tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrokomodity si počas minulého týždňa udržali svoje cenové hladiny, pričom najviac

sa darilo olejninám. Ceny pšenice na burze v Chicagu medzitýždenne posilnili o 1 EUR/t na 199 EUR/t, na burze MATIF v Paríži o 3 EUR/t na 207 EUR/t. Ceny kukurice na burze v Chicagu medzitýždenne oslabili o 1 EUR/t na 198 EUR/t, ceny v EÚ posilnili o 3 EUR/t na 223 EUR/t. Najväčší medzitýždenný cenový nárast zaznamenali ceny sóje v Chicagu, ktoré pridali 10 EUR/t na 429 EUR/t. Ceny repky v EÚ za toto obdobie pridali 4 EUR/t, keď počas dnešného dňa sa obchodujú za 437 EUR/t. K rastu cien sóje napomohli dáta o silných exportoch sóje z USA, ktoré v aktuálnom ročníku dosiahli už takmer 35 mil. ton, pričom vlani o takomto čase sa z USA vyviezlo o 4 mil. ton menej. Keďže minuloročná úroda sóje v USA bola sklamaním, rastú obavy o súčasné zásoby komodity. Rovnako tak obavou je stále spomalený výsev sóje v USA, kde k 1.6.2013 bolo osiatych len 57 % plánovanej výmery, pričom päťročný priemer predstavuje 74 %. Tieto správy pomáhali k miernemu rastu cien repky v Európe. Stabilné ceny si udržiavajú i obilniny. Kukurica v USA k 1.6. 2013 ešte stále nebola definitívne zasiata, keď v pôde je momentálne 91 % plánovaného výsevu. Keďže päťročný priemer progresu sejby k tomuto dátumu hovorí o 95 %, dalo by sa povedať, že riziko významného omeškania sejby kukurice v USA by už hroziť nemalo. Ceny pšenice drží v strehu zase situácia v USA, kde je stále potvrdený slabý kondičný stav porastov a najnovšie i v regióne Čierneho mora spadlo menej zrážok, ako by bolo potrebné pre optimálny vývoj porastov. Ukrajinská hydrometeorologická služba už znížila svoj odhad produkcie pšenice v krajine na 19,3 mil. ton, čo je zhruba 3 mil. ton pod úrovňou, ktorú trhy očakávajú. Tieto všetky faktory tak momentálne prispievajú k pokračovaniu stabilného vývoja cien agrokomodít.
Špekulatívni investori tieto faktory už započítali do cien, pričom minulý týždeň sme videli z ich strany ďalšie pokračovanie otvárania dlhých pozícií, t.j. pozícií na budúci rast cien na burze v Chicagu pri pšenici, kukurici i sóji. Aj táto skupina účastníkov trhu tak minulý týždeň pomohla k stabilizácii až miernemu rastu cien na trhu. A aký bude aktuálny týždeň? Zdá sa, že sa toho až tak veľa nezmení. Tento týždeň neočakávame žiadne dôležité správy týkajúce sa agrosektora a tak je pravdepodobné, že ceny plodín sa budú hýbať naďalej v bočnom cenovom pásme. Budúci týždeň je na programe správa USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, v ktorej ministerstvo zrejme mierne skoriguje očakávané globálne úrody pšenice vo svete a kukurice v USA. Myslíme si však, že ani tento krok nepomôže cenám plodín posilniť. Riziko pre pokles cien komodít vidíme v náhle sa zhoršujúcej kondícii americkej ekonomiky. Index priemyselnej aktivity krajiny za máj prepadol na štvorročné minimum a USA dochádza para. To môže vyvolať tlak na pokles cien ropy, a zrejme to ovplyvní i ceny olejnín a postupne i obilnín. Uvidíme, či sa podarí tento týždeň dokončiť sejbu kukurice a zrýchliť sejbu sóje, aj tieto výsledky nám ukážu viac v rámci smerovania ďalšej cenotvorby plodín. Tento týždeň bude ešte dôležité sledovať zasadanie Americkej centrálnej banky, ktorá by mala potvrdiť pokračovanie nákupu dlhopisov v nezmenenom tempe 85 mld. USD mesačne. Ak by toto číslo bolo nižšie, môžu oslabiť aj komodity. Keďže ale dáta z USA už jednoznačne nehovoria o raste ekonomiky, FED zrejme ponechá nákupy dlhopisov na nezmenenej úrovni.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 23. týždňa 2013: pšenica 205 – 210 EUR/t, kukurica 220 – 230 EUR/t, repka 433 – 445 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných, zdá sa, našli svoj rovnovážny bod a ostávajú už niekoľko týždňov pevne zastabilizované ako v krajinách V4 tak i pri hlavných exportéroch v Dánsku a Nemecku. Dánsko teda stále hlási cenu 1,57 EUR/kg jat. hm., Nemecko cenu v pásme 1,60 – 1,62 EUR/kg jat. hm. Pre SR tak všetko nasvedčuje tomu, že obchodovanie s komoditou bude pokračovať naďalej v pásme 1,63 až 1,65 EUR/kg jat. hm.
Do fázy stabilizácie cien sa dostali i ceny jatočného dobytka a zdá sa, že po poklese spustenom začiatkom roka 2013 našli svoje cenové dno.
Čoraz viac otázok však vyvstáva okolo cien mlieka. Na včerajšej aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande sa mliečne komodity predávali v priemere za 4443 USD/t, čo znamená, že ceny v porovnaní s minulou aukciou spred dvoch týždňov znovu oslabili, tentoraz o 5,3 %. Ceny mlieka tak od svojho raketového rastu zo začiatku jari počas mája prišli už o polovicu ziskov. AGROMAGAZÍN teda znovu koriguje svoj cenový výhľad mlieka v SR. Čaká nás rast, no pôvodne predpokladaná méta 35 EUR/100 kg je momentálne definitívne zažehnaná a dosiahnuť sa nepodarí zrejme ani métu 34 EUR/100 kg. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín – t.j. mierne vyšší obsah zložiek ako predstavujú slovenské dodávky): jún 32,82 EUR/100 kg, júl 33,52 EUR/100 kg, august 33,77 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy medzitýždenne stagnovali a podobný trend platí i pre ceny pohonných hmôt na svetových trhoch. Preto tento týždeň neočakávame zmeny cien PHM. Ceny benzínov by mali ostať oscilovať v pásme 1,47 až 1,48 EUR/l, ceny nafty okolo 1,36 EUR/l. Predpokladáme však, že počas júna budú ceny ropy mierne korigovať v reakcii na spomalenie ekonomickej aktivity USA a tiež pokračujúcej recesie v EÚ, čo by mohlo priniesť mierne zlacňovanie PHM i na Slovensku. Keďže ale Americká centrálna banka zrejme nepovolí v podpore ekonomiky (cez nákup dlhopisov), je reálne, že prípadná cenová korekcia ropy bude len mierna.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov