tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrokomodity počas minulého týždňa pokračovali v miernej korekcii.

Nezmenil to ani report USDA o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, ktorý sa postaral skôr len o chvíľkovú volatilitu. Na burze MATIF v EÚ ceny pšenice medzitýždenne poklesli o 1 EUR/t na dnešnú cenu 208 EUR/t. Najradikálnejšie klesali ceny kukurice, ktoré medzitýždenne stratili 7 EUR/t, pričom dnes sa komodita obchoduje za 172 EUR/t. Ceny repky medzitýždenne poklesli o 6 EUR/t na 366 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA klesli ceny pšenice medzitýždenne o 5 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje na 166 EUR/t. Ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t na 121 EUR/t a rovnako tak oslabili ceny sóje, ktorá sa dnes obchoduje za 357 EUR/t. Najvyššiu volatilitu počas minulého týždňa zaznamenali ceny olejnín, ktoré reagovali na správu USDA. Tá okrem iného potvrdila rekordnú globálnu tohtoročnú úrodu pšenice vo výške 711,42 mil. ton, čo viedlo k upevneniu poklesného trendu cien plodiny. Navýšená bola aj globálna úroda kukurice, čo síce neviedlo k poklesu cien komodity v USA, no pokles sa nevyhol cenám v EÚ. Dôvodom je jednak prílišný rozdiel cien kukurice medzi burzou MATIF a CBoT, ale aj očakávanej produkcie kukurice na Ukrajine, hlavného kandidáta pre importy komodity do EÚ. AGROMAGAZÍN predpokladá, že trend opatrného poklesu cien v EÚ bude pokračovať aj tento týždeň a to predovšetkým pri obilninách. Pri olejninách je trend stále nejednoznačný, nakoľko USDA potvrdilo v minulom týždni pokračovanie silnej exportnej aktivity USA v rámci vývozu sóje. Za prvý decembrový týždeň USA vyviezli 1,75 mil. ton, pričom od začiatku ročníka, teda od 1.9. vyviezla krajina už 19,0 mil. ton komodity. Medziročne sú tak exporty sóje z USA o 8 % vyššie. Tento faktor je tak momentálne silnou podporou cien olejnín vo svete, aj keď ceny repky momentálne trpia v dôsledku potvrdenia rekordnej globálnej úrody komodity. Keďže ale to stále vyzerá na rekordnú úrodu sóje v 2014 v J. Amerike, nejaké prílišné šance na rast cien napriek tejto podpore tu nie sú. Pri aktivite špekulatívneho kapitálu na burze CBoT sa obraz nemení. Stále pretrváva pozitívny výhľad pre cenotvorbu sóje, kde investori majú otvorených cez 157 tis. čistých dlhých pozícií, teda výrazne prevládajú stávky na rast ceny. Pri kukurici a pšenici majú investori otvorených naopak viac čistých krátkych pozícií, teda stávok na pokles ceny. Predpokladáme, že do konca roka uvidíme pokračovanie       mierneho poklesu cien, pričom ceny olejnín sa zrejme budú hýbať v úzkom pásme obomi smermi.
Očakávané ceny na burze MATIF k 31.12.2013: pšenica: 197 – 205 EUR/t, kukurica 167 – 174 EUR/t, repka 359 – 370 EUR/t.
Zookomodity: Sezónna korekcia cien jatočných ošípaných v EÚ pokračuje aj tento týždeň. V Nemecku sa aktuálna cena pre tento týždeň zosunula k 1,60 EUR/kg jat. hm., čo znamená medzitýždenný pokles o 0,06 EUR/kg jat. hm. Za ostatné dva týždne ceny v Nemecku poklesli už o 12 eurocentov/kg jat. hm. Ceny v aktuálnom týždni klesajú aj v Dánsku a to o 3 eurocenty/kg jat. hm. na 1,64 EUR/kg jat. hm. Zimná cenová korekcia v tomto roku pritom môže byť o niečo citeľnejšia v porovnaní s minulým rokom, nakoľko v nasledujúcom období môžu viac klesať exporty z EÚ. V SR očakávame tento týždeň pokles cien jatočných ošípaných do pásma 1,64 – 1,69 EUR/kg jat. hm.
Ceny jatočného dobytka pokračujú s pravidelnými prestávkami v miernom raste cien, ceny jatočných kráv stagnujú. Dôvodom výrazne nižšieho cenového rastu jatočných býkov v porovnaní s 4 Q roku 2012 je aktuálne silné zásobovanie európskeho trhu hovädzinou z tretích krajín. Napríklad Nemecko je momentálne po započítaní vlastných exportov sebestačné na 112 %. Predpokladáme, že do konca roka by sme mohli v SR vidieť nárast cien jatočných býkov o 2 centy/kg jat. hm., pričom priemerná cena by mala ostať oscilovať blízko 3 EUR/kg jat. hm.
Pozitívny vývoj ostáva pri cenotvorbe mlieka. Aj keď Kielsky index za november poklesol medzimesačne približne o 1,5 eurocentu/kg mlieka na 43,8 eurocenta/kg, vo svete stále pretrváva optimistická nálada a ceny mierne rastú. Dá sa predpokladať, že hodnota Kielskeho indexu sa v decembri vráti nad 45 eurocentov/kg mlieka. Pre SR to znamená pokračovanie priaznivej cenotvorby mlieka v nasledujúcich mesiacoch. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):  december 37,34 EUR/100 kg, január 37,91 EUR/100kg, február 2014: 38,39 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) december 36,03 EUR/100 kg, január 2014: 36,73 EUR/100 kg, február 37,12 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Počas minulého týždňa došlo k miernemu uvoľneniu tlaku na rast cien ropy. Ropa Brent korigovala medzitýždenne o 2 USD/barel na 108 USD/barel, ropa WTI (USA) stagnovala na 98 USD/barel. Spotové ceny nafty na európskom trhu stagnujú, ceny benzínov mierne klesali. Predpokladáme však, že čerpacie stanice pred Vianocami nepristúpia k zmene cien a zrejme rovnaká cenotvorba ostane až do nového roka. Podľa našich prepočtov by sa cena benzínu natural mala hýbať okolo 1,475 EUR/l, cena nafty na 1,39 EUR/l, čo približne zodpovedá súčasnému nastaveniu cien na slovenských čerpacích staniciach.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov