tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít počas minulého týždňa pokračovali 

až na vybrané výnimky v poklesnom trende, ktorý umocnili piatkové správa USDA o zásobách komodít v USA k 1.6.2013 ako i osiatej výmere plodinami v krajine. Vďaka nim si tak napokon mierny cenový rast v týždennom zúčtovaní mohli zaknihovať len ceny sóje na burze v Chicagu, ktoré medzitýždenne posilnili o 6 EUR/t na 401 EUR/t pri septembrovom kontrakte a 18 EUR/t na 443 EUR/t pri júlovom kontrakte a už čoskoro končiaci júlový kontrakt cien kukurice, ktorá medzitýždenne vzrástla o 1 EUR/t na 197 EUR/t. Septembrový kontrakt kukurice v Chicagu však už medzitýždenne oslabil o 13 EUR/t na 160 EUR/t. Znamená to, že sa nám v USA prehlbujú naďalej cenové rozdiely medzi júlovým a septemrovým kontraktom jarín a to z dôvodu očakávanej vyššej úrody pre nasledujúci ročník. Júlové kontrakty pritom ešte stále reflektujú na súčasnú nízku úrodu a tým aj nízke zásoby týchto plodín. Ceny pšenice na burze v Chicagu medzitýždenne stratili 7 EUR/t, keď aktuálne sa komodita obchoduje za 182 EUR/t. Na burze MATIF v Paríži medzitýždenne oslabili všetky plodiny. Ceny pšenice klesli o 3 EUR/t na 194 EUR/t, ceny kukurice o 2 EUR/t na 222 EUR/t (resp. o 5 EUR/t na 178 EUR/t pri novembrovom kontrakte a ceny repky poklesli o 8 EUR/t s tým, že podliezli hranicu 400 EUR/t (cena 397,25 EUR/t).
Špekulatívni investori v minulom týždni citeľne znižovali svoje pozície v agrokomoditách. V celkovom ponímaní síce počas minulého týždňa investori viac stavovali na budúci rast cien plodín, no súčasne mnohí uzatvárali svoje pozície a de facto vyberali peniaze z agrokomodít. To, čo dominantne ovplyvnilo trhy, bola piatková správa USDA o osiatej výmere jarín v USA, kde ministerstvo prekvapilo trhy, že osiata výmera kukurice a sóje má tento roka byť ešte vyššia v porovnaní s vlaňajškom. Pritom trhy očakávali opačnú odpoveď, nakoľko dlhodobo meškala sejba týchto plodín. Kukuricu zrazili navyše nadol správy o tom, že zásoby komodity v USA k 1.6. 2013 poklesli medziročne len o 12 %, čo sa pri 33 % výpadku produkcie USA naozaj javí len ako malé číslo. Pri sóji zásoby klesli až o 35 %, a i preto sója zareagovala na túto správu ako jediná rastom cien. Mierne prorastový trend vykázal i júlový kontrakt kukurice (aktuálne stále nízke zásoby), tento kontrakt však už o dva týždne bude expirovať a trhy sa zamerajú na septembrový kontrakt, ktorý má momentálne neustále klesajúcu tendenciu. V aktuálnom týždni neočakávame kľúčové správy, ktoré by mohli výrazne vplývať na cenotvorbu plodín, preto odhadujeme, že tento týždeň by ceny plodín mohli ostať zastabilizované a čakať na budúcotýždňovú správu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopytu po agrokomoditách. Tá zrejme budúci týždeň vyprovokuje na trhu nový mierny pokles cien a tiež musíme počítať s tým, že 15.7. po skončení júlového kontraktu kukurice a sóje by sa cenotvorba na trhu mala nastaviť na septembrové kontrakty. Tie sú pri obidvoch plodinách nižšie. Pre EÚ by to malo znamenať pokračovanie mierneho tlaku na pokles cien kukurice a repky a pri kukurici by sme sa taktiež mali pripraviť na postupný prechod od augustového kontraktu na burze MATIF na novembrový kontrakt. Ten sa momentálne obchoduje o 40 EUR/t nižšie (178 EUR/t) v porovnaní s júlovým kontraktom.
Očakávané ceny na burze MATIF na konci 27. týždňa: pšenica 192 – 198 EUR/t, kukurica 215 – 225 EUR/t (kontrakt za november 2013 v pásme 180 - 185 EUR/t), repka 390 – 405 EUR/t.
Zookomodity:
Ceny jatočných ošípaných po predchádzajúcich dvoch týždňoch rastu sa momentálne zastabilizovali, resp. dostali do miernej korekcie. Ceny v Dánsku sú stabilné na 1,65 EUR/kg jat. hm., ceny v Nemecku tento týždeň korigujú o 2 centy/kg na 1,70 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku očakávame v aktuálnom týždni miernu korekciu o 2-3 cent/kg jat. hm. na cenu 1,72 až 1,75 EUR/kg.
Ceny mlieka sa vyvíjajú nateraz stabilne. Mliekarne v západnej Európe pokračujú vo zvyšovaní cien, čo by konečne mali pocítiť aj slovenskí poľnohospodári. Prognózu cien mlieka nechávame nastavenú na úrovni predchádzajúceho týždňa. Očakávané ceny mlieka v SR(skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 32,82 EUR/100 kg, júl 33,52 EUR/100 kg, august 33,87 EUR/100 kg. Keďže zložky mlieka počas letných mesiacov nedosiahli hodnotu FCM, reálna cena bude zrejme mierne nižšia.
Ropa a PHM: Minulý týždeň sme videli nárast cien ropy o 2 USD/barel pri Brent (103 USD/barel) a o 3 USD/barel pri americkej rope WTI (na 98 USD/barel). Cena americkej a európskej ropy sa tak po troch rokoch citeľných rozdielov (miestami až 24 USD/barel) znovu takmer vyrovnala. Keďže pre ceny PHM v SR je podstatná cenotvorba ropy Brent a tá sa dlhodobo hýbe v úzkom pásme 100 až 105 USD/barel, ani tento týždeň by sme nemali byť svedkami zmeny cien PHM. Ceny PHM s výnimkou jedného mierneho zlacňovania nafty si držia svoje hladiny už takmer dva mesiace. Meniť by sa to nemalo ani tento týždeň. Podľa našich prepočtov by ceny benzínu 95 mali dosahovať 1,48 EUR/l, ceny nafty 1,36 EUR/l. Tieto ceny v súčasnosti aj vidíme na cenovkách čerpacích staníc.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov