tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas minulého týždňa zaznamenali jednotlivé plodiny na hlavných globálnych burzách rozličné výsledky.

Najmenej sa darilo cenám pšenice, ktorá na burze EURONEXT MATIF v Paríži oslabila medzitýždenne o 7 EUR/t na 203 EUR/t. V USA ceny pšenice stratili 5 EUR/t, keď poklesli na 195 EUR/t. Ako v EÚ, tak i v USA stagnovali ceny kukurice (cena v EÚ 216 EUR/t, v USA 198 EUR/t). Darilo sa olejninám, na burze MATIF vzrástla medzitýždenne cena repky o 9 EUR/t na 437 EUR/t, cena sóje na CBoT v Chicagu pridala 16 EUR/t, keď do dnešného dňa posilnila na 417 EUR/t. Ceny pšenice poklesli po tom, čo dočasne stratili obľubu zo strany špekulatívnych investorov. Tí za minulý týždeň znížili svoje čisté dlhé pozície (stávky na rast) o 6,6 tis. pozícií. Naopak, pri kukurici investori zvyšovali svoje čisté dlhé pozície o 14,5 tis. pozícií a pri sóji o 10,8 tis. pozícií.  Kľúčovým reportom, ktorý podľa AGROMAGAZÍNu ovplyvní cenotvorbu agrokomodít v aktuálnom týždni je očakávaný report o progrese sejby kukurice a sóje v USA. Ten USDA vydalo včera v noci stredoeurópskeho času, pričom dáta jasne naznačujú, že sejba kukurice prudko zrýchlila. Ku koncu minulého týždňa už je osiatych 71 % plánovanej výmery kukurice (pred týždňom 28 %), pričom päťročný priemer k stanovenému dátumu predstavuje 79 % (viac info k progresu sejby prinášame v nasledujúcej správe). Znamená to, že sejba kukurice už de facto nemešká! A to znamená, že trhy dostali citeľný impulz pre možnú zmenu cenového trendu – tentoraz smerom nadol. AGROMAGAZÍN očakáva, že ceny kukurice by tento týždeň mali korigovať, pričom korekcia sa môže dotknúť i cien pšenice a olejnín. Keď sa však pozrieme na cenotvorbu jednotlivých kontraktov na burzách, vidíme, že jesenné kontrakty kukurice v USA už majú v sebe započítanú cenovú korekciu, keďže sa obchodujú približne o 40 EUR/t nižšie ako momentálne najbližší termín s dodávkou v júli 2013. Kým cena kukurice júlového kontraktu v Chicagu sa momentálne obchoduje na 198 EUR/t, cena septembrového kontraktu je už len na 156 EUR/t. Ak tento rozdiel ostane zachovaný, koncom júna sa globálne ceny automaticky preorientujú na septembrový kontrakt a teda skorigujú. Tento týždeň očakávame miernu korekciu i pri cenách olejnín a to tiež hlavne z dôvodu zrýchlenia sejby sóje v USA. Komoditám ako celku nemusí nahrávať do karát tento týždeň aj silnejúci dolár.
Očakávané ceny na burze MATIF na konci 21. týždňa: pšenica 197 – 202 EUR/t, kukurica 200 – 208 EUR/t, repka 415 – 430 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa už tretí týždeň držia v línii stabilnej cenotvorby. V Nemecku aj tento týždeň cena osciluje v pásme 1,60 až 1,62 EUR/kg jat. hm. v Dánsku taktiež cena ostáva nezmenená na 1,57 EUR/kg jat. hm. Ceny sa hýbu blízko pásma 1,65 EUR/kg jat. hm. i v krajinách V4. V intervale 1,63 až 1,65 EUR/kg jat. hm. by mali ostať ceny zastabilizované i v SR.
Cenotvorba mlieka bola minulý týždeň dominantne ovplyvnená výsledkami pravidelnej aukcie mliekarne Fonterra na N. Zélande. Tu došlo v porovnaní s minulou aukciou spred dvoch týždňov k miernej korekcii cien mliečnych komodít o 2,1 %, keď sa tieto zobchodovali v priemere za 4549 USD/t. Zdá sa tak, že predchádzajúci cenový rast bol mierne emocionálne prehnaný a momentálne ceny na svetových trhoch aj keď veľmi mierne, no predsa, korigujú. Stále však pre SR je pripravený cenový rast na najbližšie mesiace, aj keď pôvodne očakávaná potenciálna méta 35 EUR/100 kg zrejme dosiahnutá nebude. AGROMAGAZÍN v porovnaní s výhľadom spred týždňa mierne koriguje nadol svoju prognózu ceny mlieka o 0,2 EUR/100 kg. Očakávané ceny mlieka v SR: máj 32,87 EUR/100 kg, jún 33,74 EUR/100 kg, júl 34,08 EUR/100 kg.
Netešia ani ceny jatočného HD, ktoré v EÚ odd začiatku roka oslabili už o 15 %. Dôvodom sú spomalené exporty do Turecka a Ruska, teda hlavných destinácií, do ktorých EÚ vyváža. V Nemecku ceny jatočných býkov minulý týždeň znovu korigovali, tentoraz o 3 centy na 3,62 EUR/kg jat. hm.
Ropa a PHM: Napätie v Sýrii v ostatnom týždni znovu poslalo ceny ropy mierne nahor. Stále sme svedkami vyrovnávajúceho sa rozdielu cien ropy WTI (USA) a Brent (Európa), pričom začiatkom aktuálneho týždňa sa cenový rozdiel scvrkol už len na 9 USD za barel. Medzitýždenne cena ropy Brent vzrástla o 2 USD/barel na 105 USD/barel, cena ropy WTI o 1 USD/barel na 97 USD/barel. Ceny PHM v SR napriek len miernym posunom cien ropy môžu mať tendenciu mierne vzrásť a to hlavne z dôvodu oslabujúceho eura voči doláru. Tento týždeň je ešte šanca, že ceny ostanú nezmenené, no nemôžeme vylúčiť mierny nárast o 1 cent/l. Podľa našich prepočtov by ceny naturalu 95 mali ostať na 1,48 EUR/l, ceny nafty zdražieť o 1 cent/l na 1,38 EUR/l.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov