tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny:
Ceny rastlinných agrokomodít prežili výsledkovo zmiešaný týždeň, v rámci ktorého sa ich ceny hýbali v úzkom pásme, no obomi smermi.

Neistota trhov je v tomto prípade do značnej miery ovplyvnená pokračovaním nútenej dovolenky Amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo kvôli nedohode Kongresu USA o finančnom rozpočte krajiny na najbližší finančný rok, ktorý začal 1.10.2013. USDA tak neposkytuje trhu žiadne relevantné reporty a predovšetkým na burze v Chicagu je vidieť, že špekulatívni investori si netrúfajú výraznejšie „stavovať“ na pohyby cien ani jedným a ani druhým smerom. Medzitýždenne na burze MATIF stúpli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď aktuálne sa komodita obchoduje za 199 EUR/t, ceny kukurice medzitýždenne poklesli o 1 EUR/t na cenu 173 EUR/t a ceny repky pridali 6 EUR/t, keď vzrástli na 373 EUR/t. V USA trhy stagnovali až mierne korigovali. Kým ceny pšenice ostali medzitýždenne nezmenené na 188 EUR/t, ceny kukurice za toto obdobie poklesli o 4 EUR/t na cenu 126 EUR/t, ceny sóje poklesli o 8 EUR/t na cenu 343 EUR/t. Americký senát začal bez dohody o rozpočte aj tento týždeň, čo dáva naznačovať, že aj tento týždeň budeme zrejme svedkami pohybu cien agrokomodít v bočnom cenovom pásme. AGROMAGAZÍN očakáva, že Senát sa dohodne, keďže 17.10.2013 musí rozhodnúť o navýšení dlhového stropu krajiny, inak USA budú technicky v platobnej neschopnosti. Zrejme s týmto rozhodnutím dôjde aj k dohode o rozpočte. Napriek tomu zrejme USDA už tento týždeň nevydá žiadne svoje reporty, okrem iného mešká i veľmi dôležitý report o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách. Napriek absencii tejto správy ako aj správ o progrese žatvy jarín v USA analytici a spravodajské servery monitorujú situáciu. Podľa údajov Informa Economics by k 13.10.2013 malo byť zožatých v USA približne 30 % výmery kukurice a 40 % sóje. Otázne sú výnosy, no dáta zo štátu Iowa, ktorý je kľúčovým štátom pre pestovanie obidvoch komodít a ktoré utrpelo sucho počas augusta správy farmárov hovoria o úrodách kukurice v intervale 150 až 200 bušelov na aker, pri sóji 35 až 70 bušelov na aker. Septembrový odhad USDA za celé USA pritom hovorí o priemernom výnose 155,3 bušelov/aker pre kukuricu a 41,2 bušelov/aker pre sóju. AGROMAGAZÍN tak stále má pádne dôvody držať sa teórie vysokého výnosu obidvoch plodín a teda nemeníme náš výhľad pokračovania korekcie cien. Trhy v USA momentálne váhajú, keďže sa nevedia oprieť o relevantné dáta, no myslíme si, že už budúci týždeň USDA zaháji svoju činnosť a výsledkom bude mierna korekcia cien kukurice i olejnín. Pomerne priaznivo sa vyvíja produkcia  pšenice v Rusku a zatiaľ stále potvrdzujeme, že reálna úroda v krajine môže dosiahnuť viac ako 54 mil. ton, ktoré prognózuje USDA. AGROMAGAZÍN počíta s úrodou 55 mil. ton.
Keďže produkcia komodity bola tento rok priaznivá na celom svete, aj pri tejto komodite budeme zrejme vidieť korekciu. Fundamentálne však treba povedať, že pšenica je momentálne stále najmenej náchylná na pokles ceny.
Očakávané ceny na burze MATIF na konci 42. týždňa 2013: pšenica 192 – 196 EUR/t, kukurica 165 – 170 EUR/t, repka 360 – 370 EUR/t.
Zookomodity:
Na európskom trhu pokračuje stabilná cenotvorba jatočných ošípaných. Medzitýždenne sme nevideli žiadne zmeny v cenách hlavných producentov a exportérov, v SRN ostávajú ceny nezmenené na 1,75 EUR/kg jat. hm., rovnako tak v Dánsku na 1,73 EUR/kg jat. hm. V aktuálnom a zrejme i nasledujúcom týždni predpokladáme nezmenenú cenotvorbu aj v SR, kde ceny by mali ostať v pásme 1,82 – 1,86 EUR/kg jat. hm.
Nemecko v ostatnom týždni opätovne zažilo mierny pokles cien jatočných býkov. Tie korigovali o 1 cent na 3,63 EUR/kg jat. hm. Na strane druhej náhly príchod mrazov na severe Stredozápadu viedol k umrznutiu niekoľkých tisícov jedincov HD a ceny v krajine mierne posilňujú. AGROMAGAZÍN očakáva, že aj v EÚ korekcia cien skončila a ceny HD majú pred sebou rastovú fázu.
Priaznivý cenový vývoj pokračuje na globálnom trhu s mliekom. Dnes bude prebiehať aukcia mliekarne Fonterra, pričom ceny s veľkou pravdepodobnosťou ostanú stabilné. V EÚ pokračuje rast cien mlieka. Mliekareň FrieslandCampina zvýšila ceny mlieka aj za október a to medzimesačne o 0,75 EUR/100 kg na 42,25 EUR/100 kg. Cenový rast bude pokračovať aj v SR. Naša prognóza cien mlieka ostáva v porovnaní s minulým týždňom nezmenená. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 35,25 EUR/100 kg, november 35,45 EUR/kg, december 35,82 EUR/100 kg. Priemerné ceny za SR z titulu nižšieho priemerného obsahu mliečnych zložiek v mlieku môžu byť o 0,5 - 1,4 EUR/100 kg nižšie.
Ropa a PHM:
Ceny ropy sa počas minulého týždňa hýbali v neutrálnom pásme. Americká ropa WTI medzitýždenne oslabila o 2 USD/barel na aktuálnu cenu 102 USD/barel, cena ropy Brent klesla o 1 USD/barel, keď klesla na 109 USD/barel. Pohyb v bočnom cenovom pásme môžeme očakávať aj tento týždeň, pričom vplyvom riešenia rozpočtu v USA ostane pod tlakom aj americký dolár. Podľa našich prepočtov by ceny PHM aj po minulotýždňovom zlacňovaní mali mať ešte mierny priestor pre pokles. Ceny benzínu 95 by mohli klesnúť o 1 cent/l na 1,47 EUR/l, ceny nafty o 1,5 centu/l na 1,375 EUR/l.
David Karkulín, AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov