až tak veľmi nenaplnili, nakoľko Brazília za apríl potvrdila historicky najvyšší mesačný export sóje – na úrovni 8,25 mil. ton. Je pravdou, že v USA boli zrušené niektoré objednávky na export sóje, išlo však len o objem vo výške 19 tis. ton, čo je zanedbateľné. Preto si v AGROMAGAZÍNe myslíme, že až do konca týždňa by sme mohli vidieť na trhoch opätovný rast cien všetkých plodín vrátane sóje. Veľmi otázny ostáva piatočný večer po zverejnení reportu USDA. Hodnotenie ročníka 2013/2014 zo strany USDA bude pre trhy býčou správou (podpora rastu ceny), no myslíme si, že výhľad pre ročník 2014/2015 bude mať opačný efekt. Je otázne, na ktorú stranu sa trhy obrátia, no pravdou je, že trhy by zniesli dočasnú cenovú korekciu, keďže plodiny majú za sebou trojmesačný cenový rast. O trvalom poklese ceny však nateraz nemôžeme hovoriť, pretože tohtoročníková situácia stále hovorí o silnom dopyte a nie príliš vysokých zásobách väčšiny plodín. V otázke budúcej cenotvorby plodín sa rozhodne s postupom času, keď bude jasné, akým tempom prebieha sejba jarín v USA. Je pravdepodobné, že nás čaká obdobie vyššej volatility cien. Keďže až do piatku čakáme mierny rast cien plodín a v piatok možný pokles, rozširujeme pre tento týždeň cenový interval pre jednotlivé plodiny.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 19. týždňa 2014: pšenica 205 – 220 EUR/t, kukurica 180 – 195 EUR/t, repka 350 – 375 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných ostávajú v EÚ na stabilnej úrovni aj počas aktuálneho týždňa. Žiadne zmeny nehlási ani Nemecko (aktuálna cena 1,60 EUR/kg jat. hm.) a ani Dánsko (1,55 EUR/kg jat. hm.). Ceny by tak mohli ostať nemenné aj v SR a to v pásme 1,60 – 1,64 EUR/kg jat. hm. Čoskoro by mohol začať sezónny rast cien, ten však bude tento rok nepochybne ovplyvnený medziročne nižšími exportmi z EÚ. Stabilné by mali tento týždeň ostať aj ceny jatočného dobytka. Pri mlieku v aktuálnom týždni nemeníme náš výhľad, okrem toho, že sme nepatrne navýšili očakávanú júlovú cenu pre SR. Ceny mlieka merané podľa metodiky Kielskeho inštitútu za mesiac apríl dosiahli 38,5 eurocenta/kg, čo znamená medzimesačný pokles o 2,2 eurocenta/l. K poklesu cien mlieka v máji pristúpili viaceré európske mliekarne, najčastejšie o 1,5 eurocenta/kg. Dnes sa koná ďalšia aukcia mliekarne Fonterra a uvidíme, či táto potvrdí pokračovanie zostupného trendu. Pravdou však je, že v USA sa ceny mlieka stále držia blízko historických rekordov, čo potvrdzuje, že globálny dopyt príliš nespomalil, problémom ostáva vyššia ponuka mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, apríl 2014: 35,25 EUR/100 kg, máj 34,60 EUR/100 kg, jún 33,80 EUR/100 kg . Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek), apríl 2014: 34,67 EUR/100 kg, máj 33,78 EUR/100 kg, jún 32,98 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy v minulom týždni pokračovali v miernej korekcii, keď americká ropy WTI medzitýždenne oslabila o 1 USD/barel na 100 USD/barel a cena ropy Brent poklesla rovnako o 1 USD/barel na 108 USD/barel. Potešiteľné je, že nám znovu klesali spotové ceny pohonných hmôt v Európe. Napriek tomu slovenské čerpacie stanice minulý týždeň zvýšili ceny PHM, čo bolo reakciou na predchádzajúci výrazný cenový rast. Predpokladáme, že tento týždeň ostanú ceny PHM nezmenené, t.j. natural 95 na 1,475 EUR/l a nafta na 1,36 EUR/l. Ak by ceny ropy v nasledujúcich dvoch týždňoch nerástli, mohli by sme v druhej polovici mája vidieť mierny pokles cien PHM približne o 1 €cent/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov