tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Investori do komodít dúfajú, že sa v roku 2013 objavia lepšie príležitosti ako vlani.

Vtedy totiž v prípade pasívnych dlhodobých investícií vytvárali zisky len obilniny a do istej miery aj drahé kovy. K tomu, aby sa komodity vydali nahor, je potrebné ozdravenie svetovej ekonomiky a dopytu. A hoci možné zlepšenie vidíme prekvapivo v Spojených štátoch a lepšie čísla hlási aj Čína, na trhu prevládnu starosti o stav eurozóny. Aj tak by však akékoľvek zlepšenie dopytu mali sprevádzať zvýšené dodávky. Najmä u cyklických komodít, ako sú energetické komodity a priemyselné kovy. Práve nové výrobné postupy a narastajúca kapacita ťažby by mali pomôcť zmierniť nervozitu okolo možných výpadkov dodávok.
Keďže vo svete neočakávame prevratný rast ekonomickej aktivity, zameriavame sa skôr na komodity s nízkou alebo obmedzenou ponukou. Práve im sa v prostredí vysokej likvidity darí a prosperovať by mali aj v roku 2013. Ide predovšetkým o vzácne kovy a kľúčové plodiny ako napríklad kukurica a sójové bôby. A k svojim pôvodným hodnotám by sa mala začať vracať aj káva, ktorá vlani zažila najväčší prepad od roku 1986.
Trhy s obilninami nervózne očakávajú jar
V najbližších mesiacoch si budú trhy robiť starosti o to, či sa budú opakovať rozsiahle suchá, ktoré vlani v lete zasiahli severnú pologuľu. Vtedy poľnohospodárska produkcia utrpela výrazné straty a jej už i tak nízke zásoby sa nepodarilo navýšiť. V zime sme tak mohli vidieť príklon k prídelovému systému ako u krmív, aj vývozu. To čiastočne pomohlo zmierniť cenový tlak, ktorý v treťom kvartáli nastal. Kontrakty na kukuricu a sójové bôby na obdobie 2013/2014 sa oproti súčasným cenám obchodujú o 14 respektíve osem percent nižšie, pretože sa očakáva návrat k obvyklému stavu počasia. Aj tak ale počasie zostáva rizikovou záležitosťou a hneď ako bude jasné, ako to dopadne s budúcou úrodou, nie je podľa nás ďalšie znižovanie cien príliš pravdepodobné. Pozitívne očakávania spojené s ďalšou produkciou sú totiž do cien zahrnuté už teraz. Ak vezmeme do úvahy súčasné zásoby kľúčových plodín, význam rizika pri raste ceny, potom by cena mohla stúpať najprv u sójových bôbov, potom u kukurice a nakoniec u pšenice.
Tím Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov