tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Cenotvorba jednotlivých agrokomodít sa v minulom týždni hýbala v neutrálnom pásme

pri cenách obilnín, pri cenách olejnín sme videli rast. Kým v USA minulý týždeň klesali ceny pšenice o 5 EUR/t na 206 EUR/t, v EÚ na burze ostali ceny komodity nezmené na 247 EUR/t. Pri kukurici medzitýždenne vzrástli ceny o 3 EUR/t na 213 EUR/t, v EÚ cena ostala nezmená na 235 EUR/t. Darilo sa však cenám olejnín. Ako ceny sóje v Chicagu, tak repky na burze MATIF zaznamenali rast o približne 15 EUR/t. Olejniny momentálne ťahá nahor zhoršenie počasia v J. Amerike, kde analytici brazílskej agrárnej skupiny Ag Rural pre veľké vlhko zredukovali odhad úrody sóje v Argentíne o 3,9 mil. ton na 54,5 mil. ton ako i Brazílii o 1,1 mil. ton na 81,1 mil. ton. Ceny olejnín ťahajú nahor i ceny ropy, ktoré reagujú rastom na priaznivé dáta z pokračovania ekonomického oživenia USA. Aktuálny týždeň sa však zrejme rast cien ropy zastaví, nakoľko sa na obzore javia nové problémy krajín Eurozóny, tentoraz skôr politického rangu. Destabilizácia situácie je možná v Španielsku, kde vedúca parlamentná strana rieši škandál s úplatkami a v Taliansku rastú šance pre znovuzvolenie S. Berlusconiho na post predsedu vlády. Berlusconi pritom môže komplikovať snahy predchádzajúceho predsedu vlády Montiho o zastabizovanie ekonomickej situácie (zadlženie) v Taliansku. Ceny ropy tak zrejme pre tento týždeň skončili vo svojej rastovej púti, napriek tomu však sa zdá, že zdražovaniu cien PHM sa v SR nevyhneme. V piatok sa čaká na dôležitú správu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, kde sa investori zamerajú zrejme hlavne na dáta očakávanej úrody sóje a kukurice v J. Amerike. Pôvodne existovala reálna šanca, že USDA navýši svoj odhad úrod, no po aktuálnom priebehu počasia v J. Amerike by napokon ministerstvo mohlo dokonca pri produkcii sóje mierne spustiť nadol svoj odhad. Ak by sa tak stalo, myslíme si, že od piatku dôjde k rastu cien sóje a zrejme i kukurice a je dosť možné, že vo veľmi blízkom období ceny dosiahnu svoju tohtoročnú špičku. Do piatku však počítame s neutrálnym výhľadom cien plodín.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 6. týždňa 2013: pšenica 245 – 255 EUR/t, kukurica 240 – 245 EUR/t, repka 475 – 490 EUR/t.
Zookomodity: Prakticky pri všetkýc hlavných zookomoditách by sa nemalo toho tento týždeň veľa meniť. Ceny jatočných ošípaných pri hlavných exportéroch EÚ, t.j. Nemecku a Dánsku ostali medzitýždenne nezmenené (Nemecko 1,66 EUR/kg jat. hm., Dánsko 1,63 EUR/kg jat. hm.). V SR by tak ceny mohli ostať oscilovať na úrovni z minulého týždňa blízko 1,71 EUR/kg jat. hm.
Ceny mlieka dnes môže ovplyvniť aukcia mliekarne Fonterra, ktorá momentálne zápasí s aférou, keď na trh sa cez aukciu dostalo mlieko z vyšším obsahom toxínu DCD.
Pri cenách mlieka ostáva náš výhľad nezmenený. Očakávané ceny: január 31,49 EUR/100 kg, február 31,56 EUR/100 kg a marec 31,85 EUR/100 kg. Podobne ani ceny jatočného dobytka by sa nemali tento týždeň výrazne hýbať ani jedným ani druhým smerom.
Ropa a PHM: Ako už bolo spomenuté, ceny ropy Brent v minulom týždni mierne rástli, čo dáva predpokladať, že ceny PHM v SR sa budú meniť smerom nahor. Ceny PHM na svetových trhoch za minulý týždeň poskočili nahor o 3 %. Euro síce mierne posilnilo voči USD, no od zražovania to PHM zrejme neochráni. Dolár značne v ostatných dvoch mesiacoch oslabil po tom, čo investori investovali viac do akcií, takže nemožno vylúčiť skorý obrat trendu, vďaka ktorému by mohol znovu získavať na eure. Zdražovaniu PHM sa tak nevyhneme. Podľa našich prepočtov ceny nafty aj benzínov môžu nahor až o 2 centy na liter. Ceny naturalu 95 môžu postupne vystúpať až k 1,53 EUR/l, ceny nafty k 1,44 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov