tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít si na obidvoch brehoch Atlantiku s výnimkou repky olejky v Európe prilepšili o jednotky eur.

Ceny pšenice na burze MATIF medzitýždenne posilnili o 1 EUR/t na 204 EUR/t, v USA o 3 EUR/t na 198 EUR/t. Ceny kukurice v EÚ pridali 4 EUR/t na 220 EUR/t, v USA 2 EUR/t, keď posilnili na 200 EUR/t. Ceny repky na MATIF korigovali o 5 EUR/t na 432 EUR/t ceny sóje na burze v Chicagu posilnili o 3 EUR/t na 420 EUR/t. Jemný rast cien kukurice bol spôsobený opätovnými dažďami na Stredozápade USA, ktoré znovu počas minulého týždňa zvýšili riziko spomalenia sejby kukurice. To potiahlo kozmeticky nahor i ceny pšenice. Potvrdzuje sa zatiaľ to, že dokým nebude sejba jarín v USA ukončená, trhy budú s neistotou sledovať dianie a nedovolia cenám kukurice príliš oslabovať. Pravdou však je, že po minulotýždňovej zrážkovej činnosti na Stredozápade čaká región tento týždeň znovu pekné a teplé počasie, čo by mohlo viesť k tomu, že farmári úspešne dokončia sejbu. Dnes by USDA malo večer zverejniť správu o progrese sejby kukurice za minulý týždeň, výsledky pritom môžu ovplyvniť cenotvorbu plodín v aktuálnom týždni. Keďže zrejme došlo znovu k spomaleniu výsevu, tak očakávame, že plodiny si tento týždeň udržia svoje ceny, s ktorými počas včerajšieho dňa vstupovali na trh. No ako sme už spomínali, priaznivé počasie môže naštartovať očakávanú korekciu cien znovu budúci týždeň. Špekulatívni investori v minulom týždni pokračovali v citeľnom znižovaní dlhých pozícií (stávky na budúci rast cien) pri pšenici (pokles o 25,6 tis. čistých dlhých pozícií) a kukurici (-20,6 tis. čistých dlhých pozícií), optimistami ostal len pri sóji, kde naopak zvýšili držanie čistých dlhých pozícií o 17,2 tis. Ceny sóje tak znovu mierne rastú, no s progresom sejby v USA v aktuálnom týždni sa to môže zmeniť. Trhy neteší ani súčasná situácia v Číne, kde najnovšie dáta znovu potvrdili pokles priemyselnej výroby, čo sa môže dotknúť i komodít (cien ropy sa to už dotýka). Keďže progres sejby v USA zrejme za minulý týždeň nepokročil až tak výrazne ako sa pôvodne očakávalo (uvidíme, čo prezradí večerná správa USDA), tak ceny plodín by si mohli udržať súčasné úrovne. Ak progres sejby v aktuálnom týždni zrýchli (vyhliadka priaznivého počasia), od  budúceho utorka by sme mohli na trhu vidieť znovu miernu korekciu cien plodín. Keďže špekulatívni investori v uplynulých dvoch týždňoch pomerne dosť stavovali na budúci rast cien sóje, je možné, že trh s olejninami bude tiež čakať mierna korekcia.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 22. týždňa 2013: pšenica 200 – 206 EUR/t, kukurica 210 – 218 EUR/t, repka 430 – 440 EUR/t.
Zookomodity: Cenotvorba jatočných ošípaných by mala ostať v aktuálnom týždni stále nezmenená. Dánsko pre aktuálny týždeň hlási ceny na úrovni 1,57 EUR/kg jat. hm., Nemecko na úrovni 1,60 EUR/kg jat. hm., teda cien rovnakých ako počas minulého týždňa. Ceny v SR by tak mohli stále ostať oscilovať blízko méty 1,65 EUR/kg jat. hm.
Ceny mlieka v SR ostávajú v prorastovom trende, čo je dôsledok predchádzajúceho cenového rastu komodity na svetových trhoch. Trend rastu je potvrdený i v EÚ, najnovšie to potvrdzuje napríklad i mliekareň Arla v Dánsku, ktorá znovu zvýšila ceny o 2 centy na 38 EUR/100 kg. Na svetových trhoch sa však trend začína meniť. Na N. Zélande znovu výdatne pršalo a očakáva sa, že sa bude zlepšovať i kvalita trávnych porastov. Okrem toho spomalenie Číny veští spomalenie dopytu po mliečnych komoditách z Oceánie a teda v nasledujúcom období treba očakávať na svetových trhoch stagnáciu, resp. pokračovanie miernej korekcie cien mlieka. Zdá sa tak, že ceny mlieka v SR napokon nebudú plne reflektovať špičku cien zo svetových trhov. V každom prípade však stále až do júla by sme mali vidieť rast cien mlieka, od augusta stagnáciu až mierny pokles. Keďže slovenské mliekarne budú promptne reagovať na pokles na svetové ceny, takže mierne znovu redukujeme náš výhľad cien. Očakávané ceny mlieka v SR: máj 32,78 EUR/100 kg, jún 33,23 EUR/100 kg, júl 33,71 EUR/100 kg, august 33,31 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy počas minulého týždňa korigovali o 2 USD/barel. Ropa Brent tak poklesla na 103 USD/barel, ropa WTI na 95 USD/barel. Dôvodom je spomalenie priemyselnej aktivity Číny a tiež neustále rastúce zásoby ropy a jej derivátov v USA, ktoré sú momentálne najvyššie od roku 1999. V aktuálnom týždni zrejme bude pokračovať mierny tlak na pokles cien ropy, čo by sa mohlo v budúcom týždni prejaviť aj na miernom poklese cien PHM. I keď ceny PHM na európskych trhoch v ostatnom týždni poklesli o 2 % a euro prestalo oslabovať voči doláru, myslíme si, že ceny PHM v SR ostanú v tomto týždni ešte nezmenené. Ak sa potvrdí ďalší pokles cien ropy v aktuálnom týždni, ceny PHM môžu poklesnúť tiež nadol. Aktuálne nám naše prepočty hovoria o tom, že ceny nafty by mali v SR oscilovať na 1,36 EUR/l, ceny naturalu 95 na 1,47 EUR/l. Teda vzhľadom na aktuálne priemerné ceny PHM v SR majú malú šancu na pokles ceny benzínov (o 1 cent/l).
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov