tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Stabilizácia cien agrokomodít pokračovala aj počas minulého týždňa, pričom si prilepšili všetky nosné trhové plodiny.

Na burze MATIF stúpla cena pšenice medzitýždenne o 3 EUR/t, keď sa agrokomodita dnes obchoduje za 195 EUR/t. Kukurica si prilepšila o 2 EUR/t posilnením na cenu 175 EUR/t a repka pridala 9 EUR/t a posunula sa na cenu 374 EUR/t. Na burze v Chicagu podľa našich predpokladov zareagovali trhy na zhoršený zdravotný stav porastov pšenice v USA rastom jej ceny, ktorá medzitýždenne vzrástla o 4 EUR/t na dnešných 157 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 128 EUR/t a ceny sóje o 6 EUR/t na 357 EUR/t. K rastu cien agrokomodít dopomohol aj špekulatívny kapitál, keď investori v minulom týždni na burze v Chicagu zvyšovali svoje dlhé pozície (stávky na rast cien) pri všetkých plodinách. Ceny kukurice v USA podporil rastúci dopyt po komodite a dobre vyzerajúce exporty. Cenám olejnín zase pomohli dohady o tom, že USDA vo svojom najbližšom reporte o Odhade svetovej ponuke a dopyte po agrokomoditách zvýši svoj odhad pre export sóje z USA a tým posunie koncoročníkové zásoby sóje v krajine na historické minimá. Report napokon potvrdil tento trend len čiastočne. Skutočne došlo k navýšeniu údaju o očakávanom exporte sóje z USA, no ministerstvo súčasne znížilo domácu spotrebu komodity a i preto napokon nedošlo k žiadnej zmene v odhade koncoročníkových zásob. Skôr naopak, došlo k miernemu navýšeniu odhadu svetovej produkcie sóje pre ročník 2013/2014, čo napokon môže znamenať pre olejniny tento týždeň riziko mierneho poklesu ich cien. USDA potvrdilo rekordnú úrodu kukurice a pšenice vo svete, no súčasne i zvýšený dopyt po americkej kukurici, čo by mohlo držať ceny obidvoch obilnín tento týždeň na približne nezmenených úrovniach. Na európsku kukuricu by sa však predsa len mohol v nasledujúcich týždňoch vyvinúť mierny tlak na pokles jej ceny, nakoľko sa zvýšil odhad minuloročnej produkcie kukurice v Ukrajine, ktorá má dosiahnuť 30,9 mil. ton (predchádzajúci odhad 30 mil. ton).
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 7. týždňa 2014: pšenica 193 – 197 EUR/t, kukurica 171 – 174 EUR/t, repka 360 – 370 EUR/t.
Zookomodity: Cenová korekcia sa znovu zahryzla do cenotvorby jatočných ošípaných v Nemecku, kde pre aktuálny týždeň ceny klesajú o 7 centov/kg na 1,52 EUR/kg jat. hm. V Dánsku ostávajú tento týždeň ceny na medzitýždennej báze nezmenené na 1,57 EUR/kg jat. hm. Pozitívnym trendom je, že nemecké ceny sa len vyrovnali svojim januárovým minimám a nateraz neklesajú viac, čo by mohlo byť signálom, že sa blížime k sezónnemu minimu cien jatočných ošípaných. V aktuálnom týždni počítame s miernou korekciou cien jatočných ošípaných i v SR, kde by ceny mohli klesnúť do pásma 1,56 – 1,59 EUR/kg jat. hm.
Ceny HD naproti tomu vykazujú v Nemecku mierny cenový rast a to približne o 2 centy/kg jat. hm. pri jatočných býkoch R3. Ceny jatočných býkov by tak mali ostať nad 3 EUR/kg jat. hm. aj tento týždeň.
Nemení sa ani situácia na globálnom trhu s mliekom, čo je pozitívny signál aj pre slovenských poľnohospodárov. Od leta 2013 však stúpajú dodávky mlieka všade vo svete, zatiaľ však je z tejto nadprodukcie stále sanovaná nižšia produkcia v prvom polroku 2013. AGROMAGAZÍN ponecháva svoju prognózu cien mlieka v SR nezmenenú. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): február 2014: 36,51 EUR/100 kg, marec 36,37 EUR/100 kg, apríl 2014: 36,27 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) február 36,37 EUR/100 kg, marec 35,21 EUR/100 kg, apríl 2014: 35,07 EUR/100 kg. 
Ropa a PHM: Ceny ropy v minulom týždni mierne pridali do kroku a posilnili. Ropa Brent posilnila o 3 USD/barel na 109 USD/barel, ropa WTI (USA) o 4 USD/barel na 100 USD/barel. Zdá sa, že ceny ropy momentálne narazili na horné cenové pásmo a budú mať problém ďalej rásť. Viac nám prezradia až tohtotýždňové dáta o výkonnosti americkej a čínskej ekonomiky. V každom prípade rast cien ropy z ostatných dní naštartoval i ceny PHM v Rotterdame. Ak teda nedôjde v nasledujúcich dňoch ku korekcii cien ropy, koncom týždňa, resp. v úvode budúceho týždňa sa môžeme dočkať zdražovania cien PHM a to pri benzíne 95 o 2 eurocent/l na 1,455 EUR/l a nafte o 1 – 1,5 eurocent/l na 1,37 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov