tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Cenotvorba agrokomodít sa počas minulého týždňa pohybovala obidvomi smermi v očakávaní ďalšej správy USDA o Odhade svetovej ponuky a dopytu agrokomodít.

Ako správne AGROMAGAZÍN prognózoval, správa vyznela pre trhy viac-menej neutrálne a teda výraznejšie nezasiahla ani do cenotvorby. Ceny pšenice na burze MATIF v EÚ medzitýždenne stagnovali na 246 EUR/t, v USA (burza CBoT) poklesli o 6 EUR/t na 195 EUR/t. Ceny kukurice v EÚ medzitýždenne poklesli o 3 EUR/t na 222 EUR/t, v USA cena komodity vzrástla o 3 EUR/t na 194 EUR/t. Ceny repky v EÚ stratili taktiež 3 EUR/t, keď sa komodita aktuálne obchoduje za 467 EUR/t, ceny sóje v USA pridali 5 EUR/t, keď posilnili na 392 EUR/t. Špekulatívni investori aj počas minulého týždňa ostali negatívne naladení na kukuricu a sóju, kde znovu klesali ich čisté dlhé pozície (stávky na rast cien). Pri kukuricu medzitýždenne klesli o 44,3 tis. pozícií, pri sóji o 13,3 tis. pozícií. V pozitívnom trende sa udržala len pšenica, kde investori naopak o 12 tis. kontraktov navýšili čisté dlhé pozície na komoditu. No už v priebehu tohto pondelka sme videli v Chicagu a dnes i v EÚ znovu miernu cenovú korekciu. Tá prebieha simultánne s korekciou na akciovom trhu v USA i EÚ a momentálne je skôr vyprovokovaná neistým ekonomickým výhľadom ako fundamentmi na komoditnom trhu. Vidieť to krásne na klesajúcich cenách ropy, ktoré stratili za ostatné tri dni obchodovania z ceny 6 USD/barel. Problémom číslo jeden je stále dlhová kríza v EÚ, kde sa znovu obnovuje rastúce napätie. Rozhodnutie o záchrane Cypru vyvoláva obavy investorov, okrem toho je čoraz jasnejšie, že Španielsko ako aj Portugalsko nedokáže znovu znížiť svoj deficit financií v tomto roku. Platí to i pre Taliansko, ktoré stále nemá stabilnú vládu. Okrem toho sa ako nový adept na pomoc zrejme prihlási Slovinsko, čo situáciu znovu komplikuje. Inými slovami, stále všetko prebieha v súlade s očakávaniami AGROMAGAZÍNu, a je jasné, že dlhová kríza jednoducho stále nie je u konca. V Nemecku pribúda názorov, aby krajina opustila euro, čo tenzie ešte viac posilňuje. Uvidíme, ako sa popasujú s redukciou deficitu USA, no i tu krajina zrejme uvidí postupne pokles ekonomickej aktivity. V tejto klíme sa zrejme prestane dariť akciovému trhu, pričom máj býva pre investorov tradične kritický. Zrejme na rad prídu nové intervencie centrálnych bánk, aby trhy upokojili. Plodiny by mohli do konca apríla držať viac – menej stabilný kurz, no očakávaný pokles akciového trhu v kombinácii s prvými výhľadmi úrody kukurice a sóje pre ročník 2013/2014 v májovom reporte USDA bude zrejme silným motivátorom ďalšej korekcie. 
Očakávané ceny plodín na konci 16. týždňa 2013: pšenica 230 – 240 EUR/t, kukurica 217 – 225 EUR/t, repka 450 – 460 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných ostávajú naďalej v EÚ nezmenené s tendenciou kozmetických úprav cien nahor v niektorých štátoch. V Dánsku sú ceny nezmenené na 1,61 EUR/kg jat. hm. už 6 týždňov, v Nemecku ceny posilnili o 0,01 EUR/kg jat. hm. na 1,70 EUR/kg jat. hm. V SR očakávame stále viac-menej vyrovnanú cenotvorbu v pásme 1,70 až 1,72 EUR/kg jat. hm.
Nemeníme ani našu prognózu pri cenotvorbe mlieka. Očakávané ceny: apríl 33,42 EUR/100 kg, máj 34,43 EUR/100 kg, jún 35,27 EUR/100 kg. 
Ropa a PHM: Ceny ropy majú za sebou ďalší negatívny týždeň, keď korigovali ako pri Brent tak i WTI o 6 USD za barel. Brent sa tak po roku dostala znovu pod 100 USD za barel. Dôvodom je komplikujúca sa situácia v Európe. Spotové ceny pohonných hmôt na európskom trhu taktiež zareagovali, keď v minulom týždni poklesli až o 5 %. Znamená to, že už tento týždeň sa môžeme tešiť na zlacňovanie, pričom toto by mohlo pokračovať i v nasledujúcom období. Tento týždeň by mohli ceny nafty i benzínov klesnúť o 2 centy/l na 1,48 EUR/l, resp. 1,39 EUR/l. Podľa našich prepočtov to zatiaľ vyzerá tak, že ceny naturalu 95 by mohli postupne klesnúť na 1,44 EUR/l a ceny nafty k 1,36 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov