tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Pokles cien agrokomodít pokračoval aj počas minulého týždňa. Azda najväčším, no očakávaným skokanom nadol na burze MATIF v Paríži bola kukurica, kde expiroval augustový kontrakt na cene 203 EUR/t a následný kontrakt za november sa obchodoval len za 168 EUR/t.

Ten si pritom medzitýždenne ešte prihoršil, keď sa kukurica na burze MATIF aktuálne obchoduje už len za 165 EUR/t. V Chicagu sú však ceny kukurice ešte nižšie, aktuálne na 138 EUR/t, pričom medzitýždenne oslabili o 3 EUR/t. Ceny pšenice na burze MATIF medzitýždenne oslabili o 4 EUR/t a aktuálne sa komodita obchoduje za 183 EUR/t. V Chicagu ceny pšenice medzitýždenne klesli o 7 EUR/t a aktuálne sa hýbu na 175 EUR/t. Ceny repky na burze MATIF medzitýždenne stagnujú na 363 EUR/t, taktiež aj ceny sóje na burze v Chicagu na 336 EUR/t. USDA zverejnila svoj augustový report o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, kde pokračovala v navyšovaní očakávanej úrody pšenice hlavne na európskom kontinente, no súčasne znížila očakávanú úrodu sóje a mierne nadol korigovala i produkciu kukurice v USA (viac v ďalšej správe). Tento trend by tak dočasne mohol napomôcť stabilizácii cien olejnín vo svete vrátane repky v EÚ. Pri obilninách je to zatiaľ stále málo pravdepodobné, a to vrátane kukurice, keďže USDA výrazne navýšilo očakávanú produkciu kukurice na Ukrajine na rekordných 29 mil. ton. Pravdou však je, že USDA citeľne navýšila i očakávania produkcie repky v EÚ, Kanade i na Ukrajine a teda ani mierne pesimistický výhľad presóju v USA ešte nemusí zaručovať zastabilizovanie cien repky olejky na burze MATIF. Špekulatívni investori sú na agrokomodity naladení stále prevažne negatívne, aj keď to neplatí pre všetky plodiny. Počas minulého týždňa znížovali naĎalej svoje stávky na budúci rast cien pšenice (o 7,7 tis. čistých pozícií) a sóje (o 31,1 tis. čistých pozícií), no zvyšovali svoje čisté dlhé pozície (stávky na rast cien) pri kukurici o 6,1 tis. pozícií. AGROMAGAZÍN očakáva, že po správe USDA as predchádzajúcom výpredaji pri sóji by sa špekulatívni investori v aktuálnom týždni mohli znovu pozitívne naladiť na ceny sóje, čo by mohlo pomôcť tejto olejnine nahor. Z toho vyplýva aj naša prognóza cien plodín na aktuálny týždeň na burze MATIF. Očakávame pokračovanie korekcie cien pšenice a mierny pokles cien kukurice, ceny repky budú zrejme stagnovať až mierne klesať.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 33. týždňa: pšenica 175 – 178 EUR/t, kukurica 161 – 164 EUR/t, repka 357 – 366 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných počas aktuálneho týždňa by mohli znovu spraviť malý krôčik smerom k vyrovnaniu minuloročných cenových maxím. V Nemecku ceny jatočných ošípaných v aktuálnom týždni poskočili nahor o 3 centy na 1,83 EUR/kg jat. hm. V Dánsku ceny stagnujú tretí týždeň na 1,70 EUR/kg jat. hm. V SR očakávame mierne posilnenie cien, pričom ceny by sa mali dostať do pásma 1,86 až 1,89 EUR/kg jat. hm.
Pri cenách jatočných býkov očakávame stagnáciu ceny okolo 3 EUR/kg jat. hm.
Ceny mlieka na svetových trhoch v ostatnom týždni mierne korigovali, keď na aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande oslabili na dvojtýždennej báze o 2,4 %. AGROMAGAZÍN však napriek tomu ponecháva svoj výhľad nezmenený. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): august 33,12 EUR/100 kg, september: 33,62 EUR/kg jat. hm., október 33,78 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy po minulotýždňovej korekcii znovu nabrali prorastový trend. Aktuálne sa ceny ropy WTI (USA) hýbu na 106 USD/barel, ropy BRENT (EÚ) na 108 USD/barel. Znamená to, že nádeje na prípadné zlacňovanie cien PHM v SR sú mizivé. Očakávame, že ceny PHM ostanú bezo zmeny. Ceny benzínov by mali oscilovať v pásme 1,505 – 1,515 EUR/l, ceny nafty okolo 1,40 EUR/l.  
David Karkulín, AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov