tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas minulého týždňa pokračovala neutrálna situácia na agrárnych trhoch.

Ceny pšenice na burze MATIF poklesli medzitýždenne o 1 EUR/t na 247 EUR/t, ceny v USA o 3 EUR/t na 212 EUR/t. Ceny kukurice v EÚ pokleslo o 4 EUR/T na 237 EUR/t, v USA medzitýždenne odpísali z ceny 3 EUR/t na 211 EUR/t. Ceny repky v EÚ vďaka rastu cien ropy posilnili o 15 EUR/t na 476 EUR/t, ceny sóje v USA pridali 10 EUR/t, keď týždeň uzatvárali na 395 EUR/t. Agrokomodity sa tak hýbu v neutrálnom pásme a nateraz sa zdá, že nemajú veľa dôvodov klesať. Najnovšie ekonomické dáta z USA potvrdili zlepšujú sa situáciu americkej ekonomiky, čo naštartovalo i rast cien ropy. Cez ňu boli následne pozitívnym smerom ovplyvnené i ceny olejnín. Na akciových trhoch vládne pozitívna nálada a mnoho analytikov aktuálne hovorí o tom, že v EÚ sa podarilo odvrátiť najhorší scenár vývoja dlhovej krízy – pád eura. A tak, i keď problémy zďaleka nie sú vyriešené, momentálne je trh nastavený optimisticky a to sa prejavuje pozitívne i na nálade investorov. Ako sme už spomínali, lepšie dáta z USA podporili ceny ropy a tým aj ceny olejnín. Nedá sa to však povedať o cenách kukurice a pšenice, kde ceny stagnujú. Dôvodom je fakt, že brazílske ministerstvo pre poľnohospodárstvo zverejnilo správu o tohtoročnej domácej produkcie kukurice, ktorá má dosiahnuť až 72,5 mil. ton, teda ešte o 1,5 mil. ton viac ako odhaduje USDA. Znamená to, že Brazília bude mať na export k dispozícii viac kukurice ako sa pôvodne očakávalo. I preto ceny kukurice stagnujú neklesajú kvôli nízkym zásobám) a samozrejme sa tu prejavuje nadväznosť trhu s kukuricou na trh s pšenicou. Preto stagnujú i ceny pšenice. V aktuálnom týždni očakávame pokračovanie tejto nálady, čo znamená, že ceny plodín by mali stagnovať. Špekulatívni investori znovu navyšujú svoje stávky na budúci rast cien kukurice a sóje (pri pšenici mierny pokles), čo by mohlo dokonca znamenať šancu pre mierny rast cien plodín. Platí to o to viac, že momentálne sa nám približujú ceny americkej ropy WTI k cenám ropy Brent, čo znamená, že cena americkej ropy rastie rýchlejšie  ako v prípade ropy Brent. Za ostatný mesiac cena americkej ropy vzrástla už o 12 % (ropa Brent rástla len o približne 3 %). Vyššie ceny ropy budú motiváciou aj pre výrobcov bioetanolu mierne zvýšiť obrátky výroby a tým aj dopyt po kukurici, čo znamená, že v nasledujúcom období by sme mohli vidieť mierny rast cien i pri pšenici a kukurici. Tento týždeň ale stavujeme skôr na neutrálny vývoj. Väčšie cenové pohyby by sme mohli vidieť pri zverejnení ďalšieho reportu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, ktorá je na programe budúci piatok.
Očakávané ceny na burze MATIF na konci 5. týždňa 2013: pšenica 245 – 250 EUR/t, kukurica 239 – 243 EUR/t, repka 475 – 483 EUR/t
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných pokračujú v miernom zostupe, pričom cenové dno sme zatiaľ ešte nezaznamenali. Navyše najnovšie správy signalizujú citeľnejší štart výroby komodity v Číne a Rusku, čo by počas jari mohlo zredukovať európske exporty a teda i cena komodity by napokon nemusela rásť až tak významne ako sa pôvodne očakávalo. V Dánsku vidíme aktuálny týždeň pokles cien jatočných ošípaných  o 0,025 EUR/kg jat. hm. na 1,63 EUR/kg jat. hm. Podobným tempom klesajú ceny aj pri ďalšom exportérovi Nemecku. Tam cena dosiahla na 1,67 EUR/kg jat. hm. Cenotvorba ošípaných sa v rámci krajín V4 vyrovnáva, takže momentálne sa bude skôr viac odvíjať od cien v západnej EÚ. Očakávame, že ceny jatočných ošípaných v SR tento týždeň poklesnú o 2 centy na kg jat. hm., čo znamená, že cena by sa mala dostať do pásma 1,69 – 1,71 EUR/kg jat. hm.
Pri cenách mlieka ostáva náš výhľad nezmenený. Očakávané ceny: január 31,49 EUR/100 kg, február 31,56 EUR/100 kg a marec 31,85 EUR/100 kg.
Ceny jatočného dobytka sú v Nemecko pod miernym poklesným tlakom. Keďže ale stavy dobytka ako v EÚ, tak i USA klesajú, dlhodobejší trend ostáva pozitívny.
Ropa a PHM: Nateraz pozitívny výhľad pre ekonomiku najväčšieho spotrebiteľa ropy na svete – USA, dodal cenám ropy krídla a ich ceny rastú. Stále platí pravidlo, že viac rastú ceny americkej ropy WTI, ktoré medzitýždenne pridali 4 USD/barel, keď sa po dlhom čase znovu dostali cez 96 USD/barel. Európska ropy Brent pridala medzitýždenne 2 USD/barel, a momentálne sa obchoduje na 113 USD/barel. V januári spravidla bývajú ceny ropy na vyšších úrovniach a keďže nie sú momentálne na trhu náznaky nejakých rizík (okrem riešenia dohody o fiškálnom útese – no na túto dohodu majú politici v USA ešte viac ako 1 mesiac času), zdá sa, že ceny ropy zostanú na vyšších úrovniach. Znamená to, že na trhu dochádza i k zdražovaniu PHM. V EÚ momentálne rast cien PHM čiastočne kompenzuje silnejšie euro voči doláru (1,34 USD/EUR), no ani silné euro nedokáže plne vykryť minulotýždňový nárast cien PHM. Znamená to tak, že sa treba pripraviť na zdražovanie cien PHM (v piatok alebo budúci pondelok). Podľa našich prepočtov môžu ceny ísť nahor o 2 centy pri benzínoch (natural 95 na 1,52 EUR/l), ceny nafty o 1,5 centa/l na 1,435 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov