tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Podľa očakávaní sa ceny obilnín po februárovej korekcii zastabilizovali, pričom v minulom týždni si ako pšenica, tak i kukurica pripisovali mierne zisky.

 Naopak, nedarilo sa olejninám, predovšetkým sóji, ktorú poslali nižšie správy o bohatej úrode v J. Amerike a tiež očakávanom rekordnom výseve v USA. Ceny pšenice na burze MATIF počas minulého týždňa vzrástli o 1 EUR/t na 235 EUR/t, ceny pšenice na burze v Chicagu o 5 EUR/t na 202 EUR/t. Ceny kukurice si v EÚ prilepšili medzitýždenne o 2 EUR/t (224 EUR/t) a na CBoT o 4 EUR/t na 219 EUR/t. Ceny repky klesli o 10 EUR/t na 462 EUR/t (MATIF), ceny sóje o 17 EUR/t na 400 EUR/t (CBoT). Cenám nahor pomohli aj špekulatívni investori, ktorí sa v minulom týždni tentoraz dominante sústredili na otváranie väčšieho počtu dlhých pozícií (stávky na budúci rast cien) pri všetkých plodinách. Ceny sóje a kukurice sú momentálne stále podporované problémami s logistikou novej úrody z Brazílie, no akonáhle bude tento problém odstránený, môžeme očakávať masívne dodávky sóje z týchto krajín, čo sa môže podpísať i na budúcom poklese cien týchto komodít. Potvrdzuje sa spomalenie ekonomickej aktivity Číny a o slovo sa znovu hlásia problémy eurozóny. Tentoraz Cyprus štrajkuje, keď nechce pristúpiť na požiadavky Európskej únie, ktorých splnenie je potrebné pre poskytnutie  záchranného úveru krajine. Počas najbližších dvoch dní zasadá i Americká centrálna banka, kde sa očakáva, že ponechá stimuly ekonomiky bezo zmeny. Ak sa tak stane, bude to dobrá správa pre podporu súčasných cien agrokomodít. Nateraz napriek rastúcim tenziám v eurozóne sme naladení na pokračovanie neutrálneho vývoja cien plodín, no už budúcotýždňová správa USDA o očakávaných osevných výmerách jarín v USA môže spustiť ďalšiu cenovú korekciu. Očakáva sa totiž, že pestovateľské výmery kukurice i sóje budú v USA rekordné. Pre tento týždeň tak zrejme vývoj ostane neutrálny, posun nadol by sme mohli vidieť až na konci budúceho týždňa, prípadne tesne po Veľkej noci, keď USDA správu zverejní.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 12. týždňa 2013: pšenica 236 – 242 EUR/t, kukurica 224 – 230 EUR/t, repka olejka 460 – 468  EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných tento týždeň ostali nezmenené v Dánsku (1,60 EUR/kg jat. hm.), no mierne korigovali ceny nemeckých jatočných ošípaných na burze Eurex v Nemecku a to medzitýždenne o 0,02 EUR/kg jat. hm. na 1,67 EUR/kg jat. hm. Slovensko by si mohlo udržať aj tento týždeň stabilnú cenotvorbu komodity pri cenách blízko 1,69 EUR/kg jat. hm. Málo zmien sa týka aj medzitýždenného pohybu cien jatočného HD. V Nemecku sa stále drží v pozitívnom teritóriu mierneho rastu cena jatočných kráv, ceny býkov stagnujú. Významnejšie cenové pohyby preto pri tejto komodite neočakávame ani v SR.
Iná je však situácia na trhu s mliekom, kde obavy o produkciu na N. Zélande, o ktorých sme informovali už i minulý týždeň v našom komentári viedli k ďalšiemu raketovému nárastu cien mlieka. Na aukcii mliekarne Fonterra stúpli ceny mliečnych komodít o 14,8 %. To nás núti znovu revidovať náš odhad očakávaných cien mlieka na Slovensku. Očakávané ceny v SR preto dvíhame na nasledujúce úrovne: marec 32,04 EUR/100 kg, apríl 32,75 EUR/100 kg, máj 33,84 EUR/100 kg. V júni pritom môžeme vidieť prelomenie ceny 34 EUR/100 kg mlieka.
Ropa a PHM: Ceny ropy WTI a Brent sa počas minulého týždňa k sebe jemne približovali, keď ropa WTI (USA) vzrástla medzitýždenne o 2 USD/barel na 93 USD/barel a cena ropy Brent súčasne jemne korigovala o 1 USD/barel na 109 USD/barel. Cenotvorba pohonných hmôt v Európe naviazaná hlavne na ropu Brent tento vývoj reflektovala, pričom ceny klesali. I v SR sa tak vytvoril malý priestor pre zlacňovanie cien PHM, ktorý však napokon môže zhatiť tento týždeň výrazne oslabujúce euro voči doláru (reakcia na komplikácie riešenia dlhovej krízy v Cypre). Podľa našich prepočtov by sa aktuálna cena nafty mala hýbať na úrovni 1,42 EUR/l, ceny benzínu 95 na 1,505 EUR/l. Z toho vyplýva, že mierne šance na zlacnenie majú ceny benzínov, ceny nafty zrejme ostanú stagnovať. AGROMAGAZÍN sa však pre tento týždeň prikláňa skôr k neutrálnemu cenovému vývoju PHM, t.j. bez pohybu cien.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov