tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrokomodity na svetových trhoch aj počas minulého týždňa pokračovali vo svojej započatej aprílovej stagnácii v súlade s našou predpoveďou začiatkom apríla.

Ceny pšenice na burze v Chicagu medzitýždenne posilnili o 4 EUR/t na 198 EUR/t, na burze MATIF v EÚ stratili 2 EUR/t, keď dnes komodita otvárala na cene 244 EUR/t. Ceny kukurice v USA medzitýždenne stagnovali na 195 EUR/t, v EÚ oslabili o 4 EUR/t na 218 EUR/t. Stabilizácia cien ropy pomohla olejninám. Ceny sóje na burze v Chicagu medzitýždenne posilnili o 6 EUR/t na 399 EUR/t, ceny repky v EÚ vzrástli o 12 EUR/t na 479 EUR/t. Fundamenty na trhu ostávajú medzičasom nezmenené. Množia sa však výhľady analytikov investičných bánk, ktoré v dominantnej miere predpokladajú postupnú korekciu cien v treťom kvartáli roka 2013. Opatrnejší sú i špekulatívni investori, ktorí sa koncom marca popálili na nesprávnom odhade budúceho vývoja cien agrokomodít, keď predpokladali, že zásoby jarín v USA sú oveľa nižšie ako sa napokon sa ukázal pravý opak. V minulom týždni špekulanti v Chicagu znižovali svoje čisté dlhé pozície (stávky na rast cien) o 4,5 pozícií pri pšenici a o 1,6 tis. pozícií pri kukurici. Teda dominantne stavovali viac na ďalší pokles cien týchto komodít. Čisté dlhé pozície rástli len pri sóji, a to o 2,2 tis. pozícií, čo sa napokon prejavilo aj na minulotýždňovom miernom raste cien olejnín. I keď špekulanti mierne znižovali svoje pozície (signalizujúce rast cien), AGROMAGAZÍN sa domnieva, že ceny agrokomodít v tomto týždni nepoklesnú. Včerajšia správa USDA o priebehu sejby kukurice v USA totiž naznačuje, že americkí poľnohospodári meškajú so sejbou. Kým vlani bolo osiatych o tomto čase už 16 % výmery, tento rok je to len 6 %. Znamená to, že vlani mali americkí farmári osiatých o 6 mil. ha výmery viac. Dôvodom je chladné a vlhké počasie, ktoré komplikuje sejbu. Na strane druhej chladné a vlhké počasie jasne signalizuje, že obavy z nedostatku pôdnej vlahy (ktoré boli ešte vo februári 2013 top problémov regiónu Kukuričného pásu v USA) sú nadobro preč. AGROMAGAZÍN z tohto dedukuje, že akonáhle dôjde k zrýchleniu sejby kukurice a neskôr započatiu sejby sóje v USA, ceny obidvoch komodít sa začnú znovu zosúvať nadol. Ako sme však už spomenuli, nateraz je priebeh sejby pomalý, čo znamená, že ceny jarín sa tento týždeň s veľkou pravdepodobnosťou udržia na nezmenených úrovniach. Platí to i pre pšenicu, kde jarné mrazy v USA zrejme poškodili časť porastov, čo je samozrejme tiež stimulom pre zotrvanie ceny na súčasne vyšších úrovniach. Analytici však už vydali prvý odhad aktuálne očakávanej úrody v regióne Čierneho mora, ktorá má dosiahnuť 89 mil. ton a teda sa medziročne zvýšiť o 25 mil. ton. To by mohlo bohato vykryť prípadné výpadky v USA.
AGROMAGAZÍN pozorne sleduje i ekonomický vývoj, kde máta hlavne výrazný prepad indexu priemyselnej aktivity v Nemecku, čo signalizuje ďalší problém pre európsku ekonomiku (a tiež pre slovenskú ekonomiku). Za prvý kvartál 2013 spomalila i ekonomika Číny a to na 7,6 % HDP. Blíži sa máj, ktorý môže byť kľúčový pre ďalší vývoj akciového trhu. A platí to i pre agrokomodity, kde sa trhy budú už prvý májový týždeň pripravovať na prvý odhad globálnej úrody plodín 2013/2014 z dielne USDA, pričom trh bude očakávať vysoké čísla, čo samozrejme, bude vyvíjať tlak na pokles cien. AGROMAGAZÍN pritom už dlhšie avizuje predpokladané pokračovanie poklesu cien agrokomodít počas mája.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 17. týždňa:
pšenica 238 – 244 EUR/t, kukurica 215 – 224 EUR/t, repka 465 – 475 EUR/t.
Zookomodity: Situácia ostáva zastabilizovaná prakticky pri všetkých živočíšnych komoditách. V Nemecku opäť mierne strácali ceny jatočných býkov, ktoré skorigovali medzitýždenne (priemer tried E-P) o 1 cent na 3,87 EUR/kg jat.hm. Ceny jatočných ošípaných ostávajú medzitýždenne nezmenené ako v Nemecku (1,71 EUR/kg jat. hm.), tak i Dánsku (1,67 EUR/kg jat.hm.) V SR by sa tak cenotvorba mohla hýbať v pásme, ktoré je typické aj pre ostatné krajiny V4 a síce od 1,66 do 1,70 EUR/kg jat.hm.
Ceny mlieka na burze mliekarne Fonterra počas minulého týždňa pridali 0,6 %, čo signalizuje stabilizáciu cien. Naša prognóza ostáva nezmenená: apríl 33,42 EUR/100 kg, máj 34,43 EUR/100 kg, jún 35,27 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Pod dvoch týždňoch poklesu cien sa počas minulých 7 dní ceny ropy zastabilizovali a medzitýždenne sa nemenili. Ropa Brent sa momentálne pohybuje na úrovni blízko 100 USD/barel, ropa WTI na úrovni 89 USD/barel. Napriek tejto nezmenenej ceny ropy by sa malo ďalej zlacňovať na čerpacích staniciach. Tento týždeň očakávame ďalší pokles cien PHM. Nateraz stále platí, že ceny naturalu 95 by postupne mohli klesnúť k 1,44 EUR/l, ceny nafty k 1,36 EUR/l.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov