tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Komodity sa po februárovom nápore dokázali stabilizovať a v priebehu minulého týždňa sa sentiment na trhu zlepšil.

Trhom pomohli lacné peniaze, zatiaľ čo kľúčové trhy s dlhopismi v Nemecku a Spojených štátoch sa zdvihli vďaka známkam ekonomického oživenia, ktoré dostali do pozadia aj strach z menových vojen a dlhovej krízy. Americká nezamestnanosť klesla na štvorročné minimum, pretože sa počas februára podarilo vytvoriť 236 tisíc nových pracovných miest. To ešte viac posilnilo akcie, ale naopak priťažilo vzácnym kovom.
Minulý týždeň zomrel Hugo Chávez. Začalo sa preto špekulovať, či a prípadne kedy sa Venezuela opäť otvorí zahraničným investíciám. Mohla by sa tak stať najväčšou zásobárňou ropy a zvýšiť svoju ťažbu, ktorá klesla za posledných desať rokov takmer o tretinu. Zaujímavé je podľa nás v Saxo Bank tiež to, že trh s futures predpovedá budúcu cenu ropy Brent v roku 2020 na 91 dolárov za barel, zatiaľ čo organizácia OECD prišla minulý týždeň s prekvapivým číslom 190 dolárov za barel. A to je oveľa vyššia hodnota, než s ktorou počítajú ostatné energetickej agentúry. Podľa OECD výrazne vzrastie dopyt v rozvíjajúcich sa štátoch, ako je napríklad Čína alebo India. Na to ale údajne producenti ropy nebudú schopní reagovať, hoci prirodzený dopyt v súvislosti s efektívnejším využitím ropy klesá.
Energetický trh však na túto ani ďalšie správy nereagoval, pretože ceny sa po nedávnom výpredaji už spamätali a špekulatívne dlhé pozície začínajú zodpovedať súčasnému sentimentu. V súčasnosti sa čaká na návrat cien k ustálenému rozmedziu, hoci vzhľadom na vývoj pozícií stále pretrváva riziko poklesu. Výnimkou bol zemný plyn, pretože v porovnaní s uplynulými rokmi jeho ťažba (merané týždennými intervalmi) stále rastie. Dopyt po plyne totiž ťaží z vyššieho záujmu priemyslu o túto komoditu, chladné zimy a postupného prechodu od uhlia, čo sa deje už od minulého roka. Pokles zásob plynu navyše zmiernili obavy z toho, že sa bude opakovať výpredaj podobný tomu vlaňajšiemu. Ten začal zhruba v marci a v jednej fáze sa cena zemného plynu dokonca prepadla pod dva doláre za milión BTU.
Ceny platiny a predovšetkým paládia rástli s tým, ako pozitívne reagovali na lepší sentiment medzi investormi. Za tým stáli dobré výsledky zlata i striebra, ktorým po nedávnych korekciách pomohol lepší výhľad fundamentov. Palladium šlo nahor o viac ako šesť percent a v súčasnosti sa mu darí zo všetkých kovov najviac. Zlato, striebro a meď sa skôr snažia zabezpečiť si pevnú (cenovú) pôdu pod nohami.
Najväčší prepadák má za sebou pšenica (ako na chicagskej, tak parížskej burze), s dodávkou tento rok na jar. Trhy s obilninami sa totiž pripravujú na "leto hojnosti".
Grafika: Medzitýždenná zmena cien jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ-UBS CI (% medzimesačná zmena ceny):

Medzitýždenná zmena cien rastlinných agrokomodít (za 10. týždeň 2013):
Sója (CBoT):     +2,7 %
Pšenica (CBoT):  -3,6 %
Kukurica (CBoT): -2,1 %
Pšenica (MATIF): -4,9 %
Cukor (NYBOT):   +5,8 %
O. S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov