tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Väčšina hlavných svetových komodít vstúpila do roku 2013 so silnými ziskami.

Aj obidva hlavné komoditné indexy mali slušné výnosy. Najmä index S&P GSCI. Dôvodom bolo najmä to, že sa darilo benzínu a rope. Komoditám pomohlo nahor niekoľko faktorov, pričom tými rozhodujúcimi boli zlepšené odhady ekonomického rastu, nižšie politické riziká alebo pokračovanie agresívnej menovej politiky. A v neposlednom rade potom aj oslabovanie dolára voči väčšine svetových mien - teda okrem japonského jenu, ktorý počas januára dramaticky klesol.
Vyšší ekonomický rast (reálny aj očakávaný) ide ruka v ruke so zmenou uvoľnenej menovej politiky. Podobne teraz postupuje rad popredných ekonomík, na čele so Spojenými štátmi. Keby k tejto zmene došlo, mohlo by to medzi investorov vniesť istú dávku neistoty. Podobný účinok sa už prejavil na niektorých trhoch s dlhopismi a tiež u zlata. Niektorí investori sa totiž v priebehu minulého mesiaca odklonili od dlhopisov a zlata k akciám.
Kým budú trhmi hýbať vyššie spomínané faktory, investori do komodít budú mať len nepatrný dôvod k stiahnutiu svojich dlhých pozícií. To so sebou nesie aj riziko, že sa niektoré z týchto trhov nabažia, čo môže viesť až k vyberaniu ziskov. Keď ale vezmeme do úvahy skúsenosti z minulých troch rokov, podobný scenár sa trhom bude ešte pár týždňov vyhýbať. V rokoch 2010 až 2012 bol pritom vo februári u širšieho komoditného indexu DJ-UBS priemerný výnos na 2,6 percentách.
Výkonnosť (%) jednotlivých skupín komodít v rámci najobchodovanejších globálnych komoditných indexov za január 2013

Silné zisky si pripísala aj bavlna. A to vďaka výhľadu, ktorý na tohtoročné leto predpovedá nižšou ponuku zo strany Spojených štátov, najväčšieho svetového exportéra bavlny. Farmári sa totiž obzerajú po výnosnejších plodinách. Dopyt po bavlne pritom drží hore čínska firma National Cotton Reserve Corporation (NCRC). Tá cez obrovské nákupné objemy dosiahla na takú úroveň zásob, ktorou už môže ovplyvňovať ceny na domácom trhu. Pri nedávnych aukciách bola cena bavlny, za ktorú NCRC predáva bavlnu späť na trh, dostatočne vysoká na to, aby americký export dosiahol ziskové hodnoty. A odtiaľ pramení aj januárový rast ceny tejto plodiny.
Ceny kľúčových plodín ako sú kukurica alebo sójové bôby začali v januári rásť, a to potom, čo sa začal zlepšovať výhľad dopytu po dramatickom výpredaji v druhej polovici minulého roka. A zatiaľ čo čakáme na začiatok novej výsadby na severnej pologuli, pozornosť sa teraz presunula na vývoj počasia v Južnej Amerike. Vlhko v Brazílii totiž nezabrzdilo zber sójových bôbov a naopak sucho v Argentíne negatívne ovplyvnilo tamojšiu úrodu kukurice a sóje. Ak bude sucho pokračovať, mohli by sa obe tieto plodiny dočkať vyšších cien. Špekulatívni investori totiž budú pokračovať v obnovovaní svojich dlhých čistých pozícií potom, čo ich v poslednom štvrťroku roku 2012 dramaticky znížili. V uplynulom týždni došlo u obidvoch plodín k zastaveniu poklesu z minuloročných maxím, čo by v blízkej dobe mohlo signalizovať ďalšie zisky. Marcový kontrakt na sójové bôby by sa mohol priblížiť 15 dolárom za bušel, kukurica by sa potom mohla pozrieť na 7,62 dolára za bušel.
Grafika: Medzitýždenná zmena cien jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ-UBS CI (% medzitýždenná zmena ceny):

Zdroj: Saxo Bank
Medzimesačná zmena cien plodín (za január 2013):
Sója (CBoT):     +5,3 %
Pšenica (CBoT):  +1,0 %
Kukurica (CBoT): +6,7 %
Pšenica (MATIF): +0,2 %
Cukor (NYBOT):   -3,3 %
O. S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov