tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín na svetových trhoch majú za sebou pomerne pokojný týždeň, keď sa s výnimkou olejnín hýbali prevažne v bočnom cenovom trende.

Na burze MATIF v Paríži posilnili medzitýždenne ceny pšenice o 1 EUR/t na cenu 186 EUR/t, ceny kukurice pridali rovnako 1 EUR/t, keď komodita sa dnes obchoduje za 167 EUR/t. Citeľnejšie klesali len ceny repky, ktoré medzitýždenne stratili z ceny 10 EUR/t a momentálne sa obchodujú za 362 EUR/t. NA burze v Chicagu v USA medzitýždenne poklesli ceny pšenice o 2 EUR/t na 175 EUR/t, ceny kukurice klesli o 4 EUR/t na cenu 131 EUR/t a ceny sóje prepadli o 14 EUR/t na cenu 367 EUR/t. AGROMAGAZÍN správne očakával pokles cien olejnín a to hlavne kvôli vývoji na trhu so sójou v Chicagu, ktorý následne vplýval aj na trh s repkou na burze MATIF. Stredozápad USA sa totiž dočkal zrážok, čo pomohlo neskôr zasiatej sóji nalievať zrná. Zrážky súčasne v USA sú momentálne len občasné, čo favorizuje dozrievanie porastov kukurice a sóje, a to vyvíja tlak na pokles cien týchto komodít. Produkcia repky v EÚ bude vysoká, len Nemecko potvrdilo medziročný nárast produkcie repky o 1 mil. ton. Výrazne sa nemení ani zdravotný stav porastov v USA, a toto všetko nasvedčuje tomu, že aj tento týždeň bude pokračovať mierne poklesný trend cien plodín. Svoje čisté dlhé pozície (stávky na budúci rast cien plodín) v ostatnom týždni znižovali aj špekulatívni investori. Pri pšenici ich znížili o 4,9 tis. kontraktov, pri kukurici o 25,3 tis. kontraktov a sóji o 0,5 tis. kontraktov. Stále platí, že špekulatívni investori majú momentálne otvorených viac krátkych pozícií (stávky na pokles cien) v porovnaní s dlhými pri pšenici a kukurici, pri sóji stále dominantne stavujú na rast cien (viac dlhých pozícií). Tento týždeň neočakávame na trhu žiadne dôležité správy, preto dominantný vplyv na globálne ceny plodín bude mať vývoj počasia v USA. AGROMAGAZÍN tento týždeň predpokladá mierne zníženie cien plodín, pričom stále platí, že najviac by mali strácať ceny olejnín. Pomer ceny kukurice a sóje v USA je momentálne 1:3, čo je veľmi veľa. Predpokladáme, že trhy sa budú snažiť tento pomer znížiť, čo dáva predpokladať, že ceny olejnín môžu klesať citeľnejšie v porovnaní s obilninami. Keďže žatva kukurice v USA prebieha zatiaľ priaznivo, môžeme počítať i s tlakom na pokles cien kukurice.  Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 39. týždňa 2013:
Pšenica 182 – 186 EUR/t, kukurica 162 – 166 EUR/t, repka 355 – 362 EUR/t.

 

Zookomodity: V medzitýždennom hodnotení sa v rámci živočíšnych komodít nič nezmenilo. Ceny jatočných ošípaných v Nemecku pre aktuálny týždeň hlásia znovu pokles ceny, tentoraz o 6 EUR/t na cenu 1,75 EUR/kg jat. hm. Ceny v Nemecku sa tak úplne vyrovnali s cenami v Dánsku, kde ceny aj tento týždeň ostávajú bezozmeny. Na Slovensku AGROMAGAZÍN počíta aj tento týždeň s korekciou cien, pričom ceny jatočných ošípaných by sa mali dostať do pásma 1,80 – 1,83 EUR/kg jat. hm. Pokračuje priaznivý vývoj pri cenách jatočných býkov, pričom v Nemecku ceny za minulý týždeň posilnili o 3 eurocenty/kg jat. hm na cenu 3,66 EUR/kg jat. hm.
Minulotýždňová aukcia mliečnych produktov na burze Fonterra na N. Zélande potvrdila stabilizáciu cien mlieka, keď ceny mliečnych komodít v porovnaní s predchádzajúcou aukciou spred dvoch týždňov posilnili o 0,3 % na cenu 4880 USD/t. AGROMAGAZAZÍN nemení svoj výhľad cien mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september: 34,58 EUR/kg jat. hm., október 34,89 EUR/100 kg, november 35,15 EUR/kg. Priemerné ceny za SR z titulu nižšieho priemerného obsahu mliečnych zložiek v mlieku môžu byť o 0,6 až 1 EUR/100 kg nižšie.
 

 

Ropa a PHM: Ceny ropy počas minulého týždňa mierne stratili paru po tom, čo sa situácia upokojila v Sýrii, kde to vyzerá nateraz tak, že konflikt medzi krajinou a USA bude riešený diplomatickou cestou. Cenám ropy nadol dopomohlo čiastočné obnovenie produkcie v Lýbii, ktoré boli prerušené od leta a tiež výrazne prispievali k rastu cien komodity. Naopak vietor k ďalšiemu možnému rastu cien ropy dala minulý týždeň FED, ktorá sa rozhodla pokračovať v kvantitatívnom uvoľňovaní (nákupe dlhopisov) v nezmenených objemoch. Ceny ropy WTI medzitýždenne klesli o 3 USD/barel na 103 USD/barel, ceny ropy Brent o 2 USD/barel na 107 USD/barel. Tento pokles v kombinácii s oslabením USD voči EUR (USD oslabil vďaka rozhodnutiu FED pokračovať v podpornej politike ekonomiky systémom nákupu dlhopisov) by mohol priniesť zlacňovanie aj na naše čerpacie stanice. Ceny benzínu natural 95 by mohli klesnúť o 2 centy/l na 1,50 EUR/l, ceny nafty o 2,5 cent/l na 1,38 EUR/l. Volatilita cien ropy však bude zrejme pokračovať, keďže výpadky produkcie v Lýbii sú stále citeľné a  rozdúchať prorastový oheň cien môže taktiež akákoľvek správa z vývoja v Sýrii. 
/David Karkulín AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov