tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít zažili počas minulého týždňa premenlivé výsledky.

V EÚ na burze MATIF medzitýždenne stagnovali ceny pšenice na úrovni 197 EUR/t, v USA si za toto obdobie prilepšili o 3 EUR/t, keď vzrástli na 190 EUR/t. Ceny kukurice na burze MATIF pridali 8 EUR/t, keď vzrástli na 225 EUR/t (ale pozor, ceny kontraktov novej úrody medzitýždenne poklesli o 2 EUR/t na 182 EUR/t), ceny v USA na burze v Chicagu stagnovali na 198 EUR/t. Najvýraznejší prepad cien v EÚ zažili ceny repky, ktoré medzitýždenne poklesli o 10 EUR/t na 406 EUR/t. Naopak, ceny sóje v USA medzitýždenne pridali 13 EUR/t, pričom vzrástli na 429 EUR/t. Počas minulého týždňa ponechala Americká centrálna banka (FED) svoje doterajšie stimuly na nezmenenej úrovni, no pripomenula, že koncom roka začne od nich ustupovať. To sa prejavilo aj na akciovom trhu, ktorý zaznamenal približne 5 % nú korekciu. Správa ovplyvnila i niektoré z kľúčových komodít, predovšetkým ceny ropy, ktoré sa porúčali taktiež nadol. Na ceny agrokomodít táto správa nemala významný vplyv, nakoľko citeľnejšie na ne vplývajú momentálne trhové agrárne fundamenty ako úvahy, že FED v budúcnu zníži svoju podporu. Špekulatívni investori sú však predsa len stále negatívne naladení na budúci vývoj cien plodín, čo potvrdzuje aj ich medzitýždenná zmena uzatvárania pozícií. Počas minulého týždňa títo znížili čisté dlhé pozície (stávky na rast cien) o 14,1 tis. pri pšenici, 5,7 tis. pri kukurici a 15,4 % pri sóji. Do portfólia negatívnych správ sa pridalo i USDA, ktoré oznámilo, že sejba sóje v USA už takmer dobehla dlhodobý trend a blíži sa ku zdarnému koncu. Až na Ukrajinu, kde vládne stále mierny deficit zrážok sa momentálne prakticky všade na svete vyvíja počasie stále optimálne pre ďalší vývoj plodín. To všetko sú faktory, ktoré môžu tlačiť ceny plodín nadol. Podobne môže pôsobiť aj vývoj v Číne, ktorej ekonomika spomaľuje a navyše sa hovorí o tom, že niektoré čínske banky by mohli mať problémy, čo dôveru trhov v budúci priaznivý vývoj ekonomického rastu ďalej podkopáva. Reagujú na to poklesom aj priemyselné komodity a ropa, agrokomodity ostávajú nateraz od poklesu ušetrené. No už v piatok príde kľúčový report USDA o vývoju zásob plodín v USA k 1.6.2013 a tiež osiatych výmerách plodinami v krajine, ktorý z historického hľadiska častokrát viedol k citeľnejším cenovým posunom plodín. AGROMAGAZÍN očakáva, že do piatku budeme mať na trhu vyrovnanú cenotvorbu s tendenciou mierneho poklesu cien augustového kontraktu kukurice v EÚ (ktorý minulý týždeň rástol). Na trhy sa dostáva v plnom prúde už aj sója z J. Ameriky, čo môže v nasledujúcom období zatlačiť ceny komodity nadol. Zverejnené stavy zásob predovšetkým kukurice a sóje v piatok by zrejme tentoraz nemuseli mať až taký negatívny vplyv na cenotvorbu, keďže trhy po minuloročnej neúrode očakávajú nízke čísla, ktoré postupne zahŕňajú do cien. AGROMAGAZÍN očakáva, že predsa len v aktuálnom týždni bude pokračovať mierna korekcia cien plodín.
Očqakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 26. týždňa 2013: pšenica 190 – 198 EUR/t, kukurica 208 – 218 EUR/t, repka 398 – 415 EUR/t.
Zookomodity: Nárast cien jatočných ošípaných by mal na Slovensku pokračovať aj v aktuálnom týždni. V Nemecku ceny stúpajú v priemere o 4 centy na kg, keď sa cena vyšplhala na 1,72 EUR/kg jat. hm. (interval 1,70 – 1,74 EUR/kg jat. hm.). Tohtotýždňová cena je vyššia i v Dánsku, a to o 3 centy na kg jat. hm. (1,68 EUR/kg jat. hm.). Na Slovenskom trhu by ceny jatočných ošípaných mohli vkĺznuť do intervalu 1,74 až 1,79 EUR/kg jat. hm. s priemerom okolo 1,76 EUR/kg jat. hm.
Zo zimného a jarného poklesu cien sa spamätávajú i ceny jatočného dobytka. Ceny jatočných býkov v Nemecku minulý týždeň pridali 2 centy na kg jat. hm. (cena 3,67 EUR/kg jat. hm.).
Pokles cien mlieka na svetových trhoch počas minulého týždňa ukončila ďalšia s pravidelných aukcií mliekarne Fonterra na N. Zélande, kde si mliečne komodity pripísali rast vo výške 1,1 %. Viaceré nemecké mliekarne pokračujú v raste cien mlieka, niektoré z nich už ohlásili júlové ceny na úrovni 37 EUR/100 kg. AGROMAGAZÍN ponecháva svoju minulotýždňovú prognózu na nezmenenej úrovni s výnimkou augusta, kde zvyšujeme cieľovú cenu o 0,10 EUR/100 kg. Očakávané ceny mlieka v SR(skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 32,82 EUR/100 kg, júl 33,52 EUR/100 kg, august 33,87 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy počas minulého týždňa začali spočiatku citeľnejšie rásť, no napokon ich schladila správa FEDu o možnom postupnom upúšťaní od svojej podpornej politiky nalievania nových financií do ekonomiky a klesli. Medzitýždenne tak ceny americkej ropy WTI poklesli o 3 USD/barel na 95 USD/barel, ceny ropy Brent klesli o 4 USD/barel na 101 USD/barel. Súčasne však posilnil americký dolár voči EUR, čo zase vedie k otáľaniu, či by ceny PHM v SR mali klesať. Predsa len by sme sa podľa našich prepočtov mohli dočkať mierneho zlacňovania cien benzínov, ktoré by mohli klesnúť na 1,47 EUR/l, teda o 1 cent. Mierne nadol k 1,35 EUR/l by mohli i ceny nafty. Toto zlacňovanie však nie je isté, no na strane druhej tento týždeň sa aspoň nemusíme obávať prípadného zdražovania.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov