tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrokomodity prežili pomerne volatilný týždeň, no napokon ako v USA, tak i v EÚ ceny ostali nezmenené.

Počas minulej stredy a štvrtka síce došlo ku korekciám cien obilnín i repky takmer o 10 EUR/t, no neskôr trhy svoje straty definitívne vymazali. Na burze MATIF sa tak pšenica obchoduje stále za 246 EUR/t, kukurica za 225 EUR/t a repka za 467 EUR/t. V USA sú ceny tradične nižšie – futures kontrakt s najskorším termínom dodávky (marec 2013) pri pšenici sa obchoduje za 204 EUR/t, kukurice za 206 EUR/t a sóje za 393 EUR/t. Za ostatné týždne zaznamenali najväčší pokles ceny kukurice, no viacerí investori avizujú, že ceny komodity sú momentálne podhodnotené. Signalizuje to i technická analýza cenotvorby plodiny, ktorú AGROMAGAZÍN monitoruje. Tí investori, ktorí sú naučení sa dominantne riadiť technickou analýzou pri nákupe a predaji, by mali momentálne nastúpiť na trh. I keď výhľad úrody kukurice ako i sóje v Južnej Amerike sa stále nemení – je priaznivý, stále by nemal byť dôvod pre to, aby ceny kukurice naďalej pokračovali v poklese. Bilancia zásob je stále neúprosná a úroda v J. Amerike stále nie je na skladoch, čo v kombinácii s prepredaným trhom s kukuricou dáva šance na to, že ceny kukurice by mohli znovu mierne zamieriť nahor. Pomôcť cenám pšenice by mala i správa z Číny, kde údajne fuzariózy v najúrodnejších častiach krajiny pripravia Čínu o 12 mil. ton komodity. Kým USDA zatiaľ počíta s úrodou pšenice v Číne na 120 mil. tonách, čínska pobočka USDA už vydala avízo na redukciu odhadu len na 108 mil. ton. Špekulatívni investori v minulom týždni dominantne uzatvárali svoje stávky na pokles cien kukurice (pokles čistých stávok na rast cien o 42 tis. pozícií), pri pšenici klesli stávky na budúci rast cien pšenice o 3,8 tis. pozícií. Naopak, pri cenách sóje investori znovu začali veriť na jej rast, keď čisté dlhé pozície vzrástli medzitýždenne o 13,3 tis. pozícií. Pre ceny kukurice a pšenice sa tak podľa názoru AGROMAGAZÍNu vytvorila ideálna príležitosť pre ich budúci rast. Aj pre kukuricu stačí nejaká podobná správa ako prišla (pri pšenici) z Číny, a cena môže poskočiť. No i bez týchto správ zrejme špekulatívni investori budú chcieť počas marca otočiť trend a znovu podvihnúť ceny obilnín. Počas marca tak AGROMAGAZÍN očakáva mierne prorastový trend cien plodín. Rizikom tohto scenára môžu byť nové rokovania o fiškálnom útese USA. Politici musia do 28.2.2013 nájsť dohodu, inak do platnosti vstúpi zrušenie daňových úľav v sume 110 mld. USD. Ak sa tak stane, americká ekonomika môže z tohto titulu stratiť až 1 % svojho rastu. Momentálne sa veľmi darí aj akciovému trhu a na trhoch všeobecne panuje až podozrivo dobrá nálada vzhľadom na to, s akými problémami sa ekonomiky vyspelých krajín boria. Akékoľvek problémy z tejto oblasti by tak mohli zahatať cestu marcovému posilneniu cien agrokomodít. Keďže ale problém fiškálneho útesu sa zrejme dá znovu odložiť (ako sme to videli 31.12.2012) na neskôr, možno sa trhy preplavia bez problémov aj cez tento problém.

Očakávané ceny na burze MATIF na konci 8. týždňa 2013: pšenica 245 – 253 EUR/t, kukurica 228 – 233 EUR/t, repka 460 – 480 EUR/t.

Zookomodity: Pri zookomoditách pretrváva vyrovnaná cenotvorba už druhý týždeň a zdá sa, že v podobnom trende sa budeme hýbať aj v aktuálnom týždni. Ceny jatočných ošípaných hlavných exportérov – Dánska a Nemecka – stagnujú až dva týždne, čo znamená, že ceny blízke 1,69 EUR/kg jat. hm. by sme si mohli udržať. Nezmenená je naša prognóza aj pri cenotvorbe mlieka. Očakávané ceny: február 31,62 EUR/100 kg, marec 31,93 EUR/100 kg, apríl 32,10 EUR/100 kg. Tlak z poklesu cien jatočného dobytka pominul, takže i tu by sme sa mohli tešiť z poklesu obáv z ďalšieho zamierenia cien nadol.

Ropa a PHM: Menej optimizmu už prinášame pri prognóze cien vstupov, konkrétne cien PHM. Ceny ropy Brent ostávajú na svojich ročných maximách 118 USD/barel (ropa WTI na 96 USD/barel), a teda trend pre nami avizované ďalšie zdražovanie cien PHM (napriek minulotýždňovému rastu o 2 cetny/l) sa nemení. Navyše mierne oslabilo euro voči doláru, čo môže proces zdražovania ešte zvýšiť. Podľa našich prepočtov zatiaľ stále platí, že ceny nafty postupne vystúpajú ešte o 3,5 centa na 1,46 EUR/l a benzínu 95 o 3,5 centa na 1,555 EUR/l. Pozitívnou správou z tohto hľadiska je fakt, že ceny ropy zrejme už vyššie nezamieria, keďže eurozóna je stále v recesii a i v USA napriek pozitívnej nálade kľúčové otázky ostávajú nevyriešené. Ak však ceny ropy nepoklesnú, alebo euro neposilní, musíme sa pripraviť na ďalšie zrejme dve zdražovania PHM.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov