tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrokomodity majú za sebou ďalší prorastový týždeň, v ktorom boli podporené správami o nepokojoch na Ukrajine a pokračujúcich silných exportoch sóje z USA.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 1 EUR/t na 210 EUR/t, ceny kukurice pridali 2 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 183 EUR/t a ceny repky posilnili o 10 EUR/t na súčasnú cenu 410 EUR/t. Na burze v Chicagu sa najviac darilo pšenici, kde ceny vzrástli medzitýždenne o 8 EUR/t na 176 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 3 EUR/t na 136 EUR/t a ceny sóje oslabili o 2 EUR/t na 374 EUR/t. Na agrokomodity momentálne pôsobia skupiny protichodných správ, z ktorých niektoré ich motivujú v pokračovaní rastového trendu a iné zase rast brzdia. Na rast ceny pšenice má popri zhoršenom zdravotnom stave porastov v USA vplyv aj vyostrujúci sa konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Spomínaný konflikt motivuje k rastu aj ceny kukurice, nakoľko obidve krajiny sú významnými exportérmi obidvoch komodít. Na strane druhej pondelková správa USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách (WASDE) potvrdila rekordnú globálnu úrodu, ktorá bola medzimesačne dokonca mierne navýšená pri obidvoch plodinách. To zase drží rast cien skrátka. Pri olejninách nám predvádza impozantný rast repka, ktorá je plne motivovaná rastúcimi cenami sóje na burze v Chicagu. Správa USDA síce potvrdila stále vysokú úrodu v J. Amerike, aj keď došlo k miernemu poklesu odhadu pre Brazílii kvôli suchu v časti krajiny, čo prinútilo ceny ku korekcii. Na strane druhej je však veľkým motivátorom rastu cien pokračujúci silný dopyt Číny po americkej sóji. Čína napriek postupnému presmerovaniu nákupu sóje z J. Ameriky stále silne kupuje aj od USA, čo ťahá zásoby aktuálneho ročníka na kriticky nízke úrovne a tým, ceny sóje nahor. Do agrokomodít sa v minulom týždni silne zahryzli aj špekulatívni investori, ktorí výrazne navýšili počet čistých dlhých pozícií (stávky na rast cien) a to hlavne pri kukurici. AGROMAGAZÍN predpokladá, že tento týždeň sa ceny agrokomodít budú hýbať v bočnom pásme a očakávaní ďalších správ z trhov. Už zajtra nás čakajú dáta o exportných tržbách USA, ktoré môžu potvrdiť pokračujúci silný trend exportu sóje z USA, čo by mohlo ceny olejnín po korekcii, ktorá prebieha od pondelka, naviesť znovu na mierny rast.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 11. týždňa: pšenica 205-211 EUR/t, kukurica 180 – 186 EUR/t, repka 405 – 415 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa v západnej Európe počas aktuálneho týždňa zastabilizovali, pričom ako v Nemecku, tak i v Dánsku sa medzitýždenne nezmenili. V Nemecku panuje pre aktuálny týždeň cena 1,45 EUR/kg jat. hm., v Dánsku 1,47 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku by sme mohli s cenou ostať v intervale 1,49 – 1,54 EUR/kg jat. hm. Medzitýždenne by mali ostať nezmenené aj ceny jatočného dobytka s tendenciou rastu ceny jatočných kráv a stagnáciou cien jatočných býkov. Cenotvorba mlieka vo svete sa vyvíja v stabilnom pásme s tendenciou miernej cenovej korekcie. Na európskych cenách to však zatiaľ nebadať. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, marec 36,37 EUR/100 kg, apríl 2014: 36,27 EUR/100 kg, máj 35,84 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) marec 35,51 EUR/100 kg, apríl 2014: 34,97 EUR/100 kg, máj 34,31 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Obavy zo spomalenia ekonomiky Číny tlačia nadol ceny ropy. Ropa Brent medzitýždenne stratila 3 USD/barel, keď oslabila na 107 USD/barel, cena ropy WTI (USA) oslabila dokonca až o 5 USD/barel na 99 USD/barel. Zdá sa tak, že tlak na zdražovanie cien PHM úplne vymizol, čo je navyše podporované silnejúcim eurom voči doláru. Očakávame, že tento týždeň sa ceny PHM meniť nebudú a ostanú na 1,36 EUR/l pri nafte a 1,44 EUR/l pri benzíne 95.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov