tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít s výnimkou olejnín počas minulého týždňa pokračovali vo veľmi miernej korekcii smerom nadol.

Na burze MATIF ceny pšenice medzitýždenne stratili 3 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 192 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 1 EUR/t na dnešných 173 EUR/t a ceny repky ostali medzitýždenne nezmenené na 360 EUR/t. Na burze v Chicagu poklesli ceny pšenice medzitýždenne o 1 EUR/t na 153 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t na 123 EUR/t a ceny sóje ostali medzitýždenne nezmenené na 357 EUR/t. Minulý týždeň bol málo bohatý na správy, ktoré by mohli hýbať agrárnymi trhmi a i preto ceny plodín príliš nefluktuovali. Podobný ráz vývoja môžeme vidieť zrejme aj tento týždeň. Zrejme o najväčší rozruch sa v ostatných dňoch postarali špekulácie o tom, že Agentúra pre ochranu životného prostredia v USA zrejme čoskoro prehodnotí nadol svoje ciele o minimálnom primiešavaní biozložiek do pohonných hmôt. Z krátkodobého hľadiska je možno táto správa irelevantná, no z dlhodobejšieho hľadiska by mohla priniesť tlak na pokles dopytu po kukurici a tiež olejninách vo svete. Pripomeňme si, že z 10 na 5 % znížila svoj cieľ pre primiešavanie biozložky do PHM nedávno aj Európska komisia. Tieto signály naznačujú, že biopalivá, ktoré boli driverom rastu cien plodín v minulosti, začínajú strácať svoj lesk. Nedávny pokles cien pšenice na globálnych trhoch v plnej miere využil Egypt, ktorý v ostatných dvoch týždňoch nakúpil 0,9 mil. ton pšenice. Popri USA nakupoval aj od Ruska a Francúzska. Aktivita špekulatívnych investorov v ostatnom týždni naznačuje, že ceny plodín sa zastabilizovali. Investori za minulý týždeň zvýšili svoje čisté dlhé pozície (stávky na rast cien) pri všetkých plodinách, najviac, až o 37,3 tis. pozícií pri kukurici, Pri pšenici došlo k rastu čistých dlhých pozícií o 15,3 tis. kontraktov a pri sóji o 13,5 tis. pozícií. Stále však platí, že negatívna nálada v podobe vysokého počtu stávok na pokles cien (krátke pozície) pretrváva a je najvyššia za niekoľko ostatných mesiacov. V Brazílii pokračuje žatva sóje, pričom v top producentskom štáte Matto Grosso sú nateraz výnosy približne o 10 – 15 % vyššie ako dlhodobý priemer. Niektoré brazílske štáty ako aj Paraguay referujú o zrážkovom deficite a poklese úrodnostného potenciálu sóje o 10 %. AGROMAGAZÍN predpokladá, že ceny plodín sa budú tento týždeň hýbať v bočnom cenovom pásme. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 4. týždňa 2014: pšenica 189 – 195 EUR/t, kukurica 168 – 173 EUR/t a repka 355 – 364 EUR/t.

Zookomodity: Nemeckých chovateľov jatočných ošípaných môže tešiť tohtotýždňový mierny rast cien komodity, ktorý medzitýždenne pridal 3 centy/kg na cenu 1,55 EUR/kg jat. hm. Otázne však je, či ide o dlhodobejší trend, nakoľko v Dánsku sa základná cena pre jatočné ošípané naopak medzitýždenne znížila o 3 centy/kg jat. hm. na 1,56 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že v SR sa ceny príliš tento týždeň meniť nebudú a ostanú v pásme 1,59 až 1,64 EUR/kg jat. hm.
Miernej korekcie sa dočkali v EÚ aj ceny jatočného dobytka, no z globálneho hľadiska ceny neklesajú. V USA sa ceny dobytka šplhajú k niekoľkoročným maximám. Predpokladáme, že aj v SR sa nedávna mierna korekcia zo západnej Európy výrazne neprejaví a zo strednodobého hľadiska ostane zachovaný rast cien jatočných býkov. 
Výhľad pre ceny mlieka nechávame bezo zmeny. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): január 36,83 EUR/100kg, február 2014: 37,01 EUR/100 kg, marec 36,67 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) január 2014: 36,33 EUR/100 kg, február 36,42 EUR/100 kg, marec 35,21 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy po nedávnej korekcii našli oporu a zastabilizovali sa. Cena ropy Brent medzitýždenne posilnila o 1 USD/barel na 106 USD/barel a rovnako tak posilnila i cena americkej ropy WTI na 94 USD/barel. Ceny ropy Brent sa vytrvalo držia v pásme 105 – 110 USD/barel a zrejme sa to nezmení ani tento týždeň. Podľa našich predpokladov čerpacie stanice koncom týždňa pristúpili k poklesu cien PHM o 1 cent/l. Aktuálny vývoj na trhu naznačuje, že ceny PHM sa meniť nebudú. Natural 95 by podľa našich prepočtov mal ostať v pásme 1,44 - 1,45 EUR/l a nafta blízko 1,36 EUR/l, čo zodpovedá súčasnému nastavenie priemerných cien v SR.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov