tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít po predchádzajúcej miernej cenovej korekcii sa dokázali počas minulého týždňa znovu dostať na dráhu mierneho cenového rastu a tým vymazať časť predchádzajúcich strát zaknihovaných v 11. týždni 2014.

Na burze MATIF medzitýždenne posilnila cena pšenice o 3 EUR/t na 211 EUR/t, cena kukurice pridala 2 EUR/t na 186 EUR/t. Ceny repky medzitýždenne vzrástli o 4 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 401 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 7 EUR/t na 185 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 2 EUR/t na 137 EUR/t a ceny sóje vzrástli o 8 EUR/t na aktuálnu cenu 375 EUR/t. O minulotýždňový rast cien sa postarala dominantne správa USDA o týždenných exportoch USA, ktorá potvrdila stále silný dopyt po americkej sóji. To vytlačilo ceny sóje nahor. Suché počasie zase podporilo v raste ceny pšenice, ktoré zamierili na niekoľkomesačné maximum. Vyššie ceny pšenice ostali podporou pre ceny kukurice. špekulatívni investori stále ostávajú pozitívne naladení na agrokomodity. Aj keď počas minulého piatku znižovali svoju expozíciu v rámci agrokomoditného koša, v medzitýždennom porovnaní pokračovali v navyšovaní čistých dlhých pozícií ako pri pšenici, tak i kukurici (stávky na rast cien). Pri sóji medzitýždenne čisté dlhé pozície ponechali zachované. Tento týždeň by si ceny plodín mohli udržať svoj trend pohybu v bočnom cenovom pásme a zrejme uvidíme aj istú volatilitu cien. Vo štvrtok nás čaká report o amerických exportoch, ktorý môže znovu znamenať podporu pre ceny olejnín, no súčasne sa treba pripraviť na budúcotýždňové dôležité reporty USDA o očakávanej osevnej ploche jarín v USA pre rok 2014 a stavu zásob plodín v USA k 1.3.2014. Bude zaujímavé sledovať, ako na tieto správy trhy zareagujú. Očakáva sa totiž, že tohtoročné osevné plochy sóje, ale aj kukurice budú vysoké, čo by mohlo viesť k cenovej korekcii plodín. Na strane druhej aktuálne zásoby sóje v USA vplyvom silných exportov do Číny zrejme nebudú až také vysoké ako sa očakáva. AGROMAGAZÍN predpokladá, že zásoby kukurice vzrastú citeľne, no pri sóji pôjde zrejme len o zanedbateľný rast. Takže ceny olejnín môžu mať v tomto údaji citeľnú podporu, no je treba brať do úvahy fakt, že momentálne sú ceny olejnín na trhoch vysoké a zrejme korekcii neodolajú. Spomínané správy sú na programe budúci pondelok a i preto pre aktuálny týždeň počítame skôr s pohybom cien v bočnom pásme (s vyššou volatilitou), pričom v piatok by sme teoreticky mohli vidieť nejaké náznaky korekcie.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 13. týždňa 2014: pšenica 205 – 212 EUR/t, kukurica 182 – 188 EUR/t, repka 390 – 410 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných pokračujú vo svojom nejednoznačnom vývoji. Kým počas minulého týždňa ceny v Nemecku výrazne rástli, tento týždeň, naopak, korigujú. V Dánsku ceny po predchádzajúcej stagnácii mierne rastú. Znamená to, že opätovne dochádza k vzájomnému zbližovaniu cien ošípaných medzi týmito dvomi hlavnými eportérmi v rámci EÚ. V Nemecku medzitýždenne došlo k poklesu ceny o 0,05 EUR/kg jat. hm. na 1,55 EUR/kg jat. hm. pričom v Dánsku ceny pre aktuálny týždeň posilňujú o 3 ceny na 1,53 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku tak ceny zrejme ostanú oscilovať v pásme 1,54 – 1,58 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Európe stagnujú s tendenciou mierneho oslabenia. V Nemecku pre aktuálny týždeň ceny býkov R3 klesli medzitýždenne o 0,01 EUR/kg jat. hm. na 3,69 EUR/kg jat. hm. Zo strednodobého hľadiska však situácia pre jatočný dobytok vyzerá pozitívne a teda ceny by nemali mať nateraz tendencie pre pokles.

Iné je to však pri mlieku, kde dochádza pri globálnej cenotvorbe k miernej korekcii. Na pravidelných aukciách mliekarne Fonterra klesli medzimesačne ceny jednotlivých kontraktov s mliečnymi komoditami o 9,2 %. Dopyt Číny ostáva naďalej robustný, no v druhej polovici roka sa očakáva jeho útlm. AGROMAGAZÍN pristupuje k miernej korekcii cien mlieka pre mesiace apríl a máj. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, marec 36,37 EUR/100 kg, apríl 2014: 35,84 EUR/100 kg, máj 35,24 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) marec 35,51 EUR/100 kg, apríl 2014: 34,77 EUR/100 kg, máj 33,98 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy naďalej oscilujú v pásme, pričom cena ropy Brent medzitýždenne posilnila o 1 USD/barel na 107 USD/barel, cena ropy WTI (USA) posilnila o 3 USD/barel na 100 USD/barel. Priaznivý kurz USD/EUR v podobe silnejšieho eura drží spotové ceny PHM v Európe na nižších úrovniach. Po minulotýždňovom zlacňovaní cien PHM v SR by mali tento týždeň ceny ostať nezmenené. Znamená to ceny naturalu 95 na úrovni 1,43 EUR/l a nafty okolo 1,34 EUR/l.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov