tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny komodít počas minulého týždňa vospolok klesali. Investori totiž po silnej januárovej rely začali byť opatrní, a to kvôli hrozbe konsolidácie.

I keď ekonomické dáta, najmä tie čínske, ďalej svedčia o raste ekonomiky, celý proces spomalilo politické riziko spojené so španielskym škandálom v politických kruhoch a nadchádzajúcimi talianskymi voľbami a tiež napätá situácia okolo tzv. menových vojen. Práve kvôli menovým vojnám je teraz pozornosť upriamená na šéfa ECB Draghiho a jeho postoj k súčasnej sile eura, predovšetkým voči jenu. Mario Draghi pritom na tlačovej konferencii, ktorá sa koná každé dva týždne, opäť nesklamal, keď sa mu podarilo poslať euro nižšie. Vyhlásil totiž, že silné euro môže viesť k nižšej inflácii, čo si trhy preložili ako možné zníženie sadzieb a menšej podpore pre euro.
Posilnený dolár potom spustil dodatočné vyberanie ziskov u komodít, avšak s výnimkou ropy Brent. Tá našla podporu v geopolitickom riziku, pretože napätie medzi Iránom a Západom sa doteraz zachovalo. Obchodníkov so zlatom potom potešilo, že kľúčová hranica podpory počas posledných niekoľkých dní ustála všetky pokusy o výpredaje a nebola prelomená. Rozdiel cien medzi vysoko a menej kvalitnou kávou sa znížil na štvorročné minimum, pretože sa každý druh kávy vyvíjal odlišne. Dôvodom bola rekordná úroda arabiky v Brazílii a Kolumbii, ktoré dostali cenu kávy pod tlak. Dopyt po menej kvalitnej zmesi potom pomohol robuste. Cena platiny sa vyšplhala na najvyššiu hodnotu od septembra 2011, za čím stáli obavy o jej ďalšie dodávky. Naopak cukor sa pozrel blízko svojich miním z augusta 2010, pretože už tri roky po sebe ide o nadbytočnú komoditu.
Grafika: Medzitýždenná zmena cien jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ-UBS CI (% medzitýždenná zmena ceny):

Medzitýždenná zmena cien plodín (za 6. týždeň 2013):
Sója (CBoT):     +0,9 %
Pšenica (CBoT):  -0,8 %
Kukurica (CBoT): -3,3 % Pšenica (MATIF): -0,8 % Cukor (NYBOT):   -4,0 %
O. S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov