tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrárne trhy sa ani počas minulého týždňanemohli spoľahnúť na správy z Amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo (USDA).

Kongres síce odvrátil bankrot a schválil provizórny rozpočet do začiatku budúceho roka a zamestnanci ministerstva znovu pracujú, no prvé správy začínajú dodávať na trh až tento týždeň. I preto sme počas minulého týždňa videli ceny plodín oscilovať v bočnom cenovom pásme s miernou tendenciou rastu v EÚ. Na burze MATIF ceny pšenice medzimesačne vzrástli o 6 EUR/t, keď sa momentálne komodita obchoduje za 205 EUR/t. Ceny kukurice v EÚ posilnili o 3 EUR/t na cenu 176 EUR/t a ceny repky medzitýždenne pridali 7 EUR/t, keď sa novembrový kontrakt komodity obchoduje za 380 EUR/t. Na burze v Chicagu ceny stagnovali. Ceny pšenice medzitýždenne oslabili o 1 EUR/t na cenu 187 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 127 EUR/t. Ceny sóje medzitýždenne pridali 5 EUR/t, keď burza dnes otvorila na cene 348 EUR/t. AGROMAGAZÍN už v minulotýždňovom reporte avizoval, že po štartu zverejňovania správ od USDA budú agrokomodity čeliť miernej korekcii, pričom pri tomto predpoklade ostávame naďalej. Už včera v noci vyšla správa o zdravotnom stave porastov v USA, ktorá potvrdila progres žatvy sóje a kukurice v USA ako aj zlepšenie zdravotného stavu porastov. Predpokladáme, že v najbližších dňoch trhy zareagujú na túto správu a uvidíme miernu korekciu cien. USDA súčasne potvrdilo, že októbrový report o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách nebude zverejňovať a tak si na report budeme musieť počkať až do 8.11. 2013. Taktiež stále nie sú zverejňované pozície špekulatívneho kapitálu v agrokomoditách. Trhy tak ešte budú zrejme čiastočne tápať, no keďže v USA sa stále viac a viac potvrdzuje priaznivá úroda jarín, myslíme si, že aj čiastočné obnovenie reportov počas aktuálneho týždňa už dokáže prinútiť trhy k miernej korekcii cien plodín. Počas minulého týždňa pokračovala akcelerácia cien pšenice a to kvôli správam o výpadku časti produkcie v Argentíne, kde miestna vláda očakáva produkciu len 8,8 mil. ton (odhad USDA 12 mil. ton) a tiež očakávaným zrážkam v Brazílii, čo by pred aktuálne pripravovanou žatvou mohlo tiež ovplyvniť výnos, no hlavne kvalitu komodity. Na strane druhej Kanada potvrdzuje historicky najvyššiu úrodu pšenice na úrovni 33,5 mil. ton, vysoké úrody očakávame i z európskeho kontinentu. Je tak pravdepodobné, že tento týždeň korekcia neminie ani túto komoditu. Globálne ceny kukurice sú momentálne podporované spomalenou žatvou v USA ako i na Ukrajine. Očakávaná produkcia obidvoch krajín však bude vysoká, preto taktiež tu je priestor pre korekciu. Platí to i pre americké ceny sóje, na ktoré je naviazaná európska repka. Zdravotný stav porastov tejto olejniny v USA sa zlepšil a už takmer 2/3 americkej produkcie je na skladoch. AGROMAGAZÍN očakáva, že analytici začnú v nasledujúcich dňoch navyšovať očakávania produkcie sóje v USA, čo vyvolá tlak na pokles cien. To zrejme stlačí nadol i ceny repky na bureze MATIF a to až k 360 EUR/t.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 43. týždňa 2013: pšenica 195 – 198 EUR/t, kukurica 167 – 171 EUR/t, repka 368 – 373 EUR/t.


Zookomodity: V segmente cenotvorby jatočných ošípaných podľa našich predpokladov pokračujú „tiché vody“. Ceny v Nemecku ani v Dánsku sa nemenia už 4. Týždeň v rade. Pre aktuálny týždeň sú v Nemecku ceny nastavené na 1,75 EUR/kg jat. hm., v Dánsku na 1,73 EUR/kg jat. hm. So stagnáciou cien počítame aj v SR, pričom ceny by mali ostať v pásme 1,81 – 1,85 EUR/kg jat. hm. Správy z USA potiahli nahor ceny jatočného dobytka, keď v Nemecku jatočné býky za minulý týždeň medzitýždenne posilnili o 4 ct./kg jat. hm. na cenu 3,67 EUR/kg jat. hm. AGROMAGAZÍN očakáva so globálne klesajúcou ponukou komodity pokračovanie mierneho rastu cien hovädzieho dobytka.
Na minulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra mliečne komodity mierne zaváhali, keď ich priemerná cena v porovnaní s predchádzajúcou aukciou zo začiatku októbra poklesla o 1,8 % na 4888 USD/t. Viac klesali komodity, v ktorých sa cení viac tuk. Ceny sušeného odtučneného mlieka, kde sa hodnotia viac bielkoviny, vzrástli o 0,7 %. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 35,55 EUR/100 kg, november 35,95 EUR/kg, december 36,32 EUR/100 kg. Keďže počas jesene dochádza k sezónnemu rastu obsahu mliečnych zložiek, tak by sme mali vidieť aj rast reálne vyplatených priemerných cien surového kravského mlieka. Tie by sa mohli hýbať na nasledujúcich úrovniach – očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) október 33,68 EUR/100 kg, november 34,95 EUR/kg, december 35,99 EUR/100 kg.
 

 

Ropa a PHM: Po zverejnení dát o stave zásob ropných produktov v USA, ktoré potvrdili znovu nárast zásob, začali ceny ropy WTI v USA klesať. Medzitýždenne tak stratili z ceny 3 USD/barel a aktuálne sa obchodujú za 99 USD/barel. Korekcia sa však netýkala svetového benchmarku – ropy Brent. Jej cena medzitýždenne vzrástla o 1 USD/barel na cenu 110 USD/barel. Keďže ale vplyvom rozpočtovej krízy a neistoty ohľadom americkej ekonomiky (dominantne z titulu nedostupnosti reportov o jej stave) viedli k oslabeniu USD voči EUR, nie je tu žiadny priestor pre rast cien PHM. V SR počas minulého týždňa podľa našich očakávaní klesali ceny benzínov, no ceny nafty ostali stagnovať, nakoľko sa takto vyvíjajú aj spotové ceny v Rotterdame. Očakávame tento týždeň stagnáciu cien, prípadne len kozmetický posun nadol. Očakávané ceny: natural 95 na úrovni 1,465 EUR/l, nafta 1,38 – 1,39 EUR/l.


/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov