tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Plodiny na oboch brehoch Atlantiku pokračovali aj v prelome roka v pohybe v bočnom pásme s tendenciou pokračovania miernej cenovej korekcie.

Na burze MATIF v ostatných dvoch týždňoch klesli ceny pšenice o 3 EUR/t na súčasnú cenu 206 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 175 EUR/t, ceny repky oslabili o 6 EUR/t na dnešnú cenu 362 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA v ostatných dvoch týždňoch klesli ceny pšenice o 1 EUR/t na 163 EUR/t, ceny kukurice poklesli rovnako o 1 EUR/t na 123 EUR/t a cena sóje skorigovala o 6 EUR/t na dnešnú cenu 351 EUR/t. Vyberanie koncoročných ziskov sa podpísalo len na klesajúcej cene sóje v USA (a čiastočne tak i repky v EÚ), kde nám cena komodity na prelome decembra a januára prepadla o približne 12 EUR/t. Absencia relevantných správ z trhov sa postarala o to, že ceny agrokomodít ostali celkovo zastabilizované. Špekulatívni investori na burze v Chicagu koncom roka pokračovali vo zvyšovaní otvárania krátkych pozícií, teda stávok na pokles cien plodín, čo znamená, že celkový súčasný trend cenotvorby plodín sa príliš meniť nebude. No už 10.1. zverejní USDA svoj januárový report o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, ktorá zrejme krátkodobo zvýši volatilitu v cenotvorbe. Predpokladá sa, že USDA navýši očakávanú produkciu sóje v USA, čo by mohlo viesť k citeľnejšiemu tlaku na pokračovanie poklesu cien olejnín. AGROMAGAZÍN predpokladá, že celková globálna bilancia produkcie sóje sa príliš nezmení, nakoľko z Južnej Ameriky začína prichádzať mix správ o vývoji tamojšej úrody sóje. Na jednej strane treba skonštatovať, že v štáte Matto Grosso v Brazílii už začala žatva a výsledky sú zatiaľ nad očakávania, keďže farmári reportujú vysoké výnosy sóje. Pritom skoré odrody sóje spravidla dávajú ešte nižšie výnosy ako neskoršie odrody, čo signalizuje, že úroda by mohla byť vysoká. No na strane druhej časť Argentíny trápi sucho, pričom v niektorých regiónoch ešte nestihli ani dosiať sóju či kukuricu. Osiatej je len 85 % plánovanej výmery sóje a len 75 % kukurice. Predpokladáme preto, že USDA mierne zníži očakávanú produkciu J. Ameriky a teda ceny olejnín nebudú mať ambíciu koncom týždňa príliš klesať. Očakávame, že správa potvrdí vysokú produkciu kukurice a pšenice vo svete, tieto správy však už trhy započítali do ceny. Istým rizikom ostáva vysoká diferencia cien pšenice a kukurice medzi USA a Európou, ktorá sa hýbe v intervale 40 až 50 EUR/t v prospech vyšších cien pre EÚ. K istému zbližovaniu cien v nasledujúcom období medzi kontinentmi tak môže dochádzať.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 2. týždňa 2014: pšenica 198 – 204 EUR/t, kukurica 167 – 173 EUR/t, repka 353 – 365 EUR/t.

Zookomodity: Koniec roka 2013 sa niesol v znamení pokračovanie cenového poklesu jatočných ošípaných v EÚ. V Nemecku a Dánsku klesli do nového roka ceny o 0,08 EUR/kg jat. hm. Počas aktuálneho týždňa sa však ceny zastabilizovali a ostali nezmenené a to v Nemecku na úrovni 1,52 EUR/kg jat. hm. a Dánsku 1,59 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku očakávame po poklese ceny do pásma 1,58 až 1,64 EUR/kg jat. hm. zastabilizovanie.
Potešiť však mohli ceny jatočného HD, ktoré rastú nielen v USA, ale i v EÚ. Za ostatné dva týždne ceny jatočných býkov R3 v Nemecku vzrástli o 0,05 EUR/kg jat. hm. na 3,77 EUR/kg jat. hm.
Ceny mlieka vo svete pokračujú vo svojej púti blízko svojich niekoľkoročných maxím, aj keď v ostatných 3 týždňoch sú už na globálnom trhu badateľné náznaky cenovej korekcie. Počas včerajšej aukcie mliekarne Fonterra klesla cena mliečnych komodít na 4943 USD/t, čo znamená, že oproti predchádzajúcej aukcii z polovici decembra ceny mlieka poklesli o 0,8 %. AGROMAGAZÍN predpokladá, že ceny mlieka zrejme testujú svoje maximum, čo naznačuje aj rýchlo rastúca ponuka mlieka vo svete. Predpokladáme, že v nasledujúcich 2-3 mesiacoch ceny mlieka v SR budú kulminovať a následne začnú klesať. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):  január 37,12 EUR/100kg, február 2014 37,53 EUR/100 kg, marec 36,97 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) január 2014: 36,73 EUR/100 kg, február 37,12 EUR/100 kg, marec 36,14 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent, ktorá je kľúčová pre cenotvorbu pohonných hmôt v SR v ostatných dvoch týždňoch stagnovali na 108 USD/barel, kým ceny americkej ropy WTI oslabili o 4 USD/barel na 94 USD/barel. Ropa sa obchoduje v stabilnom pásme a zrejme stabilne sa budú vyvíjať aj ceny PHM v SR. Podľa našich prepočtov majú miernu ambíciu pre pokles ceny nafty a to na 1,365 EUR/l, ceny naturalu 95 by mali varírovať okolo 1,45 EUR/l, teda blízko súčasnej hodnoty.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov