tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Fundamentálny obraz agrárnych trhov sa medzitýždenne príliš nezmenil a ceny plodín sa hýbali v bočnom cenovom pásme.

Na burze MATIF medzitýždenne poklesli ceny pšenice o 1 EUR/t na 207 EUR/t, ceny kukurice rovnako stratili 1 EUR/t, keď sa dnes komodita obchoduje za 185 EUR/t. Ceny repky olejky po predchádzajúcej korekcii mierne posilnili, keď si medzitýždenne pripísali zisk vo výške 4 EUR/t a momentálne sa komodita obchoduje za 411 EUR/t. V USA medzitýždenne oslabili ceny pšenice o 5 EUR/t na 181 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 1 EUR/t na 143 EUR/t a ceny sóje posilnili o 1 EUR/t na dnešnú cenu 392 EUR/t. Predpokladáme, že trh s agrokomoditami sa bude do stredy pohybovať naďalej v bočnom cenovom pásme, pričom trhy sa pripravujú na aprílovú správu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, ktorá má byť zverejnená v stredu vo večerných hodinách. Práve táto správa bude kľúčovou pre ďalší pohyb cien plodín v aktuálnom a zrejme i nasledujúcom týždni. Čo si všímať? V prvom rade vývoj stavu zásob sóje a kukurice v USA, nakoľko predpokladáme, že USDA medzimesačne spomínané hodnoty zníži. Hlavne pri sóji to bude znamenať, že očakávané koncoročníkové zásoby v USA budú kriticky nízke, čo môže znovu priniesť rast cien olejnín v druhej polovici týždňa. Zaujímavo to však vyzerá aj s kukuricou v USA, kde sú síce komfortné zásoby, no v prvom kvartáli 2014 prudko vzrástol dopyt po plodine, čo môže viesť k ich rýchlejšiemu odčerpaniu z amerických skladov ako sa pôvodne čakalo. Ceny pšenice zase bude ovplyvňovať report o Zdravotnom stave porastov, nakoľko stále viac ako polovica pestovateľských plôch v USA je v stave zrážkového deficitu. Ten je miernejší ako pred týždňom, no stále pretrváva. Zdá sa tak, že správa USDA by mohla povzbudiť býkov a tí by mohli tento týždeň vytlačiť ceny znovu vyššie. Z pohľadu technickej analýzy má kukurica v USA priestor pre rast o ďalších približne 18 USD/t, sója technicky ešte môže pridať v blízkej dobe dokonca 34 USD/t. Pri pšenici počítame skôr len s miernym rastom, motivovaným rastom cien ostatných komodít, prípadne so stagnáciou. Pri sóji však treba povedať, že globálna úroda je vysoká a po krátkodobom raste zrejme ceny budú kulminovať a začnú klesať. Na rast cien sú nastavení aj špekulatívni investori, ktorí sú aktívni hlavne pri kukurci. V minulom týždni navýšili čisté dlhé pozície o 38 tis. kontraktov a celkovo je v CBoT otvorených o 283 tis. dlhých pozícií (stávky na rast) viac ako krátkych (stávky na pokles). Pritom ešte pred dvomi mesiacmi boli dlhé a krátke pozície v rovnováhe. Pri sóji je navyšovanie čistých dlhých pozícií už veľmi opatrné, medzitýždenne tieto vzrástli o 1,6 tis. kontraktov. Stávky na rast dominovali v minulom týždni aj pri kukurici a teda je jasne viditeľné, že býci na trhu nespia. Hovoriť o cenovej korekcii tak ešte nie je na mieste, aj keď AGROMAGAZÍN upozorňuje, že pri sóji je tu silná tendencia skorého otočenia trhu.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 15. týždňa:
Pšenica 207 – 214 EUR/t, kukurica 183 – 191 EUR/t, repka 400 – 425 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa úspešne zotavujú z rizika výskytu Afrického moru ošípaných a pokračujú vo svojom vymaňovaní sa z nedávnej cenovej korekcie. Prekvapili aj dáta o exporte komodity z EÚ za január 2014, ktoré potvrdili medziročne o 2 % vyšší export v porovnaní s januárom 2013 a to napriek 17 % - nému poklesu exportu do Ruska. Treba však poznamenať, že Rusko schválilo zákaz až koncom januára, takže v štatistikách sa táto skutočnosť plne prejaví až vo februári. Nič to však nemení na tom, že s výnimkou J. Ameriky rastú ceny jatočných ošípaných všade vo svete. V Nemecku je na tento týždeň stanovená cena na úrovni 1,61 EUR/kg jat. hm., čo je o 6 centov/kg jat. hm viac v porovnaní s minulým týždňom. Ceny v Dánsku stagnujú na 1,53 EUR/kg jat. hm. Posilnenie cien jatočných ošípaných očakávame aj v SR, kde by sa cena mohla dostať znovu do pásma 1,61 – 1,65 EUR/kg jat. hm.
Menej optimizmu prináša situácia s jatočným dobytkom, kde je EÚ v sezónnej korekcii, pričom ceny sa začínajú približovať k minuloročným jarným minimám. V Nemecku ceny jatočných býkov R3 pre aktuálny týždeň klesli o 6 centov/kg jat. hm. na 3,58 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv ostali medzitýždenne nezmenené.
Cenová korekcia začína plne lomcovať aj s cenami mlieka na svetovom trhu. V marci klesli ceny mlieka merané metodikou Kielskeho inštitútu o 2,5 EUR/100 kg na 42,9 EUR/kg jat. hm. Na aukcii mliekarne Fonterra začiatkom apríla ceny korigovali až o 9,2 %, ceny za ostatné dva mesiace tak skorigovali takmer o 20 %. AGROMAGAZÍN pristupuje k miernej korekcii očakávaných cien mlieka v SR. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, apríl 2014: 35,25 EUR/100 kg, máj 34,60 EUR/100 kg, jún 34,00 EUR/100 kg . Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek), apríl 2014: 34,67 EUR/100 kg, máj 33,78 EUR/100 kg, jún  32,99 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy Brent medzitýždenne oslabili o 2 USD/barel na 106 USD/barel, ceny americkej ropy WTI ostali medzitýždenne nezmenené na 101 USD/barel. Počas minulého týždňa sme však videli krátkodobé razantné zvýšenie spotových cien PHM v Rotterdame a to hlavne pri benzínoch, ktoré prinútia čerpacie stanice zrejme ceny zvyšovať. Počas dnešného dňa už ale došlo ku korekcii cien v Rotterdame, čo znamená, že zvyšovanie cien by nemalo byť výrazné. Očakávame, že ceny benzínov vzrastú približne o 1,0 až 1,5 cent/l na 1,44 až 1,45 EUR/l, ceny nafty by mohli ostať oscilovať okolo 1,33 až 1,34 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov