tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas minulého týždňa sme videli na cenách rastlinných agrokomodít miernu volatilitu, ktorú stále ovplyvňuje bezzrážkové počasie v USA.

 Po cenovej špičke počas minulého pondelka ceny agrokomodít mierne korigovali. Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t na 190 EUR/t, ceny kukurice taktiež o 2 EUR/t na 175 EUR/t a rovnako na burze MATIF medzitýždenne korigovali i ceny repky, ktoré poklesli na 387 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t na 178 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 4 EUR/t na 143 EUR/t. Rástli len ceny sóje, ktoré pridali 3 EUR/t, keď posilnili na 395 EUR/t. Ceny agrokomodít však stále ostávajú pod vplyvom vývoja počasia v USA, čo potvrdzuje i dnešný vývoj, keď ceny sóje dnes vzrástli o 8 EUR/t, ceny repky zatiaľ pridali 6 EUR/t. Dôvodom je počasie na Stredozápade USA, hlavnej pestovateľskej oblasti kukurice a sóje v krajine, kde minulý týždeň napadali takmer žiadne zrážky. Pritom dnešný predpovedný model hovorí o tom, že najbližších 3 až 5 dní budú zrážkové suchoty pokračovať, s výnimkou lokálnych prehánok. Zdá sa tak, že cenový vývoj agrokomodít z minulého týždňa predvedie totožný vývoj aj tento týždeň. Dnes môžeme očakávať uzatvorenie cien plodín na vysokých úrovniach, pričom v nasledujúcich dňoch zrejme dôjde k uvoľneniu situácie a miernemu poklesu cien. Na plodiny sú pozitívne namotivovaní aj špekulatívni investori, ktorí kvôli aktuálnym správam zvyšovali svoje čisté dlhé pozície na všetky plodiny obchodované v Chicagu (stávky na rast cien). Pri pšenici zvýšili svoje čisté dlhé pozície o 12 tis. pozícií, pri kukurici o 17,3 tis. pozícií a sóji dokonca o 30,7 tis. pozícií. O sóju je v USA momentálne najväčšia obavy, keďže ešte nie všetky porasty ukončili fázu nalievania zŕn a teda súčasný deficit vlahy môže priniesť pokles vo výnosoch. Keďže vlaňajšia úroda bola slabá, výsledkom je rast ceny. Tá tlačí nahor i ceny repky na burze MATIF, ktorá dnes prekročila 390 EUR/t. Stále však platí, že príchod zrážok bude znamenať korekciu cien, aj keď čoraz viac indícií naznačuje, že výnosy sóje v USA budú mierne potlačené, čo by mohlo pomôcť aj cenám repky v EÚ. Pri kukurici v USA už je úroda takmer vyformovaná a teda súčasné sucho nie je až taký problém. A tak ceny sóje momentálne sú skôr tým hlavným faktorom, ktorý napomáha držať vyššie i ceny kukurice a pšenice. Ďalší výrazný rast cien však tento týždeň neočakávame, skôr naopak, korekcia môže prísť hneď ako prídu zrážky na Stredozápad USA. Dnes v noci môže ceny ovplyvniť aj report o zdravotnom stave porastov v USA, kde zrejme zažijeme mierne zhoršenie zdravotného stavu, ktoré však stále by nemalo byť príliš radikálne. Preto táto správa by nemala dvíhať ceny vyššie. Dôležitý report nás čaká budúci týždeň, keď USDA prinesie septembrový WASDE report o Odhade svetovej produkcie a dopyte po agrokomoditách, kde budú i najnovšie odhady úrod. Tu by výhľad pre kukuricu a pšenicu mal ostať pozitívny (len mierne zhoršenie) a zrejme sa zhorší výhľad pre sóju. Keďže ale produkcia sóje v J. Amerike bola nadpriemerná, stále neočakávame nejaké radikálne smerovanie cien nahor.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 36. týždňa: pšenica 183 – 189 EUR/t, kukurica 170 – 177 EUR/t, repka 380 – 390 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných po predchádzajúcom cenovom raste sa zastabilizovali na tohtoročných maximách aj pri dvoch top exportéroch EÚ – v Nemecku na 1,93 EUR/kg a Dánsku na 1,75 EUR/kg jat. hm. Tento týždeň tak i na Slovensku ostane cena bezo zmeny v intervale 1,94 až 1,98 EUR/kg jat.hm. Ceny jatočného dobytka po správach o poklese stavov v EÚ i USA pokračuje v pozitívnom trende, pričom aj v SR by sme tento týždeň mohli vidieť pokračovanie mierneho rastu cien jatočných býkov. Ceny mlieka ostávajú taktiež v pozitívnom trende, počas augusta Kielsky index vzrástol o 1,2 centa /kg na 44,9 eurocent/kg, čo dáva predpokladať, že náš výhľad postupne upevňujúcich cien mlieka v SR by mal pokračovať. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september: 34,32 EUR/kg jat. hm., október 34,48 EUR/100 kg, november 34,57 EUR/kg. Pozn. Kvôli nižšiemu obsahu mliečnych zložiek za priemer SR (3,70 % tuku a 3,22 % bielkovín) bude priemerná cena približne o 0,6-0,8 EUR/100 kg nižšia.
Ropa a PHM: Ceny ropy v reakcii na možný konflikt v Sýrii minulý týždeň výrazne vzrástli a siahli na dvojročné maximá. Následne mierne korigovali, no medzitýždenne sú stále vyššie. Ceny ropy WTI (USA) síce stagnovali na 107 USD/t, no ceny ropy Brent aj vďaka problémom s dodávkami v Lýbii vzrástli o 3 USD/barel na 114 USD/barel. V kombinácii s posilnením USD voči EUR to znamená rast cien PHM. Tie sa menili nahor počas minulého týždňa, a ak sa ceny ropy nezmenia, budú rásť aj tento týždeň. Podľa našich prepočtov by ceny benzínov v SR mali vzrásť o 1,5 centa/l na 1,535 EUR/l, ceny nafty o 2 centy/l na 1,43 EUR/l. Očakávame, že cena ropy bude tento týždeň oscilovať v pásme 110 až 115 USD/barel, kedže USA majú rozhodnúť o riešení situácie v Sýrii až 9.9. 2013 a teda dovtedy bude smerovanie komodity neisté. Isté však je, že ceny ropy v USA počas leta citeľne vzrástli a to môže mať v nasledujúcich mesiacoch negatívny dopad na ekonomickú kondíciu krajiny.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov