tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Minulotýždňový report USDA napokon pomohol cenám olejnín oveľa citeľnejšie ako AGROMAGAZÍN pôvodne očakával.

Kým ceny obilnín podľa predpokladov sa hýbali len minimálne, odhad USDA o očakávanej nižšej produkcii sóje v USA viedol k rastu cien tejto komodity v USA, na čo reflektovali rastom i ceny repky. Na burze MATIF v Paríži medzitýždenne oslabilala cena pšenice o 1 EUR/t na 184 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 4 EUR/t na 169 EUR/t a spomínaná repka olejka pridala za ostatný týždeň 11 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 374 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA ceny pšenice medzitýždenne posilnili o 1 EUR/t na 176 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 6 EUR/t na 145 EUR/t a ceny sóje vzrástli za tento týždeň o 18 EUR/t na 364 EUR/t. Dôvodom rastu cien olejnín boli správy z USA o tom, že americkým farmárom sa kvôli vlhkej jari napokon nepodarilo osiať pôvodne plánované výmery a to nielen pri sóji, ale aj pri kukurici. Súčasne USDA znížilo plánovaný výnos sóje v aktuálnom roku, čo motivovalo investorov na burzách otvárať dlhé pozície (stávky na rast cien), čo ceny zdvihlo nahor. Pri kukurici tento trend nebol až tak citeľný, nakoľko aj napriek očakávaniam nižšej osiatej plochy v USA sa predpokladá vysoká úroda, a teda trhy by mal byť komoditou dobre zásobovaný. AGROMAGAZÍN napriek správe USDA však považuje súčasnú reakciu trhu za mierne nadhodnotenú, a myslíme si, že po silnom raste cien olejnín budú tieto tento týždeň mierne korigovať. Nasvedčuje tomu aj vývoj zdravotného stavu porastov sóje v USA, ktorý sa síce medzitýždenne zhoršil, no stále je 62 % porastov v dobrom až excelentnom zdravotnom stave, teda dvojnásobok výmery v porovnaní s vlaňajškom. Augustový vývoj počasia je pritom pre americkú sóju kľúčový, čo naznačuje, že výnos komodity by nemal tento rok sklamať. Podobne to platí aj pre kukuricu a teda AGROMAGAZÍN aj napriek tohtotýždňovému miernemu rastu cien nepredpokladá, že pôjde o dlhodobý trend. Počas minulého týždňa ostali na ceny agrokomodít na burze v Chicagu negatívne naladení aj investori, ktorí znižovali svoje čisté dlhé pozície na všetky hlavné komodity. Tieto dáta sú však platné len do minulého utorka a keďže trhy koncom minulého týždňa rástli, je pravdepodobné, že sentiment špekulatívnych investorov sa zmenil. Celkové mínusové čisté dlhé pozície pri kukurici a pšenici ako aj za ostatné dva mesiace pokles čistých dlhých pozícií pri sóji naznačuje, že sentiment investorov ostáva zo strednodobého hľadiska negatívny, a tak o tohtoročnom cenovom dne zrejme nemôžeme hovoriť. AGROMAGAZÍN v aktuálnom týždni očakáva znovu nastolenie trendu predchádzajúcich týždňov, čo znamená krehkú stabilitu cien plodín s rizikom korekcie. Keďže na stredozápade USA pre najbližších 10 dní hlásia deficit zrážok, môžu investori byť pri prípadnom poklese cien kukurice a sóje (v EÚ repky) opatrní a snažiť sa držať ceny nezmenené. Olejniny však majú za sebou citeľný rast cien a i preto môžu mierne korigovať.
Očakváné ceny plodín na burze MATIF na konci 34. týždňa 2013: pšenica 177 – 184 EUR/t, kukurica 162 – 172 EUR/t, repka 363 – 370 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných majú za sebou znovu úspešný týždeň a aj do toho aktuálneho vstúpili pozitívne. V Nemecku ceny medzitýždenne vzrástli o 5 eurocentov na kg na 1,88 EUR/kg jat. hm., v Dánsku ceny v aktuálnom týždni stúpajú o 3 eurocenty/kg na 1,73 EUR/kg jat. hm. V SR by tak ceny jatočných ošípaných mali úspešne testovať interval 1,91 – 1,95 EUR/kg jat. hm. a tým atakovať minuloročné cenové maximá. Ceny jatočného dobytka ostávajú zastabilizované v EÚ, pričom v Nemecku medzitýždenne ceny býkov posilnili o 1 eurocent/kg. Keďže ale produkcia v EÚ poklesla a tiež sa blíži sezónny pokles produkcie vo svete, od septembra by sme mohli znovu začať vidieť rásť ceny jatočného dobytka citeľnejšie v EÚ ako aj na Slovensku.
Ceny mlieka budú ovplyvnené výsledkom ďalšej aukcie mliekarne Fonterra, ktorá sa bude konať dnes vo večerných hodinách. Počas minulej aukcie ceny mlieka klesali o 2,4 % v reakcii na ďalšie škandál s kontamináciou mlieka. Uvidíme, či sa dnes ceny zastabilizujú, alebo cenová korekcia bude pokračovať. Strednodobý výhľad však hovorí o stabilnej cenotvorbe a keďže predchádzajúci cenový rast na globálnych trhoch stále nie je plne započítaný do slovenskej cenotvorby, AGROMAGAZÍN stále ponecháva svoj výhľad pre SR nezmenený aj pre aktuálny týždeň. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): august 33,12 EUR/100 kg, september: 33,62 EUR/kg jat. hm., október 33,78 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy majú za sebou hektický týždeň, v ktorom však napokon vyhral mierne prorastový trend. Medzitýždenne ceny americkej ropy WTI posilnili o 1 USD/barel na 107 USD/barel, ceny ropy Brent taktiež pridali 1 USD/barel na 109 USD/barel. Dôvodom cenového rastu sú nepokoje v Egypte, problémy s dodávkami v Lýbii, no na druhej strane ropu chráni pred silnejším rastom menej optimistický vývoj ekonomických indikátorov v USA a Číne a tiež obavy investorov z toho, že Americká centrálna banka začne redukovať svoj podporný program nákupu dlhopisov (QE3). To tlačí nadol i dolár, ktorý voči euru oslabuje a vďaka čomu sa na našich čerpacích staniciach napriek zdražujúcej sa ropy PHM zatiaľ nezdražujú. Spotové ceny PHM v Rotterdame však naznačujú, že tento týždeň má šancu pre mierny rast cena nafty, ceny benzínov by mohli ostať nezmenené. Očakávame, že cena nafty by sa mohla zvýšiť o 1,5 cent na 1,405 EUR/l, ceny benzínu 95 by mohli ostať v intervale 1,51 – 1,52 EUR/l.
David Karkulín, AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov