tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Podľa našich predpokladov agrárne trhy rozhýbali až milulotýždňové piatkové správy USDA a to smrom, ktorý sme avizovali.

Správa o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách za január potvrdila nami očakávané mierne navýšenie odhadu minuloročnej úrody kukurice a sóje, správa o stave zásob v krajine zase potvrdila medziročný citeľný pokles zásob pri kukurici a sóji. Naopak, ceny pšenice napriek výraznejšiemu medziročnému zrýchleniu exportu z USA ostali prakticky bezo zmeny. To vysvetľuje aj priebeh cenotvorby nasledujúcich dní po zverejnení správ. Na oboch brehoch Atlantiku začali citeľne rásť ceny kukurice (medzitýždenne  plus 9 EUR/t) a nahor zamierili i ceny sóje (+10 EUR/t), čo v EÚ podporilo i cenový rast repky olejky. Mierne odlišná ostala dynamika rastu cien pšenice medzi USA a EÚ. Kým v USA ceny pšenice stúpli po zverejnení správ len o 4 EUR/t, v EÚ na burze MATIF sa pšenici podarilo poskočiť o 10 EUR/t. Ceny pšenice v EÚ sú tak opäť v priemere o 37 EUR/t vyššie ako ceny v USA. To samozrejme robí z EÚ momentálne exportného outsidera. I napriek reálnemu poklesu zásob kukurice a sóje v USA potvrdeného USDA však ceny týchto plodín nesmerujú do výšin. Dôvodom je aj priaznivé počasie v Južnej Amerike, ktoré sľubuje nateraz rekordnú úrodu týchto plodín. V aktuálnom týždni môžeme očakávať pokračovanei mierneho posilňovania cien plodín a následne ich postupnú stabilizáciu. Ceny sa budú držať na vyšších úrovniach zrejme až do potvrdenia vysokej úrody kukurice a sóje v Južnej Amerike, pričom očakávame, že tieto správy začnú dorážať na trh v druhej polovici februára. Keďže situácia v J. Amerike je priaznivá a súčasne USA stále čelia fiškálnemu útesu, nemyslíme si, že cenový rast v najbližších dňoch bude výrazný. Pravdou je, že špekulatívni investori skraja roka slušne vyčistili svoje dlhé pozície a sú pripravení na vyvolanie cenovej špičky, no kým na trh nedôjde nejaká alarmujúca správa, je pravdepodobné, že sa tak neudeje. Tkatiež priebeh počasia v EÚ ako i Rusku nevykazuje anomálie, čo znamená, že momentálne nie je vyvíjaný ani tlak na prípadný rast cien pšenice. Momentálne tak ceny pšenice ťahá nahor skôr rast cien kukurice a zrejme takto to ostane i naďalej. Ceny plodín sú podľa analytikov Goldman Sachs stále podhodnotené, takže uvidíme, ako na tieto  odporúčania banky zareagujú do budúcna špekulatívni investori.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 3. týždňa 2013: pšenica 255 – 258 EUR/t, kukurica 245 – 250 EUR/t, repka 460 – 470 EUR/t.
Zookomodity: Po prechodnej stabilizácii cien jatočných ošípaných v EÚ dochádza v aktuálnom týždni znovu k poklesu cien komodity v Dánsku, ktoré znižuje ceny medzitýždenne o 0,03 EUR/kg jat. hm. na 1,65 EUR/kg jat. hm. Ceny v Nemecku ostávajú síve zastabilizované, no s hladinou 1,69 – 1,70 EUR/kg jat. hm. sú stále nižšie ako v SR. SR malo počas začiatku roka 2013 súčasne najvyššie ceny jatočných ošípaných v krajinách V4, čo znamená, že sa tu bude vytvárať tlak na ich prípadný pokles. Očakávame, že tento týždeň ceny klesnú do intervalu 1,72 – 1,75 EUR/kg jat. hm.
Ceny mlieka na svetových trhoch ovplyvní dnešná ďalšia aukcia mliekarne Fonterra, ktorá sa bude uskutočňovať vo večerných hodinách stredoeurópskeho času. AGROMAGAZÍN očakáva pokračovanie súčasného trendu, t.j. ceny mliečnych komodít počas aukcie znovu mierne vzrastú. V SR sa od januára začne výrazné spomaľovanie rastu cien mlieka, ceny by však mali stále nepatrne rásť. Naše očakávanie oproti prognóze z minulého týždňa ostáva nezmenené: január 31,49 EUR/100 kg, február 31,56 EUR/100 kg a marec 31,85 EUR/100 kg.
Ceny jatočného HD v západnej Európe tento týždeň po raste v decembri a začiatkom januára mierne klesajú, ceny jatočných kráv medzitýždenne mierne posilnili. V SR sme v decembri napriek rastu cien v EÚ videli ich pokles, preto počítame, že v aktuálnom období budú ceny stabilné s tendenciou mierne rásť.
Ropa a PHM: Ceny ropy sa v ostatných dňoch zastabilizovali, pričom ropa WTI sa obchoduje za 93,30 USD/barel a ceny ropy Brent na 111 USD/barel. Zásoby ropy v USA prestali rásť, čo môže byť krátkodobou podporou cien. Na strane druhej je tu stále otázka fiškálneho útesu USA, ktorá je limitujúcim faktorom rastu. Okrem toho Saudská Arábia znížila produkciu, čo naznačuje na prebytočnú ponuku komodity v porovnaní s dopytom. Očakávame, že ceny ropy ostanú oscilovať v súčasnom pásme. Kvôli fiškálnemu útesu v USA momentálne oslabuje USD voči EUR, čo by malo byť impulzom pre prípadný pokles cien PHM v SR. Keďže ale ceny ropy medzitýždenne mierne vzrástli, zlacňovať sa zrejme nebude. Potvrdzujú to i naše prepočty, pričom nám vychádza, že súčasné priemerné ceny naturalu 95 na úrovni 1,50 EUR/l a nafty na úrovni 1,43 EUR/l sú na úrovni zodpovedajúcej aktuálnemu vývoju na trhu.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov