tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít s výnimkou sóje na burze v Chicagu sa pohybovali počas minulého týždňa v bočnom cenovom pásme.

Na burze MATIF sme videli medzitýždenný nárast cien pšenice o 2 EUR/t, pričom komodita sa momentálne obchoduje za 206 EUR/t. Rovnako tak o 2 EUR/t medzitýždenne vzrástli ceny kukurice, pričom dnešná cena na burze MATIF dosahuje 176 EUR/t. Ceny repky olejky na medzitýždennej báze nezmenili svoju cenu a nachádzajú sa na 378 EUR/t. V Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 1 EUR/t na cenu 176 EUR/t, ceny kukurice ostali medzitýždenne nezmenené na 123 EUR/t, no a najväčší rast predviedla sóje, ktorej ceny medzitýždenne vzrástli o 10 EUR/t na momentálnu úroveň 358 EUR/t. Hlavnou podporou cien sóje a de facto i kukurice boli silné dáta o exporte komodity z USA. Počas prvých dvoch týždňov novembra sa vyviezlo z USA 4,5 mil. ton sóje, kým v rovnakom čase vlaňajška to bolo len 3,6 mil. ton. Aktívne nakupovala hlavne Čína, pričom správa pomohla olejninám mierne nahor. Žatva sóje v USA je už podľa oficiálnych údajov USDA ukončená, no stále neexistujú presné čísla jej výsledkov. Keďže počas novembra vzrástla exportná aktivita krajiny pri tejto komodite a zásoby sóje v USA sú stále oficiálne na nízkej úrovni, investori automaticky otvorili dlhé pozície na tejto komodite, čo viedlo k rastu jej ceny. Špekulatívni investori počas minulého týždňa zvýšili objem čistých dlhých pozícií na sóju (stávky na rast ceny) o 7600 kontraktov a momentálne platí, že viac stávok na rast ceny ako na jej pokles majú investori len pri sóji. Pri kukurici počas minulého týždňa taktiež rástli čisté dlhé pozície (stávky na rast ceny) a to o 8600 kontraktov, no v globále na kukuricu investori držia viac krátkych pozícií, teda viac stávok na pokles ceny. Pri pšenici investori minulý týždeň znížili čisté dlhé pozície o 10 tis. kontraktov (t.j. došlo k rastu stávok na pokles cien), čo len potvrdilo ich súčasné nastavenie na túto komoditu. Tohtotýždňový vývoj cien agrokomodít tak ostáva otázny. Fundamenty nahrávajú pre pokles cien, no dopyt po sóji naopak hlavne pri sóji tlačí ceny naopak nahor. Na rastúce ceny sóje v Chicagu reaguje podobne rastom repka na MATIF a je to i istá forma podpory kukurice, keďže platí, že počas jarnej sejby vždy dochádza k boji o hektáre práve medzi sójou a kukuricou. AGROMAGAZÍN predpokladá, že ceny sóje sa napokon predsa len zlomia a budú klesať, pretože úroda v USA bude lepšia ako sa očakávalo a tiež kvôli tomu, že v J. Amerike prudko (až o 10 %) narastú výmery sóje pre nasledujúci ročník. Tento týždeň to ale nebude, aj keď si myslíme, že v druhej polovici týždňa sója stratí časť predchádzajúcich ziskov, ktorých výber si investori nenechajú újsť. Očakávané ceny na burze MATIF na konci 48. týždňa 2013: pšenica 199 – 204 EUR/t, kukurica 170 – 175 EUR/t, repka 368 – 373 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa v Európe zastabilizovali. Hlavní exportéri hlásia tento týždeň ceny bezo zmeny, v Nemecku ceny stagnujú na 1,66 EUR/kg jat. hm., v Dánsku taktiež ostávajú tretí týždeň nemenné  na 1,67 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku by sme tak mohli s cenami ostať v intervale 1,72 – 1,77 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov v Nemecku počas minulého týždňa rástli o 2 centy/kg na 3,72 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku sme videli mierny rast cien hovädzieho dobytka počas minulých týždňov a i preto predpokladáme, že ceny ostanú stagnovať, no budú stále nad 3 EUR/kg jat. hm.
Zastabilizované ostávajú aj ceny mliečnych komodít na globálnych trhoch, čo potvrdila aj minulotýždňová aukcia mliekarne Fonterra, počas ktorej priemerná cena ponúkaných kontraktov mliečnych komodít v porovnaní s minulou aukciou spred dvoch týždňov vzrástla o 0,1 % na 4805 USD/t. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): november 35,46 EUR/kg, december 35,62 EUR/100 kg, január 35,75 EUR/100kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) november 34,68 EUR/kg, december 35,22 EUR/100 kg, január 2014: 35,32 EUR/kg.
Ropa a PHM: Kým ceny ropy v USA kvôli vysokým zásobám stagnujú už tretí týždeň na 94 USD/barel, ceny ropy Brent, ktorá determinuje aj ceny PHM v SR, počas minulého týždňa vzrástli o 3 USD/barel na dnešnú cenu 110 USD/barel. Ropa zrejme nevybočí z pásma 105 – 110 USD/barel, pričom pozitívnym signálom potvrdzujúcim stabilitu komodity je i dohoda 6 mocností s Iránom o ukončení jeho nukleárneho programu. Keďže nám ale tento týždeň rástli ceny ropy Brent, je sa treba pripraviť aj na možné zdražovanie cien PHM v SR. Prepočty AGROMAGAZÍNu naznačujú, že ak sa udrží súčasná cena ropy na 110 USD/barel, znamenalo by to postupný nárast cien benzínov o 3 ct/l na 1,47 EUR/l a cien nafty o 2 ct./l na 1,385 EUR/l. Tento týždeň tak možno uvidíme rast cien PHM v pásme 1,5 až 2 eurocenty/l.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov