tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Agrokomodity strácali.
Na rozdiel od silného januára priniesol február kľúčovým komoditám väčšinou straty.

Dôvodom boli ako jednotlivé udalosti naprieč sektormi, tak aj pár zlých správ z oblasti makrodát. A svoju úlohu zohrali aj politické hry. Do formy sa naopak vrátil dolár, ktorý tak ukončil dva mesiace trvajúci pokles. Počas februára pridal viac ako tri percentá oproti košu hlavných mien, čo sa potom premietlo do zlého výkonu komodít. Za rastom dolára stáli hlavne nákupy proti japonskému jenu, ale aj oslabenie eura spôsobené výsledkom talianskych volieb. Tamojší pat totiž vyústil do vyšších náklady na úverovanie u menej kľúčových krajín eurozóny, ako je Španielsko alebo Taliansko. A v neposlednom rade sa potom objavili aj obavy z návratu dlhovej krízy. A na opačnom konci sveta sme potom videli, ako si Čína prestala uzurpovať likviditu, aby tak uľahčila raketovo rastúcim cenám nehnuteľností. To môže v konečnom dôsledku viesť až k vyššej inflácii a súčasne aj k nižšej aktivite priemyslu, ako sa pôvodne očakávalo. Nová čínska vláda tak bude mať na konci mesiaca len obmedzený priestor na manévrovanie. Naproti tomu ekonomika Spojených štátov slušne posilňuje. Avšak až na výkyvy spôsobené zvyšovaním daní na začiatku roka, vysokými cenami benzínu spôsobenými sezónnymi vplyvmi a automatickými škrtmi, ktoré začali platiť od 1. marca.
Na cene mäkkých komodít, ako je cukor, káva arabica alebo kávové bôby, sa podpísali lepšie podmienky pre pestovanie a tiež vyššia ponuka. Slabšie výsledky sa potom presunuli aj na hlavné plodiny, teda na kukuricu a pšenicu. Následne horšia výkonnosť a predaje zo strany investorov zasiahli aj vzácne kovy. Tie pritom s nepriazňou bojujú už niekoľko mesiacov. Nikoho tak neprekvapí, že sa na zlato nalepila najhoršia série mesačných strát od roku 1997. A korekcia zasiahla aj komodity závislé na hospodárskom raste, tzn. napríklad priemyselné kovy a energetiku. Očakávania budúceho rastu a dopytu sa totiž až diametrálne líšia od súčasných fundamentov a reality.
Počas februára zaznamenali obidva hlavné komoditné indexy podobné straty. A to aj napriek tomu, že pokrývajú odlišné spektrum komodít. Straty sa dotkli všetkých sektorov, vrátane tých poľnohospodárskych. Najväčšie rany pritom utrpeli vzácne a priemyselné kovy.
Do čiernych čísel sa počas februára podarilo dostať len trom komoditám. Najlepšie si viedol zemný plyn, ktorému pomohla chladná americká zima a všeobecne silnejší dopyt. To prispelo k zníženiu nadbytočných zásob pred novou ťažobné sezónou, ktorá začne už za pár týždňov. A darilo sa aj bavlne, ktorá sa zdvihla vďaka vyššiemu dopytu po amerických dodávkach. Očakáva sa totiž, že sa tamojší farmári čoskoro preorientujú na výnosnejšie plodiny, a jej ponuka tak klesne.
Grafika: Výkonnosť dvoch najobchodovanejších komoditných indexov za február 2013 vrátane grafiky výkonnosti jednotlivých skupín komodít v rámci indexov (% medzimesačná zmena ceny).

Prekl. Agriculture – poľnohospodárstvo, grains – zrniny, livestock – zvieratá, softs – mäkké plodiny (káva, bavlna, cukor)
Grafika: Medzimesačná zmena cien jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ-UBS CI (% medzimesačná zmena ceny):

Medzimesačná zmena cien plodín (za 8. týždeň 2013):
Sója (CBoT):     -1,6 %
Pšenica (CBoT):  -8,0 %
Kukurica (CBoT): -5,0 %
Pšenica (MATIF): +0,2 %
Cukor (NYBOT):   -4,5 %
O. S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov