tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas predchádzajúceho týždňa sme videli na svetových trhoch pri jednotlivých plodinách zmiešané cenové trendy s prevahou korekcie cien, ktorej dominovali práve olejniny.

Olejniny ku korekcii vyprovokovala správa USDA o Odhade svetovej produkcie a dopytu po agrokomoditách, v ktorej ministerstvo znížilo tohtoročný odhad produkcie sóje v Brazílii menej ako trhy pôvodne predpokladali. Na burze MATIF klesli medzitýždenne ceny pšenice o 1 EUR/t na dnešných 208 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 184 EUR/t a ceny repky prepadli o 12 EUR/t na 397 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 9 EUR/t na 179 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 137 EUR/t a ceny sóje poklesli o 12 EUR/t na 363 EUR/t. Ceny pšenice a kukurice drží na vyšších úrovniach stále neistota okolo konfliktu na Ukrajine. Ceny v Amerike sú pritom poháňané nahor aj potvrdením zhoršujúceho sa zdravotného stavu porastov v USA, pričom sa k tomu priraďuje aj faktor suchého počasia v hlavných pestovateľských oblastiach pšenice v krajine. Vidieť to aj na aktivite špekulatívneho kapitálu, kde investori v minulom týždni zvýšili čisté dlhé pozície pri pšenici o 17,9 tis. kontraktov, vďaka čomu sa znovu po viac ako roku prevážili misky váh na vyšší počet dlhých pozícii (stávok na rast ceny) pri tejto plodine. Investori pokračovali v navyšovaniu stávok na budúci rast cien aj pri kukurici, opatrnejší boli len pri sóji, kde stávky medzitýždenne mierne znížili. AGROMAGAZÍN však napriek tomuto predpokladá, že investori pri sóji ešte nepovedali posledné slovo a pokúsia sa tento týždeň znovu atakovať na rast ceny tejto komodity. Bilancia exportov sóje z USA stále rastie, aj keď Čína čoraz viac ruší svoje predchádzajúce dohody o dodávke americkej sóje z USA. Nateraz tak bilancia zásob sóje ostáva stále tesná a to je dôvod, prečo cena sóje (a tým aj repky v EÚ) výrazne neklesá. Postupne však vzhľadom na dobrú úrodu v J. Amerike (aj keď v ostatných týždňoch sa jej odhady znižujú) by predsa len ceny olejnín mali pokračovať v korekcii. Pri kukurici, odhliadnúc od faktoru geopolitickej nestability na Ukrajine, by trend mal byť taktiež klesajúci a to platí aj pre pšenicu, aj keď tu teraz zavážia informácie o vývoji úrody v USA, ktorej prognózy sa nateraz zhoršujú.
Predpokladáme, že tento týždeň budeme vidieť pri agrokomoditách cenový pohyb v bočnom pásme s tendenciou mierneho rastu cien v prvej polovici týždňa a následnou miernou korekciou v jej druhej polovici.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 12. týždňa: pšenica 205 – 212 EUR/t, kukurica 181 – 187 EUR/t, repka 395 – 407 EUR/t.
Zookomodity: Tlak vyplývajúci z rizika rozširovania afrického moru ošípaných zdá sa mierne poklesol, keď vo väčšine krajín došlo k ozdraveniu cien. V Poľsku sa ceny zotavujú zo svojich miním na 1,35 EUR/kg jat. hm. zaznamenanej v 9. týždni 2014. V aktuálnom týždni vidíme prudké posilnenie ceny v Nemecku, ktorá medzitýždenne vzrástla až o 13 centov/kg jat. hm. na 1,60 EUR/kg jat. hm. Dánsko je opatrnejšie, to ceny medzitýždenne nezmenilo a stále ich drží na 1,47 EUR/kg jat. hm. Vývoj naznačuje, že situácia sa upokojuje, no Dánsko zrejme stále má problémy s exportom, preto ceny drží nižšie. Predpokladáme, že ceny ošípaných pre tento týždeň vzrastú aj v SR a dostanú sa do pásma 1,56 až 1,60 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov by mali tento týždeň pokračovať v stabilnej cenotvorbe, podobne tak ceny mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, marec 36,37 EUR/100 kg, apríl 2014: 36,27 EUR/100 kg, máj 35,84 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) marec 35,51 EUR/100 kg, apríl 2014: 34,97 EUR/100 kg, máj 34,31 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy aj počas minulého týždňa pokračovali v miernom poklese. Cena ropy Brent medzitýždenne oslabila o 1 USD/barel na 106 USD/barel a cena americkej ropy WTI klesla o 2 USD/barel na 97 USD/barel. Na európskom trhu na pokles zareagovali aj ceny PHM, predovšetkým nafty. Ceny benzínov zlacňujú len neochotne. Zdá sa tak, že koncom týždňa by mohli v SR klesnúť ceny nafty o 1 cent/l na 1,345 EUR/l, ceny benzínov by mohli ostať oscilovať okolo 1,43 – 1,44 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov