tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Komoditné trhy zaradili v minulom týždni vyššiu rýchlosť. Lepších výkonov sa pritom dočkala väčšina sektorov, až na priemyselné kovy a hospodárske zvieratá.

Aj naďalej sa zlepšujú ekonomické údaje z Číny a Spojených štátov, čo prináša lepšie vyhliadky pre svetovú ekonomiku a poháňa dopyt po komoditách. Tiež index S&P 500 pridal ďalšie zisky, zatiaľ čo dolár je proti euru stále slabý. Avšak proti japonskému jenu sa mu darilo a len nakoniec klesol až na 2,5-ročnej minimum. A práve to bude pre menové trhy januárovou témou číslo jedna.
Výrazne sa darilo predovšetkým zemnému plynu, ktorý začal naberať dych po výpredajoch spôsobených miernejšou zimou (ako sa čakala) a podporil ho aj väčší, než očakávaný pokles amerických zásob, čo svedčí o silnejšom dopyte. Platina a paládium išli hore vďaka správe, že produkcia platiny v Juhoafrickej republike bude znížená. Pozornosť sa tak sústredila na stenčujúce sa zásoby v čase silného dopytu zo strany automobilového priemyslu, najmä z Ďalekého východu a Spojených štátov. V dôsledku toho sa cena platiny opäť obchoduje v parite so zlatom, k čomu posledný krát došlo vlani v marci.
Ceny kľúčových plodín, teda kukurice, pšenice a sójových bôbov, začali po posledných korekciách rásť. Dôvodom je sucho v Spojených štátoch a v Argentíne a tiež posledná správa americkej vlády, ktorá poukázala na ďalšie znižovanie zásob počas súčasného poľnohospodárskeho roka. A s príchodom jari sa tak pozornosť bude upierať k vývoju počasia v hlavných farmárskych regiónoch na severnej pologuli.
Grafika: Medzitýždenná zmena cien jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ-UBS CI (% medzitýždenná zmena ceny):

Medzitýždenná zmena cien plodín:
Sója (CBoT):     +3,8 %
Pšenica (CBoT):  +3,6 %
Kukurica (CBoT): +2,5 %
Pšenica (MATIF):   +1,7 %
Cukor (NYBOT):   -3,4 %
O. S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom
Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov