tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín sa aj počas minulého týždňa hýbali prevažne v bočnom cenovom pásme s tendenciou mierneho rastu pri obilninách a mierneho poklesu pri olejninách.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 193 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na dnešných 173 EUR/t. Ceny repky na najvýznamnejšom európskom burzovom parkete oslabili o 3 EUR/t na cenu 358 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesali ceny pšenice o 1 EUR/t na 152 EUR/t, ceny kukurice naopak pridali 1 EUR/t na cenu 124 EUR/t a sója odovzdala zo svojej ceny 12 EUR/t, keď sa jej cena pohybuje na dnešných 345 EUR/t. Orientácia investorov ako aj trhov celkovo sa začína orientovať na výsledky žatvy v Južnej Amerike. Veľké očakávania sa vkladajú hlavne do produkcie sóje, kde sa očakáva rekordná úroda v Brazílii. Potvrdzuje to aj doterajší priebeh úvodu žatvy, kde v Brazílii farmári zatiaľ žnú medziročne o 15 % vyššie úrody sóje v porovnaní s vlaňajškom. Tento trend vyvíja tlak na pokles cien sóje na globálnych trhoch a imúnna voči tomuto poklesu nemôže byť ani európska cena repky olejky. AGROMAGAZÍN však upozorňuje, že žatva v Brazílii je len vo svojom začiatku a dokým nebudú známe presnejšie výsledky z väčšej zožatej vzorky sóje v J. Amerike, trhy sa zrejme budú naďalej hýbať v bočnom cenovom pásme. Platí to i pre ceny kukurice. Pri pšenici je momentálne najvyššou obavou silný mráz v USA, ktorý by mohol poškodiť až 10 % úrody na Stredozápade. Treba však podotknúť, že americký Stredozápad nie je hlavným pestovateľským regiónom krajiny a teda efekt tejto správy na globálne ceny pšenice môže byť len obmedzený. AGROMAGAZÍN predpokladá, že ceny pšenice v nasledujúcich mesiacoch bude skôr ovplyvňovať úroda kukurice v J. Amerike, keďže ako vieme, trh s pšenicou a kukuricou je prepojený (vďaka konkurencii týchto plodín pri výrobe kŕmnych zmesí). Samozrejme efekt na ceny pšenice môže mať aj vývoj počasia v Európe či Rusku, no nateraz nie sú sledované nikde žiadne anomálie v rámci týchto regiónov. Tento týždeň môžu ceny pšenice ostať pod tlakom, keďže India tento rok zvýšila osevné plochy medziročne o 2 mil. ha na takmer 32 mil. ha a teda krajina vytvorila vysoký potenciál pre tohtoročnú rekordnú úrodu pšenice. AGROMAGAZÍN očakáva, že tento týždeň sa ceny plodín budú hýbať naďalej v bočnom cenovom pásme.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 5. týždňa 2014: pšenica 190 – 194 EUR/t, kukurica 168 – 173 EUR/t, repka 355 – 365 EUR/t.

Zookomodity: Tento týždeň by sme mali vidieť stabilný cenový vývoj pri všetkých zookomoditách. V Nemecku hlásia tento týždeň ceny na 1,59 EUR/kg jat. hm., v Dánsku na 1,58 EUR/kg. jat. hm. teda porovnateľné s minulým týždňom. V SR by ceny mali taktiež ostať stabilné v pásme 1,67 – 1,71 EUR/kg. jat. hm. V Európe nám stagnujú aj ceny HD a tak európsky kontinent ostal aj tento týždeň naďalej imúnny voči rastu cien výkrmového dobytka v USA. Ceny mlieka na globálnych trhoch po miernej korekcii z konca decembra znovu vykazujú mierny rast. Na predchádzajúcej aukcii mliekarne Fonterra počas minulého týždňa ceny mliečnych komodít vzrástli o 1,4 % a sú historicky na najvyšších cenových hladinách. AGROMAGAZÍN nemení svoj výhľad očakávaných cien mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): január 36,83 EUR/100kg, február 2014: 37,01 EUR/100 kg, marec 36,67 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) január 2014: 36,33 EUR/100 kg, február 36,42 EUR/100 kg, marec 35,21 EUR/100 kg. 

Ropa a PHM: V bočnom cenovom pásme sa držia i ceny ropy. Ropa Brent medzitýždenne posilnila o 1 USD/barel na 107 USD/barel a cena americkej ropy WTI o 2 USD/barel na cenu 96 USD/barel. Tento vývoj naznačuje, že ceny PHM v SR sa zrejme tento týždeň meniť nebudú. Natural 95 by mal naďalej oscilovať v cenovom pásme okolo 1,44 EUR/l s DPH, cena nafty blízko 1,36 EUR/l s DPH.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov