tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Do konca druhej dekády marca USA vyviezli už 43,6 mil. ton sóje, čo je o 15 % viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Aktuálne týždenné tempo vývozov sóje spomalilo na 0,5 mil. ton a to vďaka masívnejšiemu zapojeniu sa Brazílie do globálnych exportov, kde práve finišuje žatva. Napriek spomaleniu amerických exportov to stále vyzerá sľubne a zdá sa, že USA by mohli napokon vyviezť v ročníku 2014/15 (ročník sa končí 31.8.2015) viac sóje ako aktuálne odhaduje v rámci svojej bilancie Americké ministerstvo pre poľnohospodárstvo (odhad 48,6 mil. ton). K splneniu cieľa tak ostáva vyviezť už len 5 mil. ton sóje, na čo majú USA k dispozícii ešte viac ako 5 mesiacov. Ak exporty podržia svoje tempo, USDA bude s postupom času nútené revidovať svoj odhad exportov nahor, čo znamená, že súčasne bude potrebné znížiť odhad koncoročníkových zásob. To by bolo nepochybne podporou cien olejnín vo svete. Vzhľadom na súčasné tempo exportov by tieto mohli dosiahnuť za celý ročník až 53 mil. ton, čo by znamenalo už veľmi slušnú revíziu koncoročníkových zásob USA smerom nadol. Silný americký dolár a sezónny pokles exportov z USA, ktorý spravidla začína od marca v kombinácii s bohatou úrodou sóje v Južnej Amerike však stavajú tento scenár (udržania tempa exportov na 0,5 mil. ton týždenne) do menej pravdepodobnej roviny.

Exporty kukurice z USA naproti tomu nateraz zaostávajú za odhadom USDA. Ministerstvo predpokladá, že exporty kukurice z USA by v ročníku 2014/15 mohli dosiahnuť 45 mil. ton. Ku koncu druhej dekády marca však USA za aktuálny ročník vyexportovali len niečo málo nad 20 mil. ton komodity. Týždenné exporty aktuálne dosahujú tempo okolo 1 mil. ton. Ak by si toto tempo exporty udržali po zvyšok ročníka, USA by za ročník vyviezli okolo 41 mil. ton kukurice, teda zhruba o 4 mil. ton menej ako aktuálne odhaduje USDA. Od marca ale majú americké exporty tendenciu posilňovať, keďže v Južnej Amerike je počas jari stále len obmedzená ponuka komodity (druhá žatva kukurice v Brazílii je až v lete).

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov