tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Po cenovej korekcii z konca júna sa minulý týždeň niesol na agrárnych trhoch v znamení stabilizácie až mierneho posilnenia cien. Ceny pšenice na burze MATIF medzitýždenne posilnili o 1 EUR/t na 195 EUR/t, na burze v Chicagu o 7 EUR/t na 188 EUR/t.

Ceny kukurice v EÚ strácali, keď augustový kontrakt oslabil o 4 EUR/t na 218 EUR/t, novembrový kontrakt stratil 2 EUR/t, keď cena klesla na 176 EUR/t. V USA medzitýždenne naopak posilnili ceny kukurice júlového kontraktu a to až o 12 EUR/t na 210 EUR/t (tento kontrakt však už čoskoro končí), ceny decembrového kontraktu posilnili len o 1 EUR/t na 161 EUR/t. Ceny repky olejky po predchádzajúcej korekcii počas minulého týždňa na burze MATIF posilnili o 2 EUR/t, keď sa momentálne komodita obchoduje za 399 EUR/t. Ceny septembrového kontraktu sóje v USA si medzitýždenne pripísali 6 EUR/t, pričom aktuálne sa komodita obchoduje za 410 EUR/t. Júlový kontrakt komodity na burze v Chicagu posilnila medzitýždenne o 14 EUR/t na 455 EUR/t. Júlové kontrakty plodín však na burze v Chicagu expirujú už začiatkom budúceho týždňa, čo znamená, že trhy sa už čoskoro preorientujú na kontrakty s termínom dodávky v septembri a neskôr, čo by v prípade jarín malo znamenať pokračovanie poklesu cien týchto plodín.
Trh bude tento týždeň očakávať najnovšiu správu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopytu po agrokomoditách, ktorá môže mať ambície znovu meniť globálne ceny plodín. Všetko nasvedčuje tomu, že USDA v nej zvýši očakávanú produkciu obilnín v EÚ, keďže prvé výsledky žatvy sladovníckeho jačmeňa vo Francúzsku naznačujú až na úrody 8,5 t/ha, čo je o 1 t/ha viac ako sa pôvodne očakávalo. Tento fakt môže tak napokon priniesť tlaky aj na pokles cien sladovníckeho jačmeňa v EÚ, o ktorom si mnoho farmárov myslelo, že bude tento rok od poklesu cien ušetrený. AGROMAGAZÍN očakáva, že USDA pristúpi i k miernemu navýšeniu produkcie kukurice a sóje v USA, čo vyvolá tlak na pokles cien aj pri týchto plodinách. Potvrdilo sa totiž, že farmári v USA osiali medziročne vyššie výmery kukuricou a tiež aj sójou. Tiež platí, že sa nám (na rozdiel od minulého roka) stále mierne zlepšuje zdravotný stav porastov, čo tiež signalizuje, že úroda v USA môže byť vyššia. Nesmieme pritom zabúdať na to, že momentálne USDA očakáva stále podpriemerný výnos kukurice v krajine a teda i tento faktor zvyšuje šance, že USDA k miernej korekcii svojho odhadu nahor pristúpi. Pravdou však je, že vývoj porastov kukurice je stále mierne omeškaný za dlhodobým priemerom, čo naopak môže USDA prinútiť voliť vyčkávaciu taktiku a nechať spomenutý ukazovateľ bezo zmeny. V regióne Volgy, Kazachstane a na východe Ukrajiny sa momentálne buduje mierny deficit zrážok, čo by mohlo USDA primäť k miernej redukcii produkcie krajín čiernomorského regiónu. Ako sme už ale spomínali, odhad produkcie v EÚ by sa mal zvýšiť a teda situácia by sa mohla vyvíjať neutrálne pre obilniny.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 28. týždňa: pšenica 190 – 198 EUR/t, kukurica – augustový kontrakt 215 – 220 EUR/t, novembrový kontrakt 170 – 175 EUR/t, repka olejka 390 – 405 EUR/t
Zookomodity: Kým v Dánsku sa ceny jatočných ošípaných držia na nezmenenej úrovni 1,65 EUR/kg jat. hm. už tretí týždeň, v Nemecku sa aj v aktuálnom týždni budú musieť farmári zmieriť s ďalším dvojcentovým poklesom cien za kg jat.hm. na 1,68 EUR/kg jat. hm. Očakávame, že miernou korekciou prejde aj slovenský trh, pričom ceny v krajine by mohli poklesnúť tento týždeň približne o 1 – 2 centy/kg jat. hm. a tým oscilovať v intervale 1,73 – 1,75 EUR/kg jat. hm.
Ceny jatočných býkov v Nemecku v ostatnom týždni poklesli o 3 centy/kg jat. hm., ceny jatočných kráv naopak, medzitýždenne posilnili o 1 cent/kg jat. hm.
Ceny mlieka sa po minulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra javia ako zastabilizované a i preto nemáme dôvod meniť prognózu cien plodín na nasledujúce obdobie. Očakávané ceny mlieka v SR(skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 32,82 EUR/100 kg, júl 33,52 EUR/100 kg, august 33,87 EUR/100 kg.
Ropa a PHM:
Problémy na Blízkom východe v podobe nepokojov v Sýrii a najnovšie i v Egypte vyhnali ceny ropy nahor. Počas minulého týždňa komodita posilnila o 5 EUR/t, keď aktuálne cena ropy Brent znovu siaha na métu 108 USD/barel, cena ropy WTI (USA) na 104 USD/barel. K tomuto všetkému sa pridalo aj nedávne vyhlásenie prezidenta ECB M. Draghiho, ktorý je rozhodnutý chrániť nízku základnú úrokovú sadzbu na trhu, čo viedlo k oslabeniu eura voči doláru. Na ceny PHM tak pôsobia hneď obidva faktory – obidva hovoria za rast cien benzínov a nafty. Podľa našich prepočtov pritom tento rast môže dosiahnuť až 3 centy/l pri benzínoch (rast ceny na 1,51 EUR/l)  a až 5 centov/l pri nafte (1,41 EUR/l). V aktuálnom týždni sa tak zrejme nevyhneme zdražovaniu, pričom AGROMAGAZÍN očakáva zdraženie cien benzínov i nafty v prvej fáze o 2 centy/l. Uvidíme, či v nasledujúcom období dôjde ku korekcii cien ropy, čo by mohlo zdržovanie cien PHM zastaviť, zatiaľ to však vyzerá na pokračovanie zdražovania i počas budúceho týždňa.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov