tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas minulého týždňa sme s postupujúcou žatvou v Európe boli svedkami citeľnejšieho poklesu cien plodín.

Najviac sa tejto pokles dotkol olejnín, pričom repka olejka za týždeň stratila 20 EUR/t z ceny. Na burze MATIF došlo medzitýždenne k poklesu cien pšenice o 6 EUR/t na 186 EUR/t, kukurice o 8 EUR/t na 168 EUR/t (kontrakt november 2013, cena augustového kontraktu oslabila o 2 EUR/t na 219 EUR/t) a spomínanej repky o 20 EUR/t na 358 EUR/t. Poklesný trend s výnimkou sóje bol badateľný aj na burze v Chicagu v USA. Ceny pšenice tu medzitýždenne poklesli o 4 EUR/t na 180 EUR/t, kukurice o 16 EUR/t na 145 EUR/t, ceny sóje vzrástli o 4 EUR/t na 379 EUR/t. O pokles cien sa stará dominantne úspešne pokračujúca globálna žatva pšenice v kombinácii s optimálnym počasím v hlavných pestovateľských regiónoch kukurice a sóje. Analytici počas júla navyšovali svoje odhady produkcie pšenice v EÚ až na takmer 142 mil. ton (vrátane pšenice tvrdej), kým v júni očakávali produkciu len na úrovni 140 mil. ton. Pri repke zvýšili odhad produkcie EÚ na 21 mil. ton (pred mesiacom 19,8 mil. ton). To vyvolalo silný tlak na pokles cien predovšetkým pri repke olejke. Na budúci rast cien plodín sa negatívne naladil aj špekulatívni kapitál na burze v Chicagu. Investori v minulom týždni zvýšili svoje čisté stávky na pokles cien (čisté krátke pozície) pšenice o 13 tis. pozícií, kukurice dokonca až o 36,9 tis. pozícií a sóje o 6,4 tis. pozícií a to v očakávaní silnej úrody komodity. Počas najbližších dvoch týždňov bude cena agrokomodít s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať v zostupnom trende a to ako v USA, tak i v EÚ. Ceny pšenice na burze MATIF sú stále príliš vysoké na to, aby konkurovali cenám pšenice z Čiernomorského regiónu v rámci globálneho exportu. Podľa našich prepočtov bude potrebné, aby ceny na burze MATIF poklesli pod 180 EUR/t, aby európska pšenica mohla znovu začať vyhrávať tendre. To však za predpokladu, že ceny v Čiernomorskom regióne nebudú klesať, čo je vzhľadom na očakávanú úrodu v Rusku a v Ukrajine málo pravdepodobné. Platí to i pre ceny kukurice, kde sú exporty z J. Ameriky oveľa konkurencieschopnejšie v porovnaní so severnou Amerikou, čo znamená, že cena kukurice bude klesať zrejme i na burze v Chicagu. Platí to o to viac, že zdravotný stav porastov kukurice a sóje v USA je stále veľmi priaznivý, navyše porasty kukurice dostali potrebné júlové zrážky, a teda výnos komodity môže byť vyšší. To sa odrazí aj na cenách na burze MATIF. 
Očakávané ceny agrokomodít na burze MATIF na konci 32. týždňa 2013: pšenica 170 – 180 EUR/t, kukurica 155 – 163 EUR/t (augustový kontrakt, ktorý sa momentálne obchoduje za 219 EUR/t vyprší 5.8.2013), repka 340 – 355 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných medzitýždenne rástli v Dánsku o 3 centy/kg na 1,70 EUR/kg jat. hm., v Nemecku stagnovali na 1,80 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku ceny oscilujú v pásme 1,83 – 1,87 EUR/kg jat. hm., pričom na týchto hladinách sa zrejme budú držať počas celého augusta. Je otázne, či ceny zaútočia na minuloročné cenové rekordy, nakoľko dopyt po bravčovine vo vyspelých krajinách poklesol a súčasne rastú globálne zásoby komodity.
Júnové ceny mlieka v SR vzrástli, no v porovnaní s vývojom na globálnom trhu bol tento rast výrazne poddimenzovaný. Na globálnom trhu ceny v ostatných dvoch týždňoch vzrástli o 5% a očakáva sa, že ceny ostanú pevnejšie počas celého roku 2013. Očakávame, že ceny v SR budú naďalej rásť, no vzhľadom na reakcie našich mliekarní na vývoj na globálnom trhu sme pristúpili k miernej korekcii budúcich cien. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): august 33,12 EUR/100 kg, september: 33,62 EUR/kg jat. hm. , október 33,78 EUR/100 kg.
Ceny jatočných býkov v Nemecku v minulom týždni zastavili svoj pokles, keď medzitýždenne pridali 1 cent/kg a posilnili na 3,57 EUR/kg jat. hm. Očakávame, že v SR by sa ceny mohli tiež mierne posilniť a zamieriť bližšie k 3 EUR/kg jat. hm.
Ropa a PHM: Ceny ropy po predchádzajúcom dravom raste konečne začali mierne korigovať. Ceny ropy WTI v USA skorigovali medzitýždenne o 3 USD/barel na 104 USD/barel, ceny ropy Brent o 1 USD/barel na 107 USD/barel. V kombinácii s mierne posilňujúcim eurom voči doláru to uvoľnilo tlak na ďalšie zdražovanie cien PHM. Tie by v nasledujúcich dvoch týždňoch mali ostať oscilovať blízko 1,50 EUR/l pri benzínoch a 1,40-1,41 EUR/l pri nafte.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov