tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny:
Ceny agrokomodít majú za sebou v Európe i USA ďalší pomerne stabilný

týždeň, keď na oboch brehoch Atlantiku korigovali približne o 3 až 5 EUR/t. Stále platí, že cenový rozdiel obilnín medzi USA a Európou je stále okolo 30 EUR/t v prospech vyšších cien v EÚ a to i vďaka nižším očakávaným zásobám pšenice ako i deficitu kukurice v EÚ. USA sa do exportov nehrnú, keďže predovšetkým pri kukurici majú obmedzený exportný potenciál. Tento týždeň môže byť pre agrárne trhy volatilnejším, nakoľko USDA počas utorka zverejnilo svoj decembrový report o Odhade svetovej ponuky a spotreby agrokomodít. V ňom zvýšilo očakávané globálne zásoby pšenice medzimesačne o 3 mil. ton na 176,95 mil. ton, čo vyvolalo tlak na mierny pokles cien komodity. USDA súčasne na medzimesačnej báze nezmenilo svoj odhad očakávanej produkcie kukurice a aj sóje v USA, čo znamená, že táto správa bude pôsobiť skôr neutrálne na tieto komodity. Celkovo však ministerstvo navýšilo svetovú produkciu kukurice o takmer 10 mil. ton na 849 mil. ton, keď medzimesačne spresnilo svoj odhad tohtoročnej úrody kukurice v Číne na 208 mil. ton, čo je medzimesačne o 8 mil. ton viac. Ďalšou významnou očakávanou správou je tohtotýždňové očakávané zasadnutie Americkej centrálnej banky, od ktorej trhy očakávajú ďalšie pokračovanie stimulov americkej ekonomiky. Keďže stále nie je vyriešená otázka tzv. fiškálneho útesu v USA, trhy sú nervózne a je pravdepodobné, že FED sa bude snažiť ich upokojiť tým, že potvrdí pokračovanie súčasných stimulov. Myslíme si, že to bude aj pozitívna správa pre podporí mierny rast cien agrokomodít v USA. Rast cien v EÚ je otázny, keďže sprievodným znakom podpory FEDu býva oslabenie USD voči euru, čo znamená, že prípadný mierny rast cien v USA bude v EÚ negovať silnejúce euro. Agrárne trhy, resp. komoditné trhy sa však budú počas celého decembra skôr potácať v bočnom cenovom pásme, keďže stále visí veľký otáznik nad riešením automatických daňových škrtov v USA (fiškálny útes). Keďže počas utorka ceny pšenice klesajú, komodita v EÚ môže uzatvoriť tento týždeň s miernou stratou.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 50. týždňa: pšenica 255 – 263 EUR/t, kukurica 248 – 255 EUR/t, repka 465 – 480 EUR/t.
Zookomodity:
Zookomodity budú tento týždeň vo fáze korekcie na všetkých frontoch. V aktuálnom týždni totiž klesajú citeľne ceny jatočných ošípaných v Nemecku (medzitýždenne o 5 ct./kg jat. hm. na 1,75 EUR/kg jat. hm, no v Dánsku ostáva trh kvôli slušnému dopytu zastabilizovaný, bez cenovej zmeny. Očakávame, že i v SR budú tento týždeň ceny jatočných ošípaných korigovať smerom pod 1,80 EUR/kg jat. hm.
Taktiež na pravidelnej aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande mierne klesali ceny mliečnych komodít (-2,0 % na dvojtýždennej báze). Ceny sušeného odtučneného mlieka, ktoré je hlavnou exportnou komoditou pre EÚ klesli však len o 1 %, čo naznačuje, že bočný pohyb ceny mlieka ostáva zachovaný. Naša prognóza cien mlieka: december 31,00 EUR/100 kg, január 31,52 EUR/100 kg, február 31,77 EUR/100 kg. Do korekčného pásma sa môžu dostať tento týždeň i ceny jatočných býkov, ceny jatočných kráv by mali ostať zastabilizované.
Ropa a PHM:
Neistota okolo riešenia fiškálneho útesu v USA „drží skrátka“ i ceny ropy. Ropa BRENT i WTI za minulý týždeň poklesli o 5 USD/barel, pričom BRENT sa počas utorka obchodovala okolo 107 USD/barel, americká WTI blízko 85 USD/barel. Tento posun viedol i k poklesu cien pohonných hmôt na svetových trhoch. Nateraz to vyzerá tak, že by sme mohli tento týždeň vidieť jedno mierne zlacňovanie predovšetkým pri cenách nafty, no myslíme si, že zajtrajšie rokovanie FEDu podporí ceny ropy a teda napokon k zlacňovaniu cien PHM ani nedôjde. Aktuálne nám prepočty naznačujú, že ceny benzínu v SR by sa mali predávať okolo 1,51 – 1,52 EUR/l, ceny nafty okolo 1,41 – 1,42 EUR/l. Väčšiu šancu na zlacňovanie tak majú momentálne ceny nafty.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov