tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Dominantným faktorom vplývajúcim momentálne na ceny agrokomodít vo svete je prebiehajúca žatva jarín v USA a prebiehajúca sejba pšenice v Rusku a Ukrajine.

 Počas minulého týždňa sa do éteru dostali už aj prvé správy USDA o zdravotnom stave porastov kukurice a sóje. Ako AGROMAGAZÍN predpokladal, tieto správy viedli k miernej korekcii cien plodín.

Na burze MATIF medzitýždenne stratili ceny pšenice 3 EUR/t a momentálne sa komodita obchoduje za 202 EUR/t. Ceny kukurice v EÚ stagnovali, keď burza MATIF otvárala minulý týždeň na 176 EUR/t, pričom na rovnakej cene sa komodita obchoduje aj dnes. Ceny repky medzitýždenne oslabili o 15 EUR/t na aktuálnu cenu 365 EUR/t. Na burze v Chicagu (USA) medzitýždenne klesli ceny pšenice o 6 EUR/t na cenu 182 EUR/t a pšenica tak po cenovom boome zo začiatku októbra po správe o raketovom raste exportu z USA, pokračuje v miernej korekcii. V USA korigovali aj ceny kukurice, medzitýždenne stratili 5 EUR/t a dnes sa obchoduje za 123 EUR/t. Až 11 EUR/t medzitýždenne sa odpísalo z ceny sóje, ktorej cena klesla na 339 EUR/t. Citeľný pokles cien olejnín je spôsobený správami z USA, kde sa zlepšuje zdravotný stav porastov sóje. Keďže v EÚ je žatva repky u konca, momentálne európske ceny repky sú plne pod nadvládou cenotvorby americkej sóje. Žatva v USA citeľne zrýchlila a percento zožatej plochy je už porovnateľné s tempom zberu z minulého roka a to nielen pri sóji, ale aj pri kukurici. Americké ministerstvo zverejnilo včera finálne číslo zdravotného stavu porastov kukurice (pri sóji už tento údaj kvôli pokročilej žatve nezverejňuje), pričom znovu potvrdzuje zlepšenie zdravotného stavu porastov. Je tak stále reálnejšie, že tohtoročná úroda kukurice v USA predčí očakávania a pôjde o naozaj vysoké číslo. To vyvoláva aj tlak na pokles cien komodity. Zaujímavé si je všímať, že nám znovu významne rastie cenový rozdiel medzi kukuricou na burze MATIF a na burze CBoT. Európska kukurica je až o 53 EUR/t drahšia v porovnaní s americkou. Tento rok ale budú mať USA dostatok kukurice pre export a i preto AGROMAGAZÍN očakáva, že takto vysoký cenový rozdiel medzi spomínanými burzami sa neudrží a európske ceny začnú klesať. V poklesnom trende sú i ceny sóje v USA a na to reaguje rovnako cena repky v EÚ. Aj tu treba povedať, že USDA vo svojom septembrovom odhade Svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách zrejme podhodnotila americkú produkciu a v novembrovom reporte údaj zvýši. Tým zatlačí zrejme ceny sóje ešte na nižšie hladiny (aj repky). Ceny pšenice zrejme cenovej korekcii taktiež neuniknú. Jednak sa nám zrýchlil progres sejby v Rusku a Ukrajine, pričom v Rusku je už zasiatych 75 % plánovanej výmery. Tiež za povšimnutie stojí fakt, že najväčší globálny importér pšenice – Egypt – počas minulého týždňa zrušil všetky objednávky na pšenicu z titulu vysokej ceny komodity. V tomto čase sa cena pšenice na MATIF hýbala na 205 EUR/t, a zdá sa, že táto cena je vysoká. Tento týždeň AGROMAGAZÍN očakáva pokračovanie miernej korekcie cien plodín.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 44. týždňa: pšenica 195 – 200 EUR/t, kukurica 165 – 172 EUR/t, repka 358 – 363 EUR/t.
Zookomodity: Po fáze stagnácie sa v Nemecku v aktuálnom týždni znovu pohli ceny jatočných ošípaných, a znovu nadol. V aktuálnom týždni nákupná cena jatočných ošípaných klesla o citeľných 5 centov/kg jat. hm. na cenu 1,70 EUR/kg jat. hm. Naproti tomu ceny v Dánsku tento týždeň ostávajú nezmenené na 1,73 EUR/kg jat. hm. a tak po dlhšej dobe sú dánske ceny ošípaných znovu vyššie ako nemecké. Keďže v SR sa cenotvorba dlhodobo hýbe nad nemeckou, očakávame, že tento týždeň sa nám posunú ceny jatočných ošípaných nižšie aj v SR. Predpokladáme, že sa dostanú do intervalu 1,76 – 1,80 EUR/kg jat. hm. Keďže ceny plodín v ostatných týždňoch mierne rástli, predpokladáme, že po tejto korekcii by sa mohli ceny jatočných ošípaných znovu zastabilizovať.
V Nemecku pokračuje aj rast cien jatočného HD, jatočné býky tr. E minulý týždeň vzrástli na cenu 3,69 EUR/kg jat. hm, za týždeň tak pridali 2 centy/kg. AGROMAGAZÍN predpokladá pokračovanie mierne prorastového trendu cien jatočných býkov nielen tento týždeň, ale aj v nasledujúcom období.
Pozitívny trend by mal pokračovať i v cenotvorbe mlieka. Globálne ceny mlieka počas minulého týždňa síce mierne oslabili (približne o 2,5 %), stále sú však na niekoľkoročných maximách. Predpokladáme, že v SR sa s približujúcou zimou podarí farmárom dodávať mlieko s vyšším obsahom zložiek, čo by malo ďalej zvyšovať nákupnú cenu mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 35,55 EUR/100 kg, november 35,95 EUR/kg, december 36,32 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) október 33,68 EUR/100 kg, november 34,95 EUR/kg, december 35,99 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Situácia na trhu znovu zvýšila cenový rozdiel medzi americkou ropou WTI a severomorskou Brent. Ceny ropy WTI medzitýždenne klesli o 1 USD/barel na cenu 98 USD/barel, ceny ropy Brent poklesli taktiež o 1 USD/barel, no jej cena sa hýbe stále na 109 USD/barel. Nízke ceny americkej ropy sú spôsobené nárastom domácich zásob, kým na ceny ropy Brent vplývajú globálne udalosti. Tou najnovšou je štrajk v Lýbii, ktorý viedol k uzatvoreniu viacerých prístavov a tým k poklesu exportnej aktivity krajiny. Keďže kurz eura voči USD sa stále hýbe na pozícii silného eura, ceny PHM v SR nemajú dôvod pre rast. Skôr naopak, spotové ceny PHM signalizujú, že by nám mohla zlacnieť o 2 centy/l  nafta na cenu 1,36 EUR/l. Ceny benzínu 95 by mohli klesnúť o 1 cent/l na cenu 1,46 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov