tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

S výnimkou neistoty ohľadom tohtoročnej úrody sóje v USA možno povedať, že rok 2013 bol pre olejniny rekordný.

Globálna produkcia repky dosiahne 69 mil. ton a slnečnice 41 mil. ton, čo je historicky najvyššia úroda. Treba podotknúť, že ceny repky na burze MATIF počas jesene 2013 neprekonali svoje letné minimá 355 EUR/t hlavne vďaka neistému výhľadu pre sóju. Práve vyššie ceny sóje koncom roka 2013 sú hlavným faktorom, ktoré držia ceny repky na vyšších cenových hladinách. Túto podporu pritom budú mať ceny repky zrejme aj v prvom kvartáli roka 2014. Neistota okolo dostačujúcej produkcie sóje vznikla po tom, čo USA v auguste zasiahla perióda suchého počasia, no aktuálne výsledky žatvy napokon ukazujú, že deficit až tak významne americkú úrodu sóje neohrozil. No na trh nastupuje nový fenomén a tým je agresívny dopyt Číny po sóji a tak v konečnej bilancii aktuálneho ročníka pre USA to vyzerá tak, že zásoby sóje ostanú stále na nízkej úrovni (pomer spotreby k produkcii len 5,4 %). Toto je hlavnou motiváciou súčasných vyšších cien sóje vo svete a i repky v EÚ. Slnečnica sa vezie v SR nadol k historicky nízkej cene kvôli masívnej úrode Ruska a Ukrajiny, nakoľko tieto dve krajiny tento rok vygenerovali až polovicu celosvetovej produkcie tejto komodity.
Ako sme už spomínali, ceny repky sú momentálne podporované cenami sóje a tento trend bude pretrvávať zrejme aj v 1.Q 2014. AGROMAGAZÍN sa však napriek tomu domnieva, že ceny budú mierne korigovať, nakoľko USDA ešte zvýši svoj odhad pre tohtoročnú americkú úrodu. No do budúceho roka bude pre ceny repky podporou ešte ďalší faktor: Poľnohospodári v EÚ zasiali tento rok repku len na výmere 6,5 mil. ha, teda o 300 ris. Ha menej ako vlani. Ak by aj EÚ dosiahla v budúcom roku opäť rovnaký výnos ako tento rok (rok 2013: produkcia 21,01 mil. ton, výnos 3,11 t/ha), pokles výmer spôsobí pokles produkcie o 0,6 mil. ton. A keďže tohtoročná produkcia EÚ bola nadpriemerná, môžeme sa v budúcom roku dočkať ešte väčšej korekcie produkcie repky olejky v EÚ. Dopyt po repke má pritom v roku 2014 podľa analýz Oil World zostať na 22,5 mil. ton, čo opäť nahráva pre podporu vyšších cien repky v roku 2014. Tento scenár však má jeden zásadný háčik. Tým háčikom je skutočnosť, že v roku 2014 môžu poľnohospodári teoreticky vo svete vyprodukovať gigantickú úrodu sóje. K vysokým osevným plochám ich totiž motivuje súčasná vysoká cena komodity. Už tradične farmári v hlavných pestovateľských regiónoch sa rozhodujú medzi pestovaním kukurice a sóje a ako vieme, ceny kukurice sú momentálne tretinové v porovnaní so sójou. A to je veľmi silné pokušenie skočiť po sóji. A poľnohospodári z J. Ameriky tak už aj urobili. V Brazílii a Argentíne vzrástli medziročne výmery sóje o 9 %, kým výmery kukurice poklesli o 2 % (číslo nie je totožné, nakoľko farmári zvyšujú aj celkové pestovateľské výmery). Sejba počas jesene prebehla v poriadku a teda teraz treba čakať, či J. Amerika zožne začiatkom jari 2014 historicky najvyššiu úrodu, ktorá sa momentálne za Brazíliu a Argentínu odhaduje na 143,5 mil. ton (medziročný nárast o 12 mil. ton). Takto vysoká produkcia tak môže zatlačiť ceny sóje výrazne nižšie a motivovať amerických farmárov zvýšiť na jar osev kukurice. No ak úroda J. Ameriky bude nižšia, na sóju sa naladia vo veľkom aj americkí farmári a tí môžu dopestovať znovu ohromné množstvo tejto komodity. Predpokladá sa totiž, že osevné plochy v budúcom roku v USA vzrastú na 83 mil. akrov (33,61 mil. ha), teda medziročne o 8 %. Ak by USA v tomto scenári dosiahli len priemerný hektárový výnos, ich produkcia by atakovala 100 mil. ton. To by zákonite zatlačilo ceny sóje prudko dole a tento efekt by sa musel podpísať i pod ceny repky olejky v Európe. Teda aj keď sa v EÚ budúci rok môže pomerne reálne urodiť menej repky v porovnaní s týmto rokom, ešte to zákonite nebude znamenať automaticky jej vyššiu cenu.

Tento rébus budúceho roka sa zamotáva o to viac, že niektoré štáty Brazílie začínajú začiatkom decembra 2013 vykazovať zrážkový deficit (zrážky v Argentíne v norme). Nižšia úroda sóje by bola samozrejme podporou cien, no ako už uvádzame vo výhľade analytikov Goldman Sachs v tejto ročenke, ani sucho porovnateľné s rokom 2011 by výrazne neohrozilo globálne zásoby sóje. AGROMAGAZÍN okrem toho sleduje index SOI, ktorý hovorí o možnom výskyte klimatického efektu La Nina či El Nino, a i keď sa tento index nakláňa viac v prospech La Nina (t.j. sucho v J. Amerike), stále sa nevymyká priemeru. Preto v AGROMAGAZÍNe predpokladáme, že úroda sóje v J. Amerike na jar roku bude z tých vyšších, čo zatlačí na ceny sóje a tým sa čiastočne zmenia pôvodné plány amerických poľnohospodárov. Znamená to, že americkí poľnohospodári zasejú menej sóje a mierne viac kukurice ako sa v súčasnosti predpokladá. Napriek tomu podľa nášho najpravdepodobnejšieho scenára, ktorý favorizuje priemerný vývoj počasia, by produkcia sóje ako v J. Amerike, tak i USA mala byť z tých vyšších (kvôli vyšším pestovateľským plochám) a teda sa od jari 2014 vytvorí tlak na pokles cien olejnín. Repky bude síce menej, no takýto vývoj pri sóji zrejme počas leta by zatlačil aj ceny repky na nižšie úrovne ako sme videli tento rok. V takomto prípade minimálne  ceny repky v SR sa môžu pozrieť pod 300 EUR/t. Menej pravdepodobný scenár je, že nepriazeň počasia povedie k nižšej produkcii sóje v J. Amerike a USA, no ako sme už spomínali vyššie pestovateľské výmery by aj tak mali vykompenzovať straty z titulu nižších výnosov. Takže i v tomto prípade neočakávame výrazný rast cien sóje nad úrovne, ktoré tu sú koncom roka. Samozrejme, nižšia úroda sóje vo svete by bola podporou i pre ceny repky, kde je naozaj značná pravdepodobnosť, že budúcoročná produkcia EÚ nepredčí produkciu z roku 2013.
AGROMAGAZÍN

Odhad priemerných cien sóje na burze v Chicagu a cien repky olejky na burze MATIF Paríž a na slovenskom trhu v roku 2014

/AGROMAGAZÍN/






















Burza



cena/jedn.



Q1/14



Q2/14



Q3/14



Q4/14



SÓJA


CBoT (USA)



UScent/bušel


rozpätie



1200


1150 - 1350



1100


1050-1300



1000


900 – 1250



900


850 – 1200



REPKA


MATIF (EÚ)



EUR/t


rozpätie



370


355-400



350


335-400



340


325-390



360


325-400



REPKA


Slovensko (trh)



EUR/t


rozpätie



340


325 - 390



325


305-370



315


295-370



335


300-380


Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov